Kalmerende Signalen
Sinds een aantal jaar is het leren over kalmerende signalen een verplicht onderdeel van al onze jaaropleidingen. We zijn heel dankbaar dat Rachaël Draaisma hierin onze vaste gastdocent is, ze leert onze studenten alles over dit onderwerp en houdt ons als docenten ook scherp.

We gebruiken deze kennis over kalmerende signalen op 3 manieren in de paardencoaching en Equitherapie:
- Door op de signalen van het paard te letten kan je zien hoe het paard zich voelt tijdens de sessie. Dit bevordert het welzijn van het paard.
- Door te letten op de volgorde waarin de signalen plaatsvinden, kan je zien of het paard spanning opbouwt of loslaat. Als het paard niet dezelfde hoeveelheid spanning loslaat als die eerder opgebouwd is, dan kan de spanning te hoog worden. Dit is niet alleen slecht voor het welzijn van het paard, maar ook onveilig. Hierop kan je tijdig ingrijpen.
- Door zelf kalmerende signalen toe te passen in je lichaamshouding kan je met het paard communiceren, zelfs zonder dat het opvalt voor de cliënt. Ook kan je expliciet of impliciet de lichaamstaal van de cliënt beïnvloeden, zodat het paard meer of minder druk ervaart. Als het paard bijvoorbeeld (te veel) druk ervaart als de cliënt recht naar het paard kijkt, dan kan je op dat moment de cliënt iets vragen en zelf naast de cliënt gaan staan. Daardoor zal de cliënt naar jou toedraaien om te antwoorden en hiermee onbewust een kalmerend signaal aan het paard geven (wegdraaien).
Wat zou jij nog willen weten over het werken met Kalmerende Signalen als paardencoach/equitherapeut? Wie weet bespreken we dit in een volgende post!
Deel het hieronder in de reacties!
PS We hebben verschillende bijscholingen over ACT. Wil je meer weten over onze opleidingen? Stuur ons een berichtje voor meer informatie of voor een gratis adviesgesprek als je twijfelt welke opleiding het beste bij jou past!