„Ik zou willen dat er een uit-knop op mijn hoofd zat”, zei een van mijn klanten onlangs tegen mij. Ik denk dat ze niet de enige is die deze wens heeft. Ik zou zelf ook graag zo’n uit-knop hebben! Wist je dat mensen gemiddeld 60.000 gedachten per dag hebben? Het is dus niet vreemd dat je af en toe een beetje gek wordt van die drukte in je hoofd.
Eerder schreef ik over de „5 ontstresstips van paarden”, zie: https://centrumvoorpaardencoaching.nl/?p=2083. Eén van de tips was je hoofd uit te zetten. Met een rustig hoofd kan je veel beter ontspannen dan met een druk hoofd. Een hoofd dat overuren draait bezorgt je alleen maar meer stress. Dat is logisch. Alleen is het makkelijker gezegd dan gedaan…
Paarden kunnen je uitstekend helpen om je drukke hoofd tot rust te brengen. In dit artikel ga ik er op in hoe je dat door middel van 3 oefeningen precies aan kan pakken. Er is veel onderzoek gedaan op dit gebied. Ik heb verschillende oefeningen ontwikkeld die op deze onderzoeken gebaseerd zijn. In de praktijk is het wel noodzakelijk om zelf te ontdekken welke oefening voor jou het beste werkt. Iedereen is anders, een oefening die bij de een goed werkt heeft bij de ander geen enkel effect. Ga er met een open mind in en geef alle oefeningen een kans. Dan ontdek je wat bij jou past.
Voordat we met de 3 oefeningen beginnen is het belangrijk te weten dat het niet mogelijk is je hoofd helemaal uit te zetten. Dat is zelfs niet gewenst. Een deel van de gedachten in je hoofd gaat er namelijk over dat je moet ademhalen, dat je je ene voet voor de andere voet moet zetten als je loopt en dat je ogen op moeten passen dat je nergens tegenaan loopt. Helemaal stoppen met nadenken is dus niet handig.
Wat wél mogelijk is, is minder last hebben van de drukte in je hoofd. Vergelijk het maar met een radio die de hele dag aanstaat. Hij kan heel hard aanstaan, waardoor het storend is. Hij kan ook heel zacht aanstaan, waardoor je er geen last van hebt. De radio is er nog wel, maar hij belemmert je niet om heerlijk te kunnen ontspannen.
We gaan dus oefenen met het tot rust brengen van je gedachten, waardoor je kan ontspannen en ruimte hebt om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Zo is het bijvoorbeeld heel fijn om je hoofd tot rust te brengen voordat je gaat paardrijden. Of voordat je een luisterend oor gaat bieden aan een van je beste vrienden. Of voordat je ’s avonds gaat slapen.
Hier volgen de 3 oefeningen om je hoofd tot rust te brengen:
- Ga in of naast de paardenwei staan. Concentreer je op het geluid van het grazen van de paarden. Luister naar dit geluid alsof je het voor het eerst hoort. Als je afgeleid raakt, ga je met je aandacht steeds weer terug naar het geluid van het grazen. Dit herhaal je net zo lang totdat je merkt dat je hoofd rustiger geworden is.
- Ga op een plek zitten waar je zicht hebt op een groep loslopende paarden. Kies nu één van de paarden uit om de komende minuten je aandacht op te richten. Bestudeer vijf minuten lang het gedrag van dit paard. Kijk of je de kleinste bewegingen kan zien die het paard maakt. Let bijvoorbeeld op de kleine oor bewegingen, de bewegingen van de kaken en het knipperen van de ogen. Als je afgeleid raakt door je gedachtes dan constateer je dat zonder er over te oordelen en ga je met je aandacht weer terug naar de oefening.
- Als je beschikking hebt over een paard kan je de volgende oefening doen. Vraag voor de veiligheid of iemand het paard voor je vasthoudt. Doe je ogen dicht en „aai” het paard met je vlakke handen over zijn hele lichaam. Onderzoek hoe het paard voelt onder je handen. Je kan testen of het anders voelt met je ogen dicht dan met je ogen open. Blijf met je aandacht bij deze oefening totdat je het hele paardenlichaam gehad hebt. (Aai alleen de plekken waar het paard het prettig vindt om aangeraakt te worden.)
Kortom, iedereen heeft wel eens last van een druk hoofd. Het is heel normaal om de hele dag door gedachtes in je hoofd te hebben. Als deze gedachtes gaan overheersen en je stress voelt door de drukte in je hoofd, kan je zelf je hoofd weer tot rust brengen met bovenstaande oefeningen. Uiteraard zijn er nog veel meer oefeningen die we tijdens coachingtrajecten gebruiken. Die kan ik echter niet allemaal hier beschrijven.
Oefen eens met deze 3 oefeningen en laat mij weten wat voor jou werkt en wat niet werkt. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!
ⓒ Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2015