Onlangs heb ik via deze website een onderzoek gedaan onder mensen die al paardencoach zijn en mensen die paardencoach willen worden. Als je nog niet hebt meegedaan dan kan je de vragenlijst nog steeds invullen (door op deze link te klikken).
Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek zijn een paar interessante dingen naar voren gekomen! De belangrijkste bevindingen zal ik hieronder met je delen.
Eerst even wat statistieken:
De vragenlijst is ingevuld door 84 mensen. Hiervan zijn 39 mensen al paardencoach en 45 mensen (nog) niet.
Er waren 81 mensen die hun droom helder voor ogen hadden en dat op de vragenlijst omschreven hadden. Er waren dus maar 3 mensen die hun droom niet wisten.
Bij de opmerkingen stond 35 keer dat diegene nieuwsgierig was naar de uitslag van deze vragenlijst (voilà, bij deze dus! ;)). En er stonden 21 bedankjes voor de informatie die ik via artikelen en social media had verspreid (graag gedaan!).
Problemen die paardencoaches ervaren:
Het viel me op dat er een aantal problemen zijn die heel veel genoemd zijn. Blijkbaar lopen veel mensen tegen dezelfde zaken aan. Het is natuurlijk fijn om te weten dat je daar niet alleen in staat. Dus wie weet herken jij wel wat van deze problemen (en misschien ook helemaal niet?!).
- moeilijk om neutraal te blijven als coach
- de feedback van het paard lijkt soms niet echt ‘binnen te komen’ bij de cliënt
- praktische problemen (hieronder vallen problemen met het selecteren van een geschikte locatie, geschikt paard, etc)
- moeite om voldoende inkomen uit het coachen te halen
- niet de beschikking over voldoende werkvormen hebben (en niet weten waar je die werkvormen kan vinden)
- lastig om mensen ervan te overtuigen dat paardencoaching echt werkt
Obstakels om paardencoach te worden:
Aan de mensen die nog geen paardencoach zijn, vroeg ik wat je dan tegenhoudt om paardencoach te worden.
Het meest genoemde antwoord was het ontbreken van een (afgeronde) opleiding in paardencoaching. Een groot deel van de mensen was echter wel al met een opleiding bezig.
Andere antwoorden die regelmatig genoemd werden:
- Problemen met het regelen van de praktische zaken rondom het paardencoachen en het ondernemerschap (of niet weten hoe je dit moet gaan doen)
- Lastig om de feedback van het paard te vertalen naar de cliënt
- Niet genoeg ervaring/oefening om daadwerkelijk te kunnen gaan coachen
- Niet genoeg zelfvertrouwen (en angst om een sessie verkeerd te laten aflopen)
- Gebrek aan begeleiding
- Tijdgebrek
Moeilijkst
Ik vroeg mensen ook wat nou het allermoeilijkst is aan paardencoaching. Hier kwamen twee thema’s steeds naar voren. Ten eerste het inhoudelijke aspect “het vertalen van de feedback van het paard naar de cliënt”. En dat wordt dan nog moeilijker als de cliënt weerstand heeft…
Het tweede thema dat steeds terug kwam bestond uit praktische aspecten (voldoende tijd, geschikt paard, geschikte locatie en alle aspecten die komen kijken bij het zelfstandig ondernemerschap).
Droom
Op de vraag wat jouw droom is m.b.t. paardencoaching kwamen de mooiste antwoorden! Ik heb prachtige verhalen gelezen over dromen met paarden en mensen in de hoofdrol. Een aantal dingen vielen mij op.
Om te beginnen blijkt het dat vrijwel iedereen die ingevuld heeft dat hij/zij al werkzaam is als paardencoach aangeeft dat zijn droom al uitgekomen is. Dit betekent dus dat paardencoaches hun droom al leven! Soms hebben ze nog extra aspecten die ze toe willen voegen aan die droom (zoals bijvoorbeeld een eigen trainingslocatie). Er komen dus steeds weer nieuwe dromen bij. En waarom zouden die niet ook uitkomen?
Verder blijkt dat vrijwel iedereen die nog geen paardencoach is wel de droom heeft om dat te worden. En ze weten ook al heel goed hoe die droom er uit gaat zien. Ze hebben een vrij helder beeld van hoe mooi het zou zijn om met paarden mensen te helpen. Dat is een goed begin!
Het blijkt ook dat niemand ervan droomt om heel erg rijk te worden als paardencoach, beter te worden dan alle andere paardencoaches of een hele hoge status te krijgen. (Of niemand durfde het op te schrijven ;)). Het zijn allemaal dromen waar een diepere missie achter zit en niet een oppervlakkig doel zoals je wellicht in andere branches wel tegenkomt.
Tenslotte kan ik een conclusie trekken uit de verschillende dromen. Namelijk dat iedereen uiteindelijk de droom heeft om mensen te helpen. Verschillende soorten mensen, op verschillende manier en op verschillende locaties, maar uiteindelijk draait het er steeds weer om dat het zo veel voldoening geeft als je iemand écht geholpen hebt.