Succesvol omgaan met veranderingen
De wereld is continu in beweging en in verandering. Als je lekker in je vel wil zitten in veranderende omstandigheden kan je zelf de touwtjes in handen nemen om te zorgen dat je zo goed mogelijk kan meebewegen met veranderingen.
Wat doe je als je niet wil veranderen? Mensen zijn vaak bang voor veranderingen. Ik heb het zelf ook. We willen liever dat alles bij het oude blijft. We krijgen weerstand. Dit is een natuurlijke reactie op veranderingen. Jij bent waarschijnlijk niet anders.
Je kan kiezen hoe je daar mee omgaat. Je kan boos worden op jezelf, je kan jezelf proberen te dwingen om te veranderen, je kan jezelf bedreigen met straf of jezelf een straf opleggen. Denk maar eens aan het veranderen van je eetpatroon. Je kan jezelf dwingen om gezonder te gaan eten, jezelf straffen als je hebt gesnoept en boos worden op jezelf als het niet lukt om het vol te houden.
De meeste mensen vinden dit echter geen prettige methode. Het kost veel energie en levert bovenal weinig motivatie op. En zeg nou eerlijk, dit is niet de manier hoe jij jezelf kunt helpen om zo goed mogelijk met veranderingen om te gaan.
Er is ook een andere methode. Dit is de methode die ik van de paarden heb geleerd.
Paarden houden ook niet van veranderingen. Het maakt ze bang en onzeker. Als prooidier is voor een paard regelmaat en voorspelbaarheid veel veiliger dan verandering.
Toch hebben paarden een methode gevonden om op een effectieve manier met veranderingen om te gaan. In de natuur leven ze in een constant veranderende omgeving onder invloed van de seizoenen. Hierdoor hebben ze onder evolutionaire invloeden geleerd om met constante veranderingen om te gaan.
Paarden zijn zelfs zo goed geworden in omgaan met (extreme) veranderingen, dat ze zich prima kunnen aanpassen aan het leven in gevangenschap. In een omgeving waarin alles anders is dan in de natuur, lukt het paarden toch goed om zich aan te passen.
Ik heb voor jou 3 succesfactoren geselecteerd die ik van de paarden geleerd heb. Deze kan je direct toepassen op jezelf.
- Helder doel.
- Verbondenheid met anderen.
- Authenticiteit.
De eerste succesfactor, een helder doel, is bij paarden een grote motivator. Bij mensen ontbreekt dit echter vaak. Wat is voor jou de motivatie achter een verandering? Wat zal deze verandering jou opleveren op de lange termijn? Of wat kost het je op korte termijn als je zo doorgaat als je nu doet?
Een helder doel zorgt ervoor dat je veranderingen begrijpt en de noodzaak ervan ziet. Dit zal je onbewust motiveren om in beweging te komen.
De tweede succesfactor is verbondenheid met anderen. Als jij je verbonden voelt met anderen, omdat die hetzelfde doel hebben, ga je samen makkelijker de verandering door. Een voorbeeld is dat je samen met anderen gaat sporten. Je hoeft het niet alleen te doen en werkt samen aan een nieuwe life style. Door verbondenheid groeit ook het onderlinge vertrouwen. Bij tegenslag zal je elkaar steunen.
Bedenk eens hoe jij verbonden bent met anderen? Hoe groot is het onderlinge vertrouwen? Het gezamenlijk ondernemen van activiteiten, betrokkenheid bij elkaar en elkaar steunen kan ook tussen jou en anderen de verbondenheid vergroten.
De laatste succesfactor is aandacht voor je eigen authenticiteit. Dit is de tegenhanger van de grote onderlinge verbondenheid. Hoewel iedereen zich onderdeel voelt van de kudde, is er ook aandacht voor jouw eigen authenticiteit. Jij bent uniek en daar moet ook ruimte voor zijn. Neem de tijd voor jezelf en geef jezelf aandacht zodat je zelf goed met de verandering om kan gaan. Ook in een kudde is elk paard anders en elk paard levert zijn eigen bijdrage aan de samenwerking in de kudde.
Geef jij jezelf ruimte, tijd en aandacht? Iedereen gaat anders met veranderingen om. Het is handig als je weet hoe jij in kan spelen op je eigen behoeftes zodat je goed met veranderingen om kunt gaan.
Kortom, door het toepassen van de succesfactoren van paarden ‘helder doel’, ‘verbondenheid met anderen’ en ‘aandacht voor je eigen authenticiteit’ kan je jezelf motiveren om zo goed mogelijk mee te bewegen met veranderingen. Door het toepassen van deze methode kan je als persoon op een effectieve manier met veranderingen in je leven omgaan.
Wat zijn jouw ervaringen met veranderprocessenveranderingen in je leven? Deel het hieronder!
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2015-2020