Help me!

Help me! 

hulp_nodigStel dat je nog nooit iets met een paard hebt gedaan en tijdens een sessie paardencoaching word je ineens gevraagd om een paard een rondje om je heen te laten lopen. Je wijst naar het rondje, maar het paard lijkt het niet te begrijpen. Dus wijs je nog maar een keer. En nog keer. En nog een keer. Maar het werkt echt niet… Je hebt geen flauw idee wat je nou moet doen…

Stel nou dat je aan de kant staat te kijken naar die persoon die dat paard probeert te overtuigen om een rondje te lopen. Dan zie je dat hij steeds hetzelfde doet (wijzen) en dat het geen effect heeft. Dus bedenk je al snel allerlei andere strategieën die deze persoon zou kunnen toepassen.

Je zou die ander graag allemaal tips willen geven… Maar daar vraagt hij helemaal niet om. In plaats daarvan blijft hij maar wijzen hoe dat paard moet lopen!

Ik zie het steeds weer gebeuren in de paardenbak: mensen proberen het liever zelf duizend keer dan dat ze anderen aan de kant om hulp vragen. Pas op het moment dat ik ze wijs op de mogelijkheid om om hulp te vragen komt dat in hun bewustzijn. Hulp vragen is namelijk vaak iets dat helemaal niet eens in je opkomt!

Voor veel mensen is dit een patroon dat niet alleen in de paardenbak plaatsvindt, maar ook in het dagelijks leven. Stel dat je het heel erg druk hebt en het idee hebt dat je alle ballen hoog moet houden. Bedenk eens hoe vaak jij iets al zelf geprobeerd hebt, voordat je om hulp vraagt? Wat zou het je opleveren als je om hulp vraagt? Vaak ben je je hier helemaal niet van bewust. Als je meer tijd zou hebben zou je bijvoorbeeld beter voor jezelf en anderen kunnen zorgen.

Nadelen van onbewust geen hulp vragen zijn:

  • Dat wat onbewust plaatsvindt, kan je niet veranderen
  • Onnodig veel tijdsverlies
  • Anderen weten ook niet dat je hulp nodig hebt en houden hun tips voor zich, waardoor kostbare informatie verloren kan gaan

Wat kan je doen om dit veranderen? Je zal je eerst bewust moeten worden van de momenten waarop je hulp kan gebruiken. Pas als je je ergens bewust van bent kan je het gaan veranderen. De volgende tips kunnen je helpen om deze momenten te herkennen.

Je hebt vaak (onbewust) hulp nodig als…

  • …je steeds weer dezelfde strategie probeert, zonder succes
  • …je een nieuwe situatie in gaat
  • …je weet dat er anderen zijn die meer ervaring hebben met deze situatie
  • …je twijfelt of je hulp zal vragen
  • …je meer spanning/zenuwen voelt dan normaal
  • …je merkt dat een bepaalde taak veel meer tijd kost dan verwacht/gewenst is

Kortom, als je op deze signalen gaat letten dan wordt je je steeds meer bewust van de momenten waarop je veel tijd kan besparen door om hulp te vragen. En hoe meer je jezelf hierin traint, hoe makkelijker het zal gaan.

Deel jouw ervaringen of jouw hulpvragen hieronder!

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2016

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail