Wanneer paarden wél houden van gestresste mensen
Laatst schreef ik over gestresste mensen en waarom paarden daar meestal van weglopen. Paarden willen geen ongezonde, gestresste kuddeleden. Ze willen een veilige en sterke kudde. Dus loop het paard liever weg als je de wei inloopt met een hoofd vol to do-lijstjes en een lichaam vol stress.
Toch zijn er ook veel mensen die juist steun ervaren bij hun paard als ze niet lekker in hun vel zitten. Veel mensen zoeken juist de nabijheid van paarden (of andere dieren) op als ze last hebben van stress. Paarden hebben vaak een rustgevend effect.
Uit onderzoek blijkt dit zelfs fysiek aantoonbaar te zijn. Het aaien van een dier zorgt ervoor dat de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je lichaam daalt. Cortisol is schadelijk voor je gezondheid. Een paard kan je dus helpen om het schadelijke effect van stress te beperken.
Hoe zit dit dan? Hoe kan je een paard gaan aaien als je zo gestresst bent dat het paard voor je wegloopt?
In mijn praktijk als paardencoach sta ik vaak in de bak met mensen met stress gerelateerde klachten. Als ik er zo over nadenk hebben eigenlijk al mijn klanten last van stress. Ik zelf ook. Ik ken maar weinig mensen die zo Zen zijn dat ze geen last hebben van de drukte van onze westerse maatschappij.
Als ik wil werken met iemand die gespannen is, zorg ik voor een goede voorbereiding voordat we de paardenbak ingaan. Met een goede voorbereiding kan je namelijk wél het contact met het paard aangaan.
Dit simpele stappenplan kan je zelf ook toepassen.
- Ga met twee benen stevig op de grond staan of rechtop zitten op een stoel. Adem een paar keer diep in en uit.
- Onderzoek waar je de spanning en stress voelt in je lichaam. Je hoeft hier niets aan te veranderen, enkel te observeren waar het voelbaar is.
- Erken dat deze spanning aanwezig is, zonder er over te oordelen. Misschien komen er allerlei (negatieve) gedachtes in je op die je iets willen zeggen. Je hoeft hiermee niet in discussie te gaan. Je laat die gedachtes gewoon voor wat ze zijn.
- Neem de bewuste beslissing om hulp te aanvaarden van anderen. Dit klinkt makkelijker dan dat het is. We leven in een individu-gerichte cultuur waarin we geleerd hebben dat je alles alleen moet kunnen oplossen. Met deze houding zal je echter niet opgenomen worden in een paardenkudde. Om een kudde te kunnen vormen met het paard moet je openstaan voor contact en voor hulp van anderen.
- Richt je aandacht nu tot het paard. Dit kan je doen door de paddock of het weiland in te gaan, maar je kan ook gewoon aan de andere kant van de omheining blijven. Je kan bewegen of stil blijven staan, net wat bij je past. In de paardencoaching is dit meestal het moment dat we de paddock ingaan.
- Wacht tot het paard contact met je maakt. Paarden zijn nieuwsgierige en sociale dieren. Er komt altijd een moment dat het paard naar je toe komt om contact te maken.
- Nu kan je gaan ervaren hoe rustgevend het contact met een paard is. Je zal merken dat het paard hier nu niet meer voor wegloopt.
Door het volgen van deze stappen kom je in contact met het paard. Je zal zien dat paarden toch wél houden van gestresste mensen zoals jij. Sterker nog, de meeste paarden zullen proberen je te helpen om te ontspannen, waardoor je meer rust en ruimte gaat ervaren.
Er zit wel een addertje onder het gras.
Om deze stappen te kunnen uitvoeren moet je je er eerst bewust van zijn dat je last hebt van stress in je lichaam. Vaak komt dit inzicht pas nadat het paard is weggelopen of niet te vangen is in de wei. Dat is niet erg. Je krijgt bij paarden elke minuut weer een nieuwe kans.
Zodra je je realiseert wat er aan de hand is, stop je met waar je op dat moment mee bezig bent. Je voert de zeven stappen uit. En gaat pas verder met wat je van plan was te gaan doen als je helemaal ontspannen bent.
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2019-2017