Liefdestips van paarden

Liefdestips van paarden (4)In paardenkuddes wordt veel tijd en aandacht besteed aan het onderhouden van de onderlinge relaties. Dit is voor de kudde van groot belang. De kans op overleven is voor een paard in een kudde veel groter dan alleen.

Een kudde met goede onderlinge relaties is voor paarden van levensbelang. Stel dat je in een kudde samenleeft, in een omgeving waar elk moment een leeuw van achter de struiken te voorschijn kan springen, en er is constant ruzie in de kudde… Dat bevordert de kans op overleven niet echt, hè?

Nee. Daarom hebben paarden in de loop van de evolutie geleerd hoe belangrijk het is om in een kudde goede onderlinge relaties te hebben.

Je kan wel stellen dat paarden relatie-experts zijn. Iets waar wij, mensen, veel van kunnen leren. Dit is dan ook regelmatig een thema in de paardencoachingsessies die ik geef.

Voor mensen is het belangrijk goede relaties te hebben, goede relaties met collega’s, goede relaties met familieleden, goede relaties met vrienden. En goede relaties met (huis)dieren. Allemaal relaties die het leven fijner en waardevoller maken.

Ook in de interactie tussen mensen en paarden speelt de relatie een belangrijke rol. In paardencoachingsessies komt dit vaak erg confronterend naar voren. Wanneer er geen aandacht besteed wordt aan de relatie loopt het paard gewoon weg…

Onze menselijke vrienden lopen wellicht niet letterlijk weg als de relatie slecht is. Ze kunnen echter wel figuurlijk vertrekken. Meestal leidt dit tot een neerwaartse spiraal: de relatie is niet goed, de mensen nemen afstand van elkaar, de relatie wordt nog slechter, etc. Kortom, geen fijne situatie.

Gelukkig zijn veel van de methodes die paarden gebruiken om hun onderlinge relaties goed te houden ook toe te passen op mensen. Wij zijn tenslotte van nature ook kuddedieren.

Dit is de top 5 van de beste liefdestips van de paarden:

1. Heb (oprechte) aandacht voor de ander

In een paardenkudde hebben de paarden heel veel aandacht voor elkaar. Ze houden elkaar continu in de gaten. Ze beschermen de jonge paarden. Ze helpen de zwakkere paarden. Aandacht. En met aandacht bedoel ik niet dat ze naar elkaar luisteren terwijl ze met hun telefoon aan het spelen zijn… Nee, echte, oprechte aandacht. Probeer het maar eens, geef iemand uit je omgeving eens twintig minuten je volledige aandacht. Je zal zien wat een bijzondere gesprekken dat oplevert!

2. Breng veel tijd met elkaar door

Paarden in een paardenkudde zijn dag en nacht bij elkaar. Tijd is iets magisch. Mensen die veel tijd met elkaar doorbrengen krijgen op een of andere manier een bepaalde relatie met elkaar. Je leert elkaar kennen. Je raakt op elkaar ingespeeld. Veel tijd met elkaar doorbrengen versterkt de relatie.

3. Speel in op de behoeftes van de ander

Paarden houden onderling elkaars behoeftes in de gaten. Onvervulde behoeftes zorgen voor onvrede en dat doet de relatie geen goed. Een paard dat honger heeft is geen gezellige kuddegenoot. Dus zullen de andere paarden op zoek gaan naar eten. In menselijke relaties zie je dit ook terug, maar dan op een dieper niveau. Goede vrienden vervullen voor elkaar de behoefte aan gezelschap, veiligheid, plezier of nabijheid. Als je je relatie met iemand wilt versterken dan ga je op zoek naar de diepere behoeftes van die persoon.

4. Voel mee met de gevoelens van de ander

Paarden leven continu met elkaar mee. Ze nemen elkaars gevoelens over. Dit doen ze zo letterlijk dat als één paard bang is, binnen no time de hele kudde bang is. Voor mensen is empathie ook een belangrijke factor in onderlinge relaties. Zodra je je broer ziet, voel je dat hij verdrietig is, of juist heel blij. Als je je relatie met anderen wilt versterken, probeer je dan in te leven in hun gevoelens en mee te voelen.

5. Heb plezier met elkaar

In paardenkuddes wordt veel plezier gemaakt. De paarden spelen met elkaar en maken samen veel mee. Mensen doen dit als kind uiteraard ook en hebben dan vaak ook veel vriendjes en vriendinnetjes. Tussen volwassenen wordt er echter steeds minder gespeeld en minder plezier met elkaar gemaakt. Zonde, want dit is juist een van de meest makkelijke methodes om de onderlinge relatie te versterken!

Kortom, paarden hebben goede onderlinge relaties binnen de paardenkudde. Mensen hebben ook baat bij goede relaties en kunnen op dit vlak veel leren van paarden. Door de vijf liefdestips van paarden toe te passen in je dagelijkse (werk/privé) leven kan je de relatie met de mensen om je heen versterken.

Wat doe jij om relaties met anderen te verbeteren? Wij zijn benieuwd, laat je reactie hieronder achter!

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2015

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail