Hitteplan voor paardencoaches
Het wordt weer warm komende zomer! Heb jij al een hitteplan klaarliggen? Bij temperaturen boven de 25 graden* moet je als paardencoach je werkzaamheden aanpassen om het welzijn van de paarden te waarborgen. Om hier goed op voorbereid te zijn maak je een hitteplan.
Een paar tips:
1. Ken je paarden. Sommige paarden kunnen beter tegen hitte dan anderen. Bekend is het verschil tussen koudbloeden (gefokt voor een koud klimaat, zoals een IJslander en een fjord) en warmbloeden (gefokt voor een warm klimaat, zoals een arabier en een PRE). Daarnaast speelt leeftijd ook een rol in hoe goed het paard zijn warmte kwijt kan. Maar ook onderling kunnen er grote verschillen zijn tussen elk uniek paard.
Als het paard last heeft van de hitte en daar komen bijvoorbeeld ook nog vervelende insecten bij, dan kan jouw paard overbelast raken als hij ook nog in een sessie ingezet wordt. Weet dus welk paard je wel of niet kan inzetten.
2. Plan alleen vroeg in de ochtend sessies in en eventueel wat later op de avond. Vooral in de ochtend, na een frisse nacht, is het systeem van het paard nog niet belast en kan hij meer aan. Voorwaarde is natuurlijk wel dat hij de rest van de dag de schaduw kan opzoeken en op een goede manier met de hitte kan omgaan.
3. Zorg dat je weet op welke tijdstippen van de dag er voldoende schaduw is om met de paarden te werken. Zo werk ik zelf meestal in een paddock waar aan één lange zijde bomen staan die tot het middaguur schaduw geven. Als je dit weet dan kan je jouw cliënten vóór 12 uur inplannen. Heb je een bos in de buurt? Overweeg dan om daarheen te gaan, het bos is een paar graden koeler dan daarbuiten. Denk ook eens aan het sproeien van de paddock (als je over grondwater beschikt), dit kan ervoor zorgen dat het zand een paar graden afkoelt en minder hitte uitstraalt.
4. Zet een waterbak in de coachpaddock (als die er nog niet staat), zodat het paard onbeperkt toegang heeft tot water. Zorg ook voor een flesje water voor de cliënt (en voor jezelf!). Daarnaast kan je zorgen dat het paard zo min mogelijk belast wordt door externe prikkels, naast de hitte die al zorgt voor ongemak. Denk aan het voorzien van onbeperkt hooi en maatregelen nemen om de vliegen te beperken (vliegenspray of vliegendeken).
5. Overweeg om korter met de paarden te werken dan normaal en dit te combineren met oefeningen zonder paarden. Of een oefening waarbij de paarden alleen geobserveerd worden en geen actieve rol spelen. Mindfulness oefeningen zijn een mooie paardloze aanvulling op elke sessie. Met kinderen kan je ook denken aan waterspelletjes (met volwassenen ook?!).
Elk hitteplan is maatwerk. Denk dus zorgvuldig na over een hitteplan voor jouw praktijk! Wij zijn benieuwd naar jouw hitteplan voor deze zomer. Deel het hieronder om elkaar te inspireren!
(c)Wendela den Tonkelaar, 2025
*De aanduiding van 25 graden is een richtlijn. Per locatie en per paard kan verschillen welke temperatuur je als maximum aanhoudt. De gevoelstemperatuur tussen een locatie met veel wind en schaduw en een locatie op een windluwe plek in de zon, kan erg groot zijn.