Paarden zijn experts in lichaamstaal. Als iemand tijdens een sessie paardencoaching contact maakt met het paard, dan ziet het paard direct aan de lichaamstaal hoe die persoon in elkaar zit. In een paardenkudde hebben de paarden onderling genoeg aan hele kleine lichaamssignalen om met elkaar te kunnen communiceren.
Als je effectief met anderen wilt communiceren, heeft het veel voordelen om net zo’n expert in lichaamstaal te worden als een paard. Als je een expert bent in lichaamstaal kan je meteen zien of iemand meent wat hij zegt. Je kan zien wat iemand juist niet zegt. Je kan zien wat voor een persoonlijkheid iemand heeft en wat er in die persoon om gaat. Kortom, je kan bijna gedachten gelezen!
Onze menselijke communicatie bestaat voor 85% uit non-verbale communicatie. Dit betekent dat onze gesproken taal maar 15% van alle communicatie uitmaakt.
Als je je communicatieve vaardigheden wil verbeteren, als je wil dat mensen je beter begrijpen, als je je grenzen wil aangeven aan anderen of als je iemand wil steunen, kan je je dus het beste richten op non-verbale communicatie. Als je daar beter in wordt dan verbetert vanzelf je hele communicatie.
Het is echter niet makkelijk om een expert te worden in lichaamstaal. Er zijn een aantal valkuilen waar je voor op moet passen:
- Afgeleid raken door verbale communicatie. Paarden zijn zo goed in het lezen van lichaamstaal, omdat dit voor hun de enige manier van communiceren is. Ze raken dus niet afgeleid door verbale communicatie en concentreren zich alleen op de lichaamstaal.
- Alleen op de mimiek in het gezicht letten. Uit onderzoek blijkt dat we tijdens gesprekken onze gesprekspartner vooral in het gezicht aankijken. Uiteraard kan je veel informatie halen uit de mimiek van je gesprekspartner, maar let er op dat je alert blijft op de lichaamstaal van de rest van het lichaam.
- Te snel conclusies trekken. Soms denk je zo duidelijk een bepaalde boodschap in iemands lichaamstaal te zien dat je daarna niet meer op let wat er gebeurt. Je denkt dat je al klaar bent en mist daardoor juist essentiële communicatie. Je hebt bijvoorbeeld gezien dat iemand gaapt, trekt de conclusie dat die persoon het gesprek saai vindt en stopt met opletten. Je mist daardoor dat die persoon daarna geïnteresseerd knikt en aantekeningen maakt…
Wanneer je je bewust bent van deze veelvoorkomende valkuilen kan je er waakzaam voor zijn dat je er niet in trapt.
De volgende tips zullen je helpen om beter te worden in lichaamstaal lezen.
- Neem je voor om je op de lichaamstaal van je gesprekspartner te concentreren. Herinner jezelf hier ook steeds weer aan tijdens het gesprek, zodat je niet afgeleid raakt.
- Observeer het lichaam als geheel om geen signalen te missen. Kijk niet alleen naar het gezicht, maar ook naar andere lichaamsdelen en de gehele lichaamshouding. Hoe meer input je hebt, hoe beter je deze vorm van communicatie kan begrijpen.
- Neem jezelf voor om de lichaamstaal van je gesprekspartner alleen te observeren en er (nog) geen conclusies aan te verbinden. Pas na afloop van het gesprek vorm je een conclusie (de interpretatie van je observatie). Hiermee voorkom je dat je essentiële boodschappen mist.
Deze tips kan je keer op keer toepassen wanneer je met mensen in gesprek bent. Hoe vaker je deze vaardigheid oefent, des te beter zal het gaan.
Oefening baart kunst!
Kortom, om effectiever te worden in het communiceren met anderen is het slim om je te verdiepen in lichaamstaal. Door je op de lichaamstaal van je gesprekspartner te richten, de verschillende delen van het lichaam goed te observeren en hier niet te snel conclusies aan te verbinden, kan je steeds beter worden in het lezen van lichaamstaal. Hierdoor word je net zo’n expert in lichaamstaal als een paard!
Wat zijn jouw ervaringen met het lezen van lichaamstaal? Deel ze hieronder!
©Wendela den Tonkelaar, Centrum voor Paardencoaching, 2015-2020