Opleiding IK met PK

OPLEIDING: IK met PK

illustratieIkmetPKkleur

 • Wil je mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen en te doen wat er écht toe doet?
 • Wil je je cliënten beter kunnen begeleiden in het omgaan met hun eigen gedachtes en gevoelens?
 • Wil je werken met een (evidence based) onderbouwde psychologische methode?

Als je al paardencoach bent en je de coaching graag verder wilt verdiepen, dan geeft deze opleiding jou de kennis en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. IK met PK is gebaseerd op ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit model geeft je als paardencoach een mooi, waardevol en bovendien overzichtelijk programma in handen. Geef je cliënten meer inzicht in zichzelf, meer verbinding met zichzelf en leer hen hoe ze stappen kunnen zetten die écht bij hen passen. Leer hen leven met PK!

Inhoud

In deze opleiding leer je hoe je het IK met PK model kunt toepassen. De volgende onderwerpen komen hierin minimaal aan bod:

 • Stap 1: Inzicht in jezelf
 • Werken met kernkwaliteiten
 • Stap 2: Verbinding met jezelf (gedachtes en gevoelens)
 • Mindfulness
 • Stap 3: Toewijding aan jezelf
 • Waarden en actie gericht op waarden
 • Achterliggende theoretische model van IK met PK!, inclusief werk- en handboek.
 • Basiskennis over ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

Doel

Na het volgen van deze vervolgopleiding kun je zelfstandig aan de slag met het IK met PK! programma bij volwassenen van alle leeftijden. Na het succesvol doorlopen van deze opleiding ben je ook goed op de hoogte van het achterliggende theorieën en model van IK met PK! (in het bijzonder ACT) en kan je dit toepassen in de begeleiding van volwassenen.

Niveau en vooropleiding

Deze vervolgopleiding is bedoeld voor mensen die binnen het Centrum voor Paardencoaching de basisopleiding Cognitief Coachen met Paarden met goed gevolg hebben afgerond of voor mensen die elders met succes een basisopleiding hebben afgerond tot paardencoach en die binnen het Centrum voor Paardencoaching de bijscholing Cognitief Coachen met Paarden hebben gevolgd en het examen hiervan hebben behaald.  Daarnaast wordt minimaal één jaar praktijkervaring als paardencoach (i.o.) vereist.
De IK met PK! opleiding wordt aangeboden op HBO niveau.

Praktische zaken

SAMSUNG CSCDe vervolgopleiding IK met PK! duurt 9 maanden in totaal. De opleiding start met een tweedaagse waarin veel theorie zal worden behandeld. Na de start van de opleiding krijg je elke twee weken een online module toegestuurd met daarin theorie, video’s, beeldmateriaal en opties om je nog verder te verdiepen in bepaalde thema’s. En voor wie liever van papier leest: je kunt alles ook downloaden en printen.

De studiebelasting is ongeveer 3 uur per week. Totale studiebelasting is ca 100 uur, waarvan 3 praktijkdagen, de overige uren worden besteed aan zelfstudie, oefenen met je eigen paarden en cliënten, zelfreflectie en begeleiding op afstand.

In totaal bevat de opleiding zes modules. Na het doorlopen van elke module schrijf je een reflectieverslag. Na drie maanden vindt er een terugkomdag plaats waarin we de theorie verder gaan verdiepen en met elkaar gaan oefenen. Je krijgt een werkboek waarin alle sessies met de clienten en oefeningen staan uitgewerkt.
Binnen de opleiding tot IK met PK! coach speelt zelfstudie een belangrijke rol. Van studenten wordt verwacht dat zij de theorie zelfstandig doornemen en dat zij zelf op zoek gaan naar een cliënt waarmee zij het IK met PK! programma kunnen doorlopen. Er wordt daarnaast betrokkenheid verwacht van studenten in de besloten Facebookgroep. Zo wordt verwacht van studenten dat zij filmmateriaal delen met elkaar waarop oefeningen en werkvormen worden gedaan. Studenten werken zelfstandig toe naar het examen.

Alle onderdelen van deze vervolgopleiding moeten worden doorlopen. Er zijn geen vrijstellingen van toepassing.

Het examen

Er wordt toegewerkt naar een examen bestaande uit diverse onderdelen. Het examen is niet verplicht, maar enkel met het succesvol afronden van het examen krijg je een certificaat en kan je je IK met PK! coach noemen.

Het examen bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Beoordeling filmopnames in de Facebookgroep
 • Zes reflectieverslagen (één per theoretische module)
 • Filmopname van een examensessie (tenminste 30 minuten) met een cliënt
 • Eindverslag op basis van het doorlopen IK met PK! traject. Hierin wordt gereflecteerd op de
 • opleiding en het traject.
 • Mondelinge toelichting examen, waarin tevens belangrijke randvoorwaarden worden getoetst.

Binnen de 9 maanden mag een deelnemer, tegen meerkosten, (één van de onderdelen van) het examen opnieuw afleggen. Na deze tijd vervalt deze mogelijkheid. Enkel in bijzondere gevallen kan uitstel worden aangevraagd bij de docenten van de opleiding.

Kosten

De kosten van de opleiding zijn 750 euro (btw-vrij*). Dit is inclusief de start tweedaagse, lunch,  begeleiding via Facebook gedurende een half jaar, extra oefendag, theoriemateriaal, beoordeling reflectieverslagen (zes maal), handboek en video examen.

Betaling in termijnen is mogelijk. Er wordt dan zes maal 150 euro (btw-vrij*) in rekening gebracht.

*Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW. Heb je een eigen bedrijf of betaalt je (btw-plichtige) werkgever? Dan kunnen we op verzoek een btw-factuur voor je maken. Er komt dan 21% btw op de prijs die op de website genoemd wordt. Je kan de kosten dan geheel aftrekken als bedrijfskosten en de btw verrekenen.

Erkend Opleidingsinstituut

CRKBO_InstellingHet Centrum voor Paardencoaching is geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Onze opleidingen worden afgesloten met een examen waarmee je een CRKBO-erkend certificaat kan behalen. Onze studenten krijgen regelmatig vergoeding voor onze opleidingen vanuit hun werkgever. Na je opleiding kan er naar het erkende certificaat gevraagd worden door klanten en opdrachtgevers.

Het CRKBO heeft ons vrijgesteld van BTW. De prijs op de website is de prijs die je betaalt, er komt niets meer bij.

Meer informatie en aanmelden

Neem contact met ons op voor meer informatie. In een vrijblijvend (telefoon/Skype) gesprek bespreken we jouw persoonlijke situatie en of de opleiding bij je past. Pas na een intake gesprek kan je je aanmelden. Ook met vragen kan je natuurlijk altijd (vrijblijvend) contact met ons opnemen. Mail naar contact@cvpc.nl of bel/Whatsapp naar +31 6 41 98 41 69.

Op de opleiding zijn de algemene voorwaarden (inclusief de leveringsvoorwaarden en de privacy overeenkomst) van toepassing.