Natuurlijk ben je tijdens een paardencoaching vooral bezig met ‘doen’. De cliënt is bezig met het paard en jij als coacht speelt in op wat er gebeurt.
Uiteraard is dit het belangrijkste element van een paardencoaching. En dit is waar de meeste paardencoaches dan ook erg goed in zijn.
Er is echter een andere element in paardencoaching wat voor veel paardencoaches een zwak punt is. Dat is het uitleggen van theorie.
Tijdens een workshop of langer coachings/trainingstraject is er aandacht en ruimte voor theorie die de sessie met de paarden ondersteunt. Persoonlijk geef ik áltijd een stukje theorie voordat iemand met het paard de bak in gaat.
Veel paardencoaches zien hier tegen op. Zeker als het gaat om het werken met groepen krijgt de coach ineens het gevoel van de spreekbeurt op de middelbare school als het gaat om het geven van een theorie uitleg. En dat heeft meestal geen positief effect….
Ik krijg regelmatig de vraag wat mijn geheim is om mijn cliënten geïnteresseerd te houden tijdens de theorie. Hoe zorg je er voor dat de theorie ook echt begrepen en onthouden wordt?
Het geheim is om te zorgen dat de theorie interactief is. Als je zelf de theorie kan ervaren dan onthoud je het het beste.
Om je een voorbeeld te geven van interactieve theorie laat ik je in deze video zien hoe ik mijn cliënten uitleg wat een paard precies ziet. Dit leg ik (elke sessie!) uit om duidelijk te maken waar de ‘dode hoek’ van het paard zit.
Doordat mensen nu zelf ervaren waar de dode hoek zit en wat dit doet, zullen ze zelf ook wegblijven uit de dode hoek. Dit komt uiteraard zowel de veiligheid ten goede als ook het welzijn van het paard, omdat hij niet opgeschrikt wordt door cliënten die ineens in en uit zijn blikveld komen.
Vergelijk deze uitleg met een ‘spreekbeurt’ en je ziet direct wat het verschil is en waarom deze methode beter werkt!
De video duurt 3.40 minuten.
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2013