Afgelopen maand hebben heel veel paardencoaches meegewerkt aan mijn onderzoek. Waarvoor heel veel dank! Zij
hebben anoniem een (korte) vragenlijst ingevuld. Hierdoor heb ik nieuwe inzichten gekregen in hoe paardencoaches hun vak beleven en wat er bij hun speelt.
De vragenlijst is nog steeds in te vullen voor wie dat nog niet gedaan heeft. Maar op dit moment zal ik in ieder geval de voorlopige uitslag met jullie delen!
De vragenlijst is ingevuld door 95 paardencoaches. Volgens onderzoek (door Paard & Levenskunst) zijn er 500 paardencoaches in Nederland met een website (wellicht zijn er meer, maar deze zijn niet geregistreerd).
Opleiding
Van de 95 paardencoaches die meededen heeft 47% één opleiding gedaan om paardencoach te worden, 27% deed meerdere opleidingen en 26% deed helemaal geen opleiding. De opleidingen die gevolgd zijn, zijn zeer divers. Er is dus veel variëteit in specialismes.
Kortom, de meerderheid van de paardencoaches (74%!) heeft geïnvesteerd in een opleiding om een goede paardencoach te worden. Persoonlijk concludeer ik hieruit dat het grootste deel van de paardencoaches zijn vak zeer serieus neemt en goed onderbouwd te werk wil gaan. Dit lijkt mij heel positief voor het vakgebied en de waarde die hiermee aan klanten geboden wordt.
Werkzaamheden
Slechts 6% van de coaches werkt uitsluitend als paardencoach. Ruim de helft (51%) van de coaches heeft naast paardencoaching nog andere werkzaamheden als zelfstandig ondernemer. En 26% van de coaches is daarnaast in loondienst bij een organisatie.
De overige werkzaamheden naast paardencoaching liepen zo ontzettend uiteen, dat ik ze hier niet op kan sommen. Wel valt het op dat vrijwel iedereen met mensen werkt. Het meest werd genoemd ’trainer/coach’ en (zeer) diverse banen in de zorgsector.
Van de 17% die de optie ‘overig’ hadden gekozen lopen de antwoorden zeer uiteen. Toch waren er ook een aantal overeenkomsten. Een aantal mensen geven aan dat ze weliswaar de opleiding tot paardencoach gevolgd hebben, maar deze kennis (nog) niet toepassen in de praktijk. Een aantal mensen gaven aan voor zichzelf te willen gaan beginnen, maar dit nog niet gedaan te hebben. En een aantal mensen gaven aan dat ze paardrijles geven en af en toe paardencoaching inzetten daarbij.
Kortom, het grootste deel van de paardencoaches (77%) voert nog andere werkzaamheden uit naast paardencoaching en slechts een heel klein deel (6%) werkt uitsluitend als paardencoach. Paardencoaching wordt dus ingezet als één van de methodes om mensen te helpen, maar niet de enige. Hieruit concludeer ik dat de coaches voor de klant de beste, meest passende oplossing zoeken.
Tenslotte blijkt dat het grootste deel van de coaches naast het werk als paardencoach een ander werk heeft ‘met mensen’. Hieruit blijkt dat de coaches veel ervaring met mensen hebben en waarschijnlijk ook een grote mensenkennis. Dit is natuurlijk erg positief voor het het niveau van de paardencoaching.
Moeilijkheden in het werk
Op mijn vraag “Wat vind je het moeilijkst als paardencoach?” werden de volgende antwoorden het meest gegeven:
- Problemen om voldoende klanten te krijgen (veruit het meest geantwoord!)
- Onvoldoende inkomen
- Werken met groepen/teams
- Zelfvertrouwen (zowel met betrekking tot de inhoud van het werk als met betrekking tot het ‘jezelf neerzetten’ als paardencoach, het ondernemerschap)
- Diverse inhoudelijke problemen
Een aantal voorbeelden van antwoorden (die vaker voorkwamen in diverse bewoordingen):
- “De kosten/ baten is moeilijk in balans te krijgen.”
- “Het naar buiten treden om mezelf bekend te maken”
- “Acquisitie”
- “Uitleggen aan anderen waarmee je eigenlijk bezig bent”
- “Om elke keer te moeten verkopen, vind ik vermoeiend.”
- “Soms voel ik me nog wat onzeker. Als paardencoach moet je je (vind ik) laten leiden door het paard. Het loslaten van bepaalde controle vind ik zeker een uitdaging”
- “Het opstarten van een bedrijf en klanten zien te krijgen”
- “Om de intimiteit en veiligheid te bewaken in groepen/teams”
- “De commerciële kant van dit intentiewerk”
- “Het alleen werken zonder feedback van iemand naast je”
- “Werken met teams, iedereen er bij houden met aandacht”
En dit vond ik persoonlijk het mooiste antwoord 🙂
“Niets is moeilijk, hooguit niet zo gemakkelijk nog.”
Behoefte aan informatie/ondersteuning
Op mijn vraag “Waar zou je tips over willen krijgen of waar zou je begeleiding in willen hebben?” gaf 73% van de coaches antwoord (hieruit blijkt dat niet iedereen behoefte heeft aan tips/begeleiding).
De meest genoemde antwoorden zijn:
- Hoe je klanten kan krijgen
- Informatie over werkvormen
- Behoefte aan supervisie/intervisie
- Informatie over werken met groepen
- Bedrijfsvoering verbeteren (en ook ‘hoe je jezelf op de kaart zet’)
Een aantal voorbeelden van antwoorden:
- “Ik wil straks zeker intervisie bijeenkomsten volgen”
- “Zou graag op maat begeleiding krijgen op hoe ik oefeningen kan inzetten en over het neerzetten van mijn paardencoaching”
- “Ik zou wel tips voor meer verschillende werkvormen met het paard willen krijgen”
- “Hoe verkoop je jezelf?”
- “Hoe werken met groepen zonder veel poespas”
- “Hoe zet je je bedrijf als coach op de kaart”
Conclusies
Mijn eigen conclusie uit dit onderzoek is dat het grootste deel van de paardencoaches zich serieus inzet om zich te ontwikkelen en een goede professional te zijn/worden.
Het grootste probleem dat hierbij wordt ervaren ligt op het gebied van ondernemerschap, waaronder klanten werven, positie in de markt innemen en bedrijfsvoering. In mijn ervaring ontstaan deze problemen vrijwel altijd door onzekerheid van de coach, belemmerende overtuigingen en attitudes ten opzichte van het vak. Dit vraagt van de coach veel van zijn eigen persoonlijke ontwikkeling (uit zijn eigen comfort zone stappen) en daarmee het doorlopen van hetzelfde traject als de cliënten.
Niet alleen de paarden spiegelen, maar ook de coaches en de klanten!
Tenslotte is er ook behoefte aan informatie over en begeleiding in vakinhoudelijke onderwerpen, zoals werken met groepen en het uitbreiden van het repertoire aan werkvormen. Hieruit blijkt naar mijn mening dat de coaches het vak inhoudelijk naar een hoger niveau willen trekken. De paardencoach wordt steeds professioneler en klanten worden steeds beter geholpen. Dit is voor klanten natuurlijk een hele positieve ontwikkeling!
Vervolg
Het onderzoek gaat verder. Naast dit onderzoek via een vragenlijst ben ik al een aantal maanden bezig met onderzoek door middel van interviews met paardencoaches en het bestuderen van succesvolle (internationale) coaches. De resultaten uit deze onderzoeken pas ik toe op de coaches die ik begeleid. Ook hieruit komen weer interessante bevindingen. Tenslotte onderzoek ik ook mezelf (zelfreflectie) en test ik uiteraard al mijn bevindingen op mezelf en in mijn eigen werk.
Door deze onderzoeken wil ik de diensten die ik aan paardencoaches aanbied constant verbeteren. Daarnaast ben ik natuurlijk gedreven om de coaches die ik begeleid en die bij mij programma’s volgen zo goed mogelijk te helpen en te voorzien van de nieuwste inzichten.
Om mijn bevindingen met iedereen te kunnen delen organiseer ik binnenkort een gratis teleseminar (telefonische training). Ik wil hierdoor zoveel mogelijk mensen laten profiteren van mijn nieuwe inzichten. En bovendien op deze manier heel veel mensen te bedanken voor hun inbreng in dit onderzoek. Hierover hoor je binnenkort meer!
Is de uitslag uit dit onderzoek voor jou herkenbaar? Of juist niet? Heb je aanvullingen en/of tips? Deel het via de reacties hieronder!
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2014