Voorzorgsmaatregelen voor paardencoaches
Hoeraaaa! We mogen weer aan de slag met paardencoaching (in Nederland)! Vanaf vandaag (11 mei 2020) mogen we weer starten met individuele sessies en met kleine groepen. Om veilig te kunnen werken treffen we de juiste voorzorgsmaatregelen om besmetting met Corona te voorkomen. Onze tips delen we graag met collega’s (en studenten) in dit artikel.
We hebben binnen het CVPC-team overlegd welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn om binnen de regels van het RIVM te kunnen werken. Daarnaast hebben we tips verzameld om de kans op besmetting met Corona zo veel mogelijk te beperken.
Als je zelf weer aan de slag wil met cliënten of proefcliënten voor de opleiding, let er dan op dat je de juiste maatregelen neemt.
Communicatie naar cliënten:
- Geef duidelijk aan dat je (weer) open bent!
- Communiceer duidelijk welke voorzorgsmaatregelen je genomen hebt, dit geeft een veilig gevoel aan mensen. Vergeet niet dat je je cliënten alleen goed kan helpen als ze zich veilig voelen (de waargenomen veiligheid, deze kan afwijken van de werkelijke veiligheid).
- Communiceer je huisregels (of die van het RIVM) als je cliënten op locatie ontvangt (zie hieronder voor de toelichting).
- Geef de cliënt de ruimte om in gesprek te gaan over (extra) voorzorgsmaatregelen (bv als iemand in de risicogroep valt).
- Geef aan hoe je omgaat met annuleringen. Wij adviseren om tijdelijk geen kosten in rekening te brengen bij annuleringen vanwege gezondheidsredenen. Dit om te voorkomen dat cliënten met gezondheidsklachten tóch komen.
Regels om veilig te werken
Het is verplicht om de overheidsmaatregelen op te volgen. Dat geldt voor iedereen. Voor jou als professional is het belangrijk om dit duidelijk te communiceren aan je cliënten. Neem zelf de verantwoordelijkheid op je om de regels in de gaten te houden, dat geeft de cliënt de ruimte om zich volledig op zijn eigen proces te richten.
Regels/maatregelen:
- Handen wassen/ontsmetten bij aankomst en vertrek.
- Geen handen schudden.
- Volwassenen houden 1,5 meter afstand (kinderen onder de 12 jaar hoeven geen afstand van elkaar te houden).
- We werken buiten of in een goed geventileerde binnenruimte (zoals een rijhal).
- De sessie wordt verzet als coach of cliënt niet voldoet aan de gezondheidschecklist (verkouden, koorts, ziek familielid).
- Het is niet nodig om afstand te houden van het paard, deze mag ook gewoon aangeraakt worden.
Als je deze regels opvolgt dan zijn mondkapjes en andere beschermingsmiddelen niet nodig.
Extra tips uit het CVPC-team
Het is onze verantwoordelijkheid als professionals om de veiligheid van onze cliënten zo veel mogelijk te waarborgen. Je kan op de locatie waar je werkt extra voorzorgsmaatregelen nemen waarmee je de kans op besmetting met het Corona virus zo klein mogelijk maakt.
Het is belangrijk om te weten dat het virus lang kan overleven op materialen. Gladde oppervlaktes zijn het meest gevaarlijk (zoals deurklinken, hek van de paddock, plastic borstels, pionnen). Andere oppervlaktes zullen echter ook ontsmet moeten worden (zoals touwen, houten tafel, stoel). Het virus kan veel minder goed overleven op de vacht van dieren. De kans op besmetting is daarbij extreem klein (maar niet helemaal uitgesloten).
Poezen en honden hebben een (hele kleine) kans om zelf ook besmet te raken. Paarden niet. Verder is de kans op besmetting veel groter wanneer je binnen bent, in een kleine ruimte, dan buiten. We raden dus aan om zo veel mogelijk buiten te blijven of anders in een grote rijhal/schuilstal, ook bij het nagesprek.
Met ons team van coaches hebben we tips opgesteld om zo veilig mogelijk te werken. Bekijk zelf welke tips er op jouw locatie en jouw situatie van toepassing zijn (komen er nog andere mensen op de locatie? werk je met meerdere cliënten achter elkaar? welke materialen gebruik je?).
Praktische tips:
- Zet ontsmettingsmiddel neer voor de handen (wijs erop dat de handen ontsmet moeten worden bij aankomst van de cliënten en bij het naar huis gaan, maar ook bijvoorbeeld voordat materiaal gepakt wordt).
- Looproute naar de wc duidelijk aangeven en zorgen dat onderweg zo weinig mogelijk aangeraakt hoeft te worden.
- Gebruik 2 kleuren halstertouwen: het ene touw gebruikt de coach, de ander de cliënt. Bij elke cliënt een nieuw touw gebruiken en de gebruikte touwen heet wassen of een tijd lang in de zon laten liggen.
- Raak zoveel mogelijk alleen zelf de hekken, poorten en omheiningen aan, houd de deur open voor de cliënt, maak zelf het hek van de coachring/paddock open en zorg dat de cliënt zo min mogelijk dingen aanraakt.-gebruik wegwerp servies (karton kan bij het oud papier).
- Maak materialen die je gebruikt schoon na elke cliënt (pionnen, balken, enz), er is een spray op de markt die je er alleen op hoeft te sprayen om alles te ontsmetten, dus dat is zo gedaan. Alternatief is dat je de cliënt vraagt om de handen te ontsmetten voordat hij de materialen aanraakt. Of om op dat moment wegwerphandschoentjes te dragen. -Zet een bak/mand neer met etiket “gebruikte materialen” waar na de sessie de spullen in gaan zodat de cliënt dit nogmaals ziet en het ook voor jezelf duidelijk is wat gebruikt en dus ontsmet moet worden.
- Zorg dat wegwerphandschoentjes en ontsmettingsmiddel beschikbaar zijn als de cliënt hier gebruik van wil maken. -Zorg voor papierenhanddoekjes ipv katoenen handdoek voor na het handenwassen. (Zet een papierbak neer zodat het papier gerecycled kan worden.)
- Zorg dat cliënten elkaar niet treffen bij aankomst/vertrek en niet hoeven te wachten totdat de sessie begint.
- Leg bij de paddock een markering neer waar je blijft staan als je met de cliënt praat (of twee stoelen waar je op gaat zitten). Zo kan je niet ongemerkt toch steeds dichter bij elkaar gaan staan. (Zie foto’s)
Aanvullingen en vragen
De komende tijd zal in de praktijk blijken hoe we deze voorzorgsmaatregelen praktisch kunnen doorvoeren. We horen graag jullie reacties, aanvullingen en vragen. Daarmee kunnen we deze lijst weer aanvullen!
Laatste update: 11-5-20
Copyright: Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2020
Bronnen:
Nederlandse maatregelen (Rijksoverheid): https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/gezondheidsadviezen
Veilig werken bij contactberoepen (RIVM): https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/werk/contactberoepen
Gezondheidschecklist (RIVM): https://www.rivm.nl/documenten/gezondheidscheck-contactberoepen-0
Corona en dieren (Rijksoverheid): https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brieven/2020/04/17/advies-over-mogelijke-overdracht-sars-cov-2-naar-huisdieren