Hoe ‘spiegelen’ werkt

5 tips om te leren met paarden over jezelf

Hoe spiegelen werkt​Je hebt vast wel eens gehoord dat paarden mensen spiegelen. Het paard is de ‘spiegel van de ziel’ wordt er ook wel gezegd. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En wat kan je daar van leren? Paardencoach Wendela den Tonkelaar legt uit hoe dit werkt.

Herken je één van deze situaties?

  • Je rijdt door het bos als er ineens een toerist uit de bosjes springt met een fototoestel. Je schrikt je rot! Je paard springt met vier benen tegelijk de lucht in. Je begint te lachen om de gekke situatie. Meteen ontspant je paard zich en begint te proesten.
  • Je wil je paard uit de wei halen op een dag dat je eigenlijk geen tijd hebt. Jouw paard laat zich vandaag echter bijna niet vangen en lijkt alles expres 10x zo langzaam te doen als normaal.
  • Je hebt jouw paard een nieuwe grondwerk oefening geleerd. Het gaat geweldig! Totdat er een aantal stalgenoten komen kijken. Je wordt zenuwachtig en ineens lukt er niets meer, zelfs niet de simpelste dingen.
  • Je hebt iets vervelends meegemaakt en bent verdrietig. Op stal doe je alsof er niets aan de hand is, maar je paard heeft het meteen door. Hij komt naar je toe in de wei en blijft net zo lang bij je staan totdat je tranen weer opgedroogd zijn.

Gespiegeld door een paard

Als je deze situaties herkent dan ben je ‘gespiegeld’ door een paard. Onder ‘spiegelen’ verstaan wij (paardencoaches) de reactie van het paard op de gevoelens van de mens. Hierbij kan het paard de mens in gedrag spiegelen door hetzelfde gedrag te laten zien als de mens, of juist precies het tegenovergestelde gedrag (het spiegelbeeld).

In het eerste voorbeeld laat het paard precies hetzelfde gedrag zien als zijn ruiter. Hij schrikt als de ruiter schrikt en ontspant als de ruiter ontspant (door het lachen). In het tweede voorbeeld reageert het paard op de gehaastheid van zijn eigenaar met het tegenovergestelde gedrag (langzamer worden). Het paard reageert op je gevoelens, ook als je deze niet bewust laat zien (zoals in voorbeeld 3 en 4).

Vanwege het talent om te spiegelen worden paarden met veel succes ingezet in bedrijfstrainingen, therapie en coachingssessies. Wij mensen zijn ons voor een groot deel niet bewust van ons gedrag (wel 95% van ons gedrag is onbewust!). Dit betekent dat we niet weten hoe we overkomen op anderen, welke gevoelens ons in de weg zitten, op welke manier we het onszelf moeilijk maken en hoe we het onszelf veel makkelijker kunnen maken.

Leren van een paard, 5 tips

Je kan veel leren van de spiegel die jouw paard jou voorhoudt. Hiervoor kan je de volgende 5 tips gebruiken:

  1. Leer zo veel mogelijk over de taal van paarden, zodat je kan ‘lezen’ wat jouw paard te zeggen heeft.
  2. Laat je niet afleiden tijdens de omgang met je paard. Anders is de kans groot dat je belangrijke feedback van je paard mist.
  3. Ontdek hoe jouw paard zich in een kudde paarden gedraagt, zodat je weet welk gedrag bij het karakter van jouw paard hoort en welk gedrag een reactie (spiegel) is op jou.
  4. Als je paard een opvallende reactie laat zien, neem dan even een time-out en bedenk wat dit zou kunnen zeggen over jou. Wat kan jij van dit gedrag leren over jezelf?
  5. Let in het dagelijks leven op situaties waarin mensen hetzelfde op jou reageren als jouw paard. Kijk of je de lessen die je van je paard leerde (zoals geduld, aandacht, contact, etc) ook op mensen kan toepassen.

Kortom, als je openstaat voor de spiegel die het paard jou voorhoudt, dan zal je merken dat paarden ons net zo veel te leren hebben als wij hen (misschien wel meer!). Door de 5 tips toe te passen ontdek je welke spiegel het paard jou voorhoudt. Hierdoor zal je jezelf ontwikkelen en een stabieler, gelukkiger persoon worden.

Als je ook andere mensen deze paardenspiegel wil laten ervaren, overweeg dan om zelf paardencoach te worden. Hoe je dat doet leg ik uit in de gratis videoserie ‘Hoe ook jij met paarden mensen kan helpen‘.

Mijn vraag aan jou

Wat heb jij geleerd van paarden? Deel het hier op mijn blog!

© Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2014

 

*Dit artikel verscheen op 12 april 2014 in EquiDay Magazine.

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail