Post-HBO Kindercoach met Paarden
- Wil je met kinderen en paarden/ponies werken?
- Wil je kinderen en pubers leren hoe ze om kunnen gaan met hun eigen gedachtes en gevoelens?
- Wil je kinderen helpen die vastlopen op school?
Als jij je in het coachen van kinderen en jongeren wil specialiseren, dan geeft deze Post-HBO opleiding jou de kennis en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. Leer kinderen het beste uit zichzelf te halen met behulp van de paarden. Jong geleerd is immers oud gedaan!
Let op: deze opleiding is een specialisatie/bijscholing voor basis-paardencoaches. Heb je nog geen basisopleiding gedaan, klik dan hier.

Inhoud
In de opleiding tot kindercoach leer je hoe je kinderen en jongeren (8-18 jr) kan begeleiden met de inzet van paarden/ponies. We werken vanuit een basis in de (evidence based) psychologie. Je leert wát werkt en wáárom het werkt. Tenslotte doe je ervaring op met de coachingsmodellen KIDS met PK en ALMP (Anders Leren met Paarden), zodat je meteen praktisch aan de slag kan.
Onderstaande onderwerpen komen aan bod in deze vervolgopleiding:
- algemene kennis over de ontwikkeling van kinderen / jongeren
- belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van kinderen / jongeren
- de invloed van het gezin op het opgroeiende kind
- hechting bij jonge kinderen
- aandachtspunten bij het coachen van kinderen in de diverse leeftijden
- kennis over de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen
- werkvormen met paarden/ponies
- waarborgen van welzijn van de coachpaarden
- de manier waarop de betrokkenheid van de ouders ingevuld kan worden in een traject
- transfer naar de dagelijkse praktijk bij kinderen en jongeren
- afwijkende ontwikkeling / psychopathologie
- juridische aandachtspunten (gezag, privacy en informatieplicht)
- kennis over de sociale kaart van de eigen regio
- kennis over ACT (Acceptance and commitment therapy)
- kennis over onderwijsondersteuning (rekenen, taal, spelling)
Deze leerdoelen worden vormgegeven in 4 opleidingsblokken:
- Ontwikkelingspsychologie
- Paarden
- KIDS met PK
- ALMP
Gratis informatiesessie
Regelmatig vindt een (gratis) online informatiesessie plaats. Wendela den Tonkelaar vertelt tijdens deze bijeenkomst alles over de opleiding, je kan de materialen bekijken en foto’s/video’s zien van onze werkwijze. De bijeenkomst vindt plaats via internet (je hoeft niets te installeren en je hebt geen webcam nodig). Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
Doel

Na het volgen van deze vervolgopleiding kun je zelfstandig aan de slag met het begeleiden van kinderen en jongeren tussen de 6 en de 18 jaar oud. Je kan zelf een coachingstraject samenstellen op basis van KIDS met PK en ALMP en je weet welke hulpvragen met deze programma’s kunnen worden begeleid. Ook weet je op welke manier ouders worden betrokken in de verschillende leeftijdsfasen en welke juridische aandachtspunten hierbij spelen.
De opleiding is gebaseerd op het ontwikkelen van vier competenties die nodig zijn om een goede kindercoach te worden. Per competentie zijn verschillende, kleinere, leerdoelen geformuleerd die uitgewerkt zijn in de lessen van de opleiding en welke getoetst worden na elk blok en in de afsluitende examenopdracht.
Competenties van een kindercoach met paarden (leerdoelen):
- De student beschikt over kennis van de psychologie met betrekking tot kinderen en jongeren en hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
- De student beschikt over de vaardigheden om evidence based en practice based coachingsmodellen met paarden in te zetten voor kinderen.
- De student beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om zelfstandig de voorbereiding, opbouw en uitvoering van coachingstrajecten met paarden voor kinderen te kunnen uitvoeren.
- De student beschikt over voldoende inzicht om de veiligheid en het welzijn van coach, cliënt en paard te kunnen waarborgen.
Deze competenties komen op de volgende manier terug in de lesblokken:
- Blok 1 Ontwikkelingspsychologie: Competentie 1
- Blok 2 Paarden: Competentie 4
- Blok 3 KIDS met PK methode: Competentie 2 en 3
- Blok 4 ALMP methode: Competentie 2 en 3
KIDS met PK
KIDS met PK is een coachingsprogramma waarin kinderen (6-18 jr) stap voor stap leren hoe zij het beste uit zichzelf kunnen halen. In KIDS met PK staan zelfinzicht, contact met het zelf en waardegericht leven centraal. Kinderen leren hoe je om moet gaan met je eigen gedachtes en emoties. Ze ontwikkelen de veerkracht die nodig is om om te gaan met tegenslagen in je leven.
Het programma is ontwikkeld door GZ-(kinder)psycholoog Drs. Lonneke van Pelt en gebaseerd op het programma voor volwassenen IK met PK, dat is ontwikkeld door psycholoog Drs. Wendela den Tonkelaar. Er is een versie voor jonge kinderen (basisschoolleeftijd) en een versie voor pubers (middelbare schoolleeftijd). In de opleiding Kindercoach met Paarden leer je te werken met het draaiboek voor de coach, het werkboek voor de kinderen en alle materialen die hierbij horen.

ALMP

Anders Leren met Paarden (ALMP) is ontwikkeld door Tanja Stigter in samenwerking met een groep pedagogen, leerkrachten, remedial teachers en kindercoaches. ALMP richt zich op kinderen die anders leren, waardoor ze moeite hebben of zelfs helemaal vastlopen in het reguliere onderwijs. De methode is uitermate geschikt voor beelddenkers, (hoog)gevoelige kinderen en kinderen die van beweging en dieren houden.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen beter leren als ze bewegen en als ze ontspannen zijn. Paarden bieden deze beweging en ontspanning, waardoor onderwijs op en naast het paard uitermate effectief is. In de opleiding Kindercoach met Paarden krijg je de ALMP modules voor het basisonderwijs aangereikt, inclusief alle draaiboeken en materialen, zodat je er direct mee aan de slag kan in de praktijk (oa rekenen, taal, spelling, klokkijken en nog veel meer).
Niveau en vooropleiding
Deze vervolgopleiding is bedoeld voor mensen die al een basisopleiding tot paardencoach gedaan hebben (bij het CVPC of elders). Daarnaast wordt minimaal één jaar praktijkervaring als paardencoach vereist (oefensessies tijdens de basisopleiding vallen hier ook onder). Je hoeft de basisopleiding niet bij ons gevolgd te hebben, alle Nederlandse en Belgische certificaten en diploma’s zijn bij ons geldig.
De kindercoachopleiding wordt aangeboden op Post-HBO niveau. Een vooropleiding op HBO-niveau (of aantoonbare werkervaring op HBO niveau) is vereist. Dit wordt tijdens de intake gecontroleerd.
Praktische zaken

De opleiding Kindercoach met Paarden duurt 12 maanden. Er zijn 11 opleidingsdagen op locatie en 7 online supervisie bijeenkomsten (videobellen). De theorie wordt deels aangeboden via een elearning platform (online paardencoachacademie), aangevuld met een (papieren) opleidingsmap. De opleiding wordt afgesloten met een examenopdracht (eindwerkstuk).
De studiebelasting is ongeveer 3 uur per week. Totale studiebelasting is 254 uur, waarvan 101 contacturen met de docent, de overige uren worden besteed aan zelfstudie, oefenen met je eigen paarden en cliënten, en zelfreflectie.
Binnen deze opleiding speelt zelfstudie een belangrijke rol. Van studenten wordt verwacht dat zij de theorie zelfstandig doornemen en dat zij zelf op zoek gaan naar clienten waarmee zij het KIDS met PK– en het ALMP-programma kunnen oefenen (8-18 jr). Buiten de opleidingsdagen wordt er geoefend met de eigen (/verzorg)paarden of -ponies, zodat coach en paarden een goed team vormen waarbij het welzijn van de paarden gewaarborgd is.
Samenvatting inhoud:
- Post-HBO niveau jaaropleiding tot kindercoach
- 11 opleidingsdagen in Putten
- 7 supervisie bijeenkomsten (online, videobellen met docent)
- elearning platform (online paardencoachacademie)
- Draaiboek en materialen coachingstraject KIDS met PK (emotionele ontwikkeling)
- Draaiboek en materialen modules ALMP (onderwijs)
- Tussentijdse toetsing van de kennis
- Examenopdracht met eigen coachpaard(en) op eigen locatie (oa via video opname)
Vrijstellingen
Voor het blok ALMP (3 dagen) kan een vrijstelling worden aangevraagd. De vrijstelling wordt uitsluitend verleend als een geldig certificaat kan worden aangetoond en de student als ALMP-coach geregistreerd staat in het ALMP-register. Vrijstelling voor dit blok geeft 750 euro korting op de totaalprijs. Indien vrijstelling verleend is, is het niet mogelijk om de lessen van dit blok bij te wonen.
Docenten
De opleiding wordt verzorgd door Lonneke van Veen, kindercoach, leerkracht, gecertificeerd KIDS met PK docent en gecertificeerd ALMP-docent. De gastlessen worden gegeven door Rachaël Draaisma (kalmerende signalen van paarden), Femke Klomp (psychologische flexibiliteit in het onderwijs) en Wendela den Tonkelaar (eigenaar Centrum voor Paardencoaching).
Examen en Post-HBO diploma
Elk lesblok wordt afgesloten met een (korte) toets. Er wordt toegewerkt naar een afsluitende examenopdracht bestaande uit een eindwerkstuk en de video opname van een coachsessie. Het examen toets of de student in staat is om (met zijn eigen coachpaard) zelfstandig een traject voor te bereiden en uit te voeren met kinderen en jongeren (8-18 jr), waarin de principes van KIDS met PK en ALMP effectief toegepast worden.
Studenten die het examen succesvol afleggen wordt een Post-HBO registerdiploma toegekend. Deze diploma’s worden afgegeven door het CPION en aldaar geregistreerd. Een internationale bijlage is bij het CPION te verkrijgen. Deelname aan deze opleiding betekent niet automatisch dat je recht hebt op het diploma. Het diploma is uitsluitend te verkrijgen na het succesvol (met minimaal een voldoende) afleggen van het examen.
Kosten
De kosten van deze opleiding zijn 3900 euro (btw-vrij*). Dit is inclusief alle coachingsmaterialen en draaiboeken, exclusief de (optionele) boekenlijst. Betaling in maandelijkse termijnen is mogelijk. Er wordt dan 12x 350 euro (btw-vrij*) in rekening gebracht.
*Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW. Heb je een eigen bedrijf of betaalt je (btw-plichtige) werkgever? Dan kunnen we op verzoek een btw-factuur voor je maken. Er komt dan 21% btw op de prijs die op de website genoemd wordt. Je kan de kosten dan geheel aftrekken als bedrijfskosten en de btw verrekenen.
Vergoedingen
De accreditatie van de opleiding op Post-HBO niveau biedt voor veel studenten de mogelijkheid om hun opleiding te laten vergoeden door hun werkgever. Informeer bij de personeelsafdeling naar de mogelijkheden hiervoor.
Het is mogelijk om voor onze opleidingen STAP-Budget aan te vragen. Het STAP-Budget is beschikbaar voor alle Nederlanders in de werkzame leeftijd. Je kan één keer per (kalender)jaar subsidie aanvragen van maximaal 1000 euro. Op de STAP website van het UWV kan je controleren of jij in aanmerking komt hiervoor.
In het overzicht van de roosters van de opleidingen (helemaal onderaan deze pagina), vind je de datum waarop je het STAP-Budget aan moet vragen (dit moet je zelf doen). Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie moet je wel aangemeld zijn voor de betreffende opleiding. Wij bieden de mogelijkheid om geheel vrijblijvend een vooraanmelding te doen (reservering), je zit dan nog nergens aan vast, maar je kan wel de subsidie aanvraag starten. Echter is een intakegesprek hiervoor wel noodzakelijk en dien je te voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding (zie hieronder). In het intakegesprek lichten we de procedure verder toe. Op deze pagina op onze website staat uitgelegd hoe het aanvragen van STAP Budget voor onze opleidingen werkt en welke opties je hebt.
Erkend Opleidingsinstituut
Het Centrum voor Paardencoaching is geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Onze opleidingen worden afgesloten met een examen waarmee je een CRKBO-erkend certificaat kan behalen. Onze studenten krijgen regelmatig vergoeding voor onze opleidingen vanuit hun werkgever. Na je opleiding kan er naar het erkende certificaat gevraagd worden door klanten en opdrachtgevers.
Het CRKBO heeft ons vrijgesteld van BTW. De prijs op de website is de prijs die je betaalt, er komt niets meer bij.

Meer informatie en aanmelden
Voorjaarsgroep 2023: Startdag zaterdag 15 april.
Najaarsgroep 2023: Startdag zondag 5 november.
Neem contact met ons op voor meer informatie. In een vrijblijvend (telefoon/video-) gesprek bespreken we jouw persoonlijke situatie en of de opleiding bij je past. Pas na een intake gesprek kan je je aanmelden. Ook met vragen kan je natuurlijk altijd (vrijblijvend) contact met ons opnemen. Mail naar contact@cvpc.nl of bel/Whatsapp naar +31 6 14 98 41 69.
Op de opleiding zijn de algemene voorwaarden (inclusief de leveringsvoorwaarden en de privacy overeenkomst) van toepassing.
Aanmelden? Vraag nu een intakegesprek aan via het formulier hieronder.
Vraag: Wat zijn de data van de opleidingsdagen?
Jaargang: KP2023-1 april 2023 t/m april 2024
STAP-Budget: Aanvraagdatum: 28 februari 10.00 uur.
Doe je vooraanmelding uiterlijk op 24 februari, we melden je dan alvast aan bij het UWV en je krijgt van ons een aanmeldingsbewijs en instructies hoe je de subsidie aan moet vragen. Zonder het aanmeldingsbewijs kan je geen subsidie krijgen.
Docent: Lonneke van Veen
Beschikbaarheid: Er zijn nog plekken vrij.
Locatie lesdagen: Lunteren (Veluwe) (10.00-16.30 uur)
Supervisie via videobellen: van 19.30 tot 21.00 uur.
Inschrijving: Aanmelding uitsluitend mogelijk na intake.
Rooster:
blok | Programma | Datum |
1 | Lesdag Ontwikkelingspsychologie 1: Ontwikkelingsfases kinderen. | 15-4-2023 |
Lesdag Ontwikkelingspsychologie 2: Het kind in het systeem. | 16-4-2023 | |
Supervisie 1 | 4-5-23 | |
Lesdag Ontwikkelingspsychologie 3: Ontwikkeling van mentale veerkracht. | 13-5-2023 | |
Supervisie 2 | 25-5-23 | |
2 | Lesdag Paard 1: Kalmerende Signalen. Gastdocent Drs. Rachaël Draaisma | 3-6-2023 |
Lesdag Paard 2: Welzijn en training coachpaard. | 1-7-2023 | |
Supervisie 3 | 20-7-23 | |
3 | Lesdag KIDS met PK 1: Kids traject deel 1 | 9-9-2023 |
supervisie 4 | 28-9-2023 | |
Lesdag KIDS met PK 2: Kids traject deel 2 | 7-10-2023 | |
Supervisie 5 | 26-10-2023 | |
Lesdag KIDS met PK 3 Gastdocent: Femke Klomp | 4-11-2023 | |
Supervisie 6 | 23-11-2023 | |
4 | Lesdag ALMP 1: Spelling en Werkwoordspelling | 16-12-2023 |
Lesdag ALMP 2: Tafels en rekenen | 13-1-2024 | |
Supervisie 7 | 25-1-2024 | |
Lesdag ALMP 3: Ruimtelijke oriëntatie, mindset en klokkijken. | 3-2-2024 | |
Eindwerkstuk | Uiterlijk 19-2-2024 | |
Diploma-uitreiking | 19-4-2024 |
Volgende groep: november 2023 t/m november 2024 (neem contact op voor het lesrooster)
Vraag: Welke vooropleiding heb je nodig?
De kindercoachopleiding is een vervolgopleiding. Dit betekent dat je een basisopleiding tot paardencoach gedaan moet hebben. Er zijn momenteel veel verschillende opleidingsinstituten en er is (nog) geen eenduidig accreditatiesysteem. Neem daarom contact met ons op om te horen of de opleiding die jij gedaan hebt voldoet als basiskennis. Als jouw basisopleiding korter dan 12 maanden duurde, dan moet je dit aanvullen met werkervaring zodat je toch 12 maanden ervaring hebt.
Je hebt geen opleiding of achtergrond in het werken met kinderen nodig. We starten bij de basis (ontwikkelingspsychologie) zodat je alles leert wat je moet weten over kinderen en jongeren. Wanneer je wel al ervaring hebt met kinderen, dan kan je dit blok gebruiken als opfrissing van je kennis. We geven geen vrijstellingen omdat het volgen van alle lesdagen belangrijk is voor de groepsdynamiek.
De opleiding is geaccrediteerd als Post-HBO registeropleiding. Je moet in het bezit zijn van een HBO of WO diploma. Heb je dit niet, dan moet je op HBO niveau werkzaam zijn. Je hebt dan een werkgeversverklaring nodig.
Als je vragen hebt over jouw specifieke achtergrond of opleidingsniveau, neem dan contact met ons op (contact@cvpc.nl). We denken graag met je mee!