Ruimte maken in jezelf

Tijdens de coachweek “IK met PK” in Zweden, maken we bijzondere dingen mee. De komende dagen delen we de aantekeningen uit onze reisverslagen met je. Hieronder vind je de les die de ruige Zweedse natuur ons leerde over ruimte maken in jezelf.

Ruimte in Zweden, ruimte in jezelf

IMG_5432Een van de mooiste dingen aan Zweden is de uitgestrekte natuur. Het ongelofelijke gevoel van ruimte dat je hier hebt is heel bijzonder om te ervaren. Je voelt je als mens ineens heel klein. Als je in Nederland het bos in loopt kom je vroeg of laat vanzelf wel weer een ANWB paddestoel, fietser, parkeerplaats, bushalte of gewoon een rijksweg tegen. Als je hier het bos in loopt dan besef je je dat je heel goed op moet letten welke weg je neemt, omdat je waarschijnlijk uren (dagen?!) niets tegenkomt.

Binnen in de deelnemers begint inmiddels ook meer ruimte te ontstaan. Ruimte voor gevoelens die er lange tijd niet mochten zijn. Ruimte om deze gevoelens te onderzoeken. Waar hebben ze behoefte aan? Hoe kan je liefdevol omgaan met (soms heel heftige!) gevoelens?

Als mensen hebben we automatisch de neiging om voor negatieve gevoelens te vluchten. Net als paarden vluchten voor de wolven die hier in het bos zitten. Alleen kan je natuurlijk, praktisch gezien, niet vluchten voor je eigen gevoelens. Natuurlijk kan je er tijdelijk voor vluchten, flink wat alcohol kan hier bij helpen. Ook het vermijden van situaties die negatieve gevoelens oproepen, je volledig afsluiten van je gevoel of je storten op allerlei activiteiten die je afleiden van je binnenwereld kan je zien als vluchten.

Dit werkt vaak op korte termijn, maar op lange termijn blijven die gevoelens van verdriet, angst en woede toch weer terugkomen. Net als paarden hebben we naast vluchten nog een ander overlevingsmechanisme. Als een paard in het nauw gedreven is en niet meer kan vluchten zal hij vechten. Ook tegen gevoelens kan je vechten, maar tegen wie vecht je dan eigenlijk? Dan vecht je tegen jezelf.

De paarden vluchten niet voor onze gevoelens. Ze vechten er ook niet tegen. Ze helpen je om ruimte te maken en liefdevol naar je eigen gevoelens te kunnen kijken.

Ja ik mag bang zijn voor mijn gevoelens.
Ja ik mag verdriet hebben over het verleden.
Ja ik mag boos zijn over wat mij is overkomen.

Ik laat mijn gevoelens toe en geef ze net zo veel ruimte als de bossen hier in Zweden hebben. En als ik dat doe merk ik dat ze eigenlijk niet zo groot en eng zijn als ik dacht. Lang niet zo groot als de bossen hier.

Er is nog genoeg ruimte over voor de gevoelens die het leven juist zo mooi maken: blijdschap, geluk en liefde.

©2016, Wendela den Tonkelaar, Centrum voor Paardencoaching

Herkenbaar? Deel je ervaring via de reacties hieronder!

PS Meer weten over de coachweek in Zweden? Klik hier voor alle info en de reisdata!

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail