Succesvol omgaan met veranderingen

samenwerkenDe wereld is tegenwoordig continu in beweging en in verandering. Als je lekker in je vel wil zitten in continue veranderende omstandigheden kan je zelf de touwtjes in handen nemen om te zorgen dat je zo goed mogelijk kan meebewegen met veranderingen.

Maar wat doe je als je niet wil veranderen? Mensen zijn vaak bang voor veranderingen. Ze willen liever dat alles bij het oude blijft. Ze krijgen weerstand en zetten hun hakken in het zand. Dit is een natuurlijke reactie op veranderingen. Ik heb het zelf ook. Jij bent waarschijnlijk niet anders.

Je kan kiezen hoe je daar mee omgaat. Je kan boos worden op jezelf, je kan jezelf proberen te dwingen om te veranderen, je kan jezelf bedreigen met straf of jezelf een straf opleggen. Denk maar eens aan het veranderen van je eetpatroon. Je kan jezelf dwingen om gezonder te gaan eten, jezelf straffen als je hebt gesnoept en boos worden op jezelf als het niet lukt om het vol te houden.

De meeste mensen die ik spreek vinden dit echter geen prettige methode. Het kost veel energie en levert bovenal weinig motivatie op. En zeg nou eerlijk, dit is niet de manier hoe jij jezelf kunt helpen om zo goed mogelijk met veranderingen om te gaan.

Er is ook een andere methode. Dit is de methode die ik van de paarden heb geleerd.

Paarden houden ook niet van veranderingen. Het maakt ze bang en onzeker. Als prooidier is voor een paard regelmaat en voorspelbaarheid veel veiliger dan verandering.

Toch hebben paarden een methode gevonden om op een effectieve manier met veranderingen om te gaan. In de natuur leven ze in een constant veranderende omgeving onder invloed van de seizoenen. Hierdoor hebben ze onder evolutionaire invloeden geleerd om met constante veranderingen om te gaan.

Paarden zijn zelfs zo goed geworden in omgaan met (extreme) veranderingen, dat ze zich prima kunnen aanpassen aan het leven in gevangenschap. In een omgeving waarin alles anders is dan in de natuur, lukt het paarden toch prima om zich aan te passen.

In paardenkuddes wordt een methode gebruikt waardoor paarden gemotiveerd zijn die voor mensen ook heel prettig is. Er is geen sprake van woede, dwang of weerstand.

In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een methode die ervoor zorgt dat elk paard in de kudde gemotiveerd is om te veranderen. Deze methode is gebaseerd op psychologische principes, in plaats van op dwang.

Het goede nieuws is, dat deze methode ook op mensen toe te passen is!

Uit deze methode heb ik voor jou 3 succesfactoren geselecteerd die je direct kan toepassen op jezelf.

  1. Helder doel

2. Verbondenheid met anderen.

3. Jij bent uniek

De eerste succesfactor, een helder doel is bij paarden een grote motivator. Bij mensen ontbreekt dit echter vaak. Je moet zelf een helder doel hebben zodat de verandering die daarbij hoort niet voor niets is. Een helder doel is bijvoorbeeld een prettige leefomgeving en een goede plek voor je kinderen om op te groeien. En een verhuizing is dan een verandering en een noodzaak om dat doel te kunnen bereiken.

Als je dit toepast op jezelf, bedenk dan eens wat voor jou een helder doel is? Dit heldere doel zorgt ervoor dat je veranderingen begrijpt en de noodzaak ervan ziet. Dit zal je onbewust motiveren om in beweging te komen.

De tweede succesfactor is verbondenheid met anderen. Als jij je met je doel verbonden voelt met anderen, omdat die hetzelfde doel hebben, ga je samen makkelijker de verandering door. Een voorbeeld is dat je net als je partner en kinderen het doel hebt te leven in een gezonde leefomgeving en dat het een prettige plek voor een kind is om op te groeien. Door verbondenheid is er groter onderling vertrouwen.

Bedenk eens hoe jij verbonden bent met anderen? Hoe groot is het onderlinge vertrouwen? Het gezamenlijk ondernemen van activiteiten, betrokkenheid bij elkaar en elkaar steunen kan ook tussen jou en anderen de verbondenheid vergroten.

De laatste succesfactor is aandacht voor je eigen authenticiteit. Dit is de tegenhanger van de grote onderlinge verbondenheid. Hoewel iedereen zich onderdeel voelt van de kudde, is er ook aandacht voor jouw eigen authenticiteit. Jij bent uniek en daar moet ook ruimte voor zijn. Neem de tijd voor jezelf en geef jezelf aandacht zodat je zelf goed met de verandering om kan gaan. Ook in een kudde is elk paard anders en daar is de ruimte voor.

Geef jij jezelf ruimte, tijd en aandacht? Iedereen gaat anders met veranderingen om. Het is handig als je weet hoe jij in kan spelen op je eigen behoeftes zodat je goed met veranderingen om kunt gaan.

Kortom, door het toepassen van de succesfactoren van paarden ‘helder doel’, ‘verbondenheid met anderen’ en ‘aandacht voor je eigen authenticiteit’ kan je jezelf motiveren om zo goed mogelijk mee te bewegen met veranderingen. Door het toepassen van deze methode kan je als persoon op een effectieve manier met veranderingen in je leven omgaan.

Wat zijn jouw ervaringen met veranderprocessenveranderingen in je leven? Deel het hier onder!

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2015

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail