De mythe van het leegmaken van je hoofd
Ik heb slecht nieuws. Laat ik het meteen maar zeggen, dan ben ik er vanaf. Je gaat het niet leuk vinden dit te horen. Toch kan je maar beter de waarheid weten.
Je hoofd “leegmaken” bestaat niet. Geloof me, ik heb het geprobeerd. En ik niet alleen. Er is enorm veel onderzoek naar gedaan Het is een fabeltje. Een fabeltje dat we graag willen geloven. Want wie wil er nou niet af en toe een leeg hoofd? Even rust in je hoofd. Even niet constant die malende gedachtes…
Helaas. Uit onderzoek blijkt dat we ongeveer 70.000 gedachtes per dag hebben. Ongeveer, want het is onmogelijk dit precies te meten. Dat komt doordat we ons maar voor 5% bewust zijn van onze gedachtes. De andere 95% van je gedachtes gaat over het algemeen langs je heen.
Wist je bijvoorbeeld dat je allerlei gedachtes hebt op het moment dat je dit leest? Je hebt op dit moment nog geen halve minuut gelezen en je hebt nu al tig gedachtes gehad. Zoals: „Nee hoor, ik heb geen gedachtes, ik ben toch aan het lezen”; „Wat weet zij nou van mijn gedachtes?”; „Ik geloof er niets van, bij mij is dat echt niet zo” of „Wat schrijft die Wendela toch altijd een treffende stukken zeg”.
Oke, je kan dus niet je hoofd leegmaken. Dat was het slechte nieuws.
Dan nu het goede nieuws. Je kan je hoofd wel een stuk rustiger maken. Rustiger, zodat je minder last hebt van al die gedachtes. Zodat je minder aan het malen en piekeren bent. Zodat je meer aandacht hebt voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn, zoals de mensen die je lief hebt of de natuur waarvan je wilt genieten.
Nog meer goed nieuws.
Het is niet zo moeilijk om je hoofd rustiger te maken. Je moet het alleen wel eerst leren. En vaak oefenen, heel vaak. Eigenlijk moet je continu blijven oefenen. Je hoofd heeft namelijk de neiging om steeds weer terug te gaan naar dat oude patroon van piekeren, malen en (negatieve) gedachtes blijven herhalen.
Er zijn veel verschillende oefeningen die je kan doen. Het is een goed idee er een aantal te proberen, zodat je kan kijken wat er bij jou werkt en wat niet. Iedereen is anders. Iedereen heeft een ander hoofd. Iedereen heeft andere gedachtes in zijn hoofd. Wat bij een ander werkt zal dus niet altijd ook bij jou werken, en andersom.
Ik kan je in dit korte artikel natuurlijk niet alle technieken leren die je kan gebruiken om je hoofd rustiger te maken. Daarom deel ik er nu één met je. Experimenteer er eens mee. Probeer het gewoon een paar keer en observeer wat de reactie is van je gedachtes. Worden ze drukker of rustiger? Krijg je meer gedachtes of minder? Zo ontdek je of deze oefening voor jou werkt of niet.
Oefening:
- Ga in een weiland met paarden staan. Heb je geen wei met paarden? Dan doe je deze oefening buiten het hek van een weiland. De oefening werkt overigens net zo goed met koeien of schapen. En in de winter kan je het in een stal doen waar de dieren hooi eten.
- Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem.
- Spits nu goed je oren. Luister of je het grazen van de paarden kan horen (je hoort het ritmisch malen van de kaken, een geluid dat veel mensen rustgevend vinden).
- Luister nu naar dit geluid alsof je het voor de eerste keer hoort. Wees zo nieuwsgierig als een kind. Luister hoe het klinkt: hard of zacht, ritmisch of onregelmatig, links van je oren of rechts ervan, ver weg of dicht bij. Kan je de geluiden van verschillende paarden onderscheiden?
- Als er andere gedachtes in je opkomen, die niets te maken hebben met het geluid van het grazen van de paarden, dan merk je dat op en breng je je aandacht weer terug naar het geluid van het grazen van de paarden.
Je kan deze oefening zo lang doen als je zelf prettig vindt. Als je afgeleid raakt is het enige wat je hoeft te doen, met je aandacht weer terug te gaan naar het geluid van het grazen van de paarden. Je kan het dus niet fout doen en hoeft niet opnieuw te beginnen.
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2024