Je paard helpt je het muurtje af te breken dat jij opbouwde
Deze ruin was duidelijk geen springpaard. Hij keek even naar het muurtje dat de dame die bij mij in de paddock stond, om zich heen gebouwd had, draaide zich om en liep weg. Confronterend maar raak. Dit was precies waarom ze bij mij gekomen was. Ze had een muurtje om zich heen en wist niet meer hoe ze daar vanaf moest komen. Geen echte muur natuurlijk, maar een denkbeeldig muurtje. Dat hield iedereen buiten, waardoor ze zich vaak alleen voelde.
Een muurtje om je heen bouwen. Zo’n muurtje waar geen emoties en geen scheldwoorden doorheen kunnen. Het is een veelvoorkomende strategie om met moeilijke situaties om te gaan, zoals pesten, onzekerheid, ruzies, etc. Dat kan heel handig zijn, vooral voor kinderen die geen invloed op de situatie hebben en daardoor geen andere keuze hebben dan achter hun muurtje weg te kruipen. Heel handig totdat de moeilijke situatie voorbij is en het muurtje er nog staat…
Dan levert het vaak eenzaamheid op. Niemand ziet hoe je werkelijk bent achter dat muurtje. Niemand kan dichtbij je komen.
Niemand, met uitzondering van dieren.Want bij dieren laten de meeste mensen hun muurtje vallen. Misschien herken je dit ook wel. Bij een paard kan je jezelf zijn. Je hebt die muur van bescherming niet nodig. Je bent open en wint daardoor het vertrouwen van je paard. Dit is één van de redenen waarom het voor veel mensen makkelijker is met paarden om te gaan dan met mensen. Misschien ben je ook wel iemand die graag van zijn/haar muurtje af wil? Het mooie is dat paarden je daar bij kunnen helpen.
Ik zal je vertellen welke oefening ik als paardencoach met mijn klanten doe om de paarden hen te laten helpen hun muurtjes af te breken. Voordat ik dat doe, wil ik je een waarschuwing geven. Je kan deze oefening thuis doen met je eigen (verzorg)paard. Doe dit echter alléén als je heel zeker weet dat dit veilig is. Je hebt een paard nodig dat je veilig los in een paddock kan laten lopen. Bovendien moet dit paard zelf mentaal goed in balans zijn. Anders kan het jou niet helpen en kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Ook moet je zelf voldoende stevig in je schoenen staan en er klaar voor zijn je muurtje af te breken. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s van het Centrum voor Paardencoaching zodat wij je kunnen begeleiden.
Zo breek je je muurtje af in 5 stappen:
- Laat je paard los lopen in een deel van de rijbak of een ruime grondwerk paddock. Voordat je zelf de ring in stapt beeld je je een situatie in waarin je normaal gesproken je muurtje flink hoog opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan de kennismaking met een nieuwe groep mensen, een conflict met een collega, netwerkborrels, situaties waarin je je bekeken voelt door anderen etc. Zorg dat je je zelfgebouwde muurtje echt goed voor je ziet voordat je de ring instapt.
- Stap nu de ring in en observeer hoe je paard reageert. De meeste paarden lopen in deze situatie weg of keren in zichzelf. Wat het paard ook doet, zorg dat je het goed observeert en onthoudt wat je ziet.
- Nu ga je met je aandacht bij jezelf naar binnen. Probeer precies na te gaan welke gevoelens je hebt. Welke (negatieve) gevoelens zitten er verstopt achter die muur en mogen niet naar buiten komen?
- Neem nu een van deze gevoelens en probeer dit gevoel écht te voelen. Ontdek waar het vandaan komt, wat voor een betekenis het heeft en waar je het in je lichaam voelt. Kijk eens of je dit gevoel kan uiten, bijvoorbeeld door er woorden aan te geven of eens flink uit te huilen.
- Observeer opnieuw de reactie van je paard. Steeds als er bij je paard iets verandert kan je dit zien als een goed teken. Een teken dat er weer een steen van je muurtje is afgebroken. De reacties waar je op kan letten zijn de volgende: knipperen met de ogen en de blik naar buiten keren als deze voorheen naar binnen was, oor naar je toe keren, hoofd naar je toe keren, stap in jouw richting zetten, naar je toe lopen (door de plek waar voorheen je muurtje stond), je aanraken. Deze signalen zie je meestal ook in deze volgorde.
Het paard laat je zien of je op de goede weg bent. Het is niet makkelijk je gevoelens onder ogen te zien als die lang verstopt waren. Daarom is het fijn om daar feedback op te krijgen van het paard. Je zal merken dat het afbreken van je muurtje steeds beter gaat als je het vaker oefent. Nu je weet hoe het werkt kan je dit natuurlijk vaker, ook zonder paard, gaan doen. En vergeet niet je paard te bedanken voor zijn hulp 🙂
Laat je me even weten hoe deze oefening bij jou gegaan is? Dat kan via de reacties hieronder of door mij te emailen. Ik reageer altijd!
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2015-2020