Anita Teunissen

 

Anita Teunissen, Sun Dance Ranch

Paarden zijn machtig mooie en intelligente wezens, altijd eerlijk, fijn om mee te werken en je blijft van ze leren.

Achtergrond informatie Kid Kus

Ik rijd vanaf mijn 10e jaar paard, eerst op een traditionele manege, vanaf mijn 15e op een pensionstal en vanaf mijn 16 gaf ik daar ook al les en organiseerde ik al allerlei activiteiten met mijn ruitertjes. Rond mijn 21e kocht ik mijn eerste paard: een 1 jarige palomino welsh cob die ik Sun Dance Kid noemde en begon serieus aan het western rijden. Helaas is hij op 5 jarige leeftijd op de operatietafel aan koliek overleden . Na veel verdriet kocht ik rond mijn 27-28e mijn American Paint Horse hengst Day N Night (die ik nog steeds heb!) en maakte kennis met de Natural Horsemanship methode van Emiel Voest. Met Night nam ik deel aan western riding wedstrijden tot Amateur klasses op Smeagol en Djinnyde Nederlandse Kampioenschappe. Ik zat 5 jaar in het bestuur van een grote western club (150 leden) en deed veel ervaring op met het organiseren van allerlei activiteiten, vooral veel wedstrijden. Maar er begon vanalles aan met te knagen. De zware bitten en sporen, het MOETEN presteren en de eeuwige tweede plaats als je niet mee deed aan het geruk en gepluk en trainingsmethodes die het daglich beter niet zagen. De hele poppenkast op wedstrijden was ik een beetje beu. Ik ging academisch grondwerken en rijden met Night bij Marijke de Jong (paardenbegrijpen.nl) en er kwam daarna ook Parelli ervaring bij via de Two Lazy Seven ranch. Het kon dus ook ANDERS! Zo wilde ik ook met paarden omgaan! In 2008 Djinny op Smeagol voor rivierstarte ik mijn droom door in Zweden een boerderij te kopen en die om te bouwen tot een western vakantie ranch. We organiseren o.a. paardrij en actief vakanties. Ik geef natuurlijk ook veel lessen en ook af en toe een horsemenship lesje. Die liepen echter vaak al uit in een soort van coachingssessie door wat de paarden me lieten zien. Het werd vooral veel spiegelen van mijn leerlingen en er kwam vaak een ‘issue’ boven waar de mensen tegenaan liepen bij zichzelf maar hier liep ik ook meteen een beetje vast. Ik wilde de mensen helpen maar wist niet hoe. Ik heb hier een jaartje mee rondgelopen en gestoeid tot een klant me vertelde over paardencoaching. Ze legde uit wat het inhoudt en hoe het gaat en het was alsof ik het ligt zag: DAT WIL IK GAAN DOEN! Dit past bij mij en sluit perfect aan op mijn werkzaamheden en activiteiten hier op de ranch. Onbewust was ik al veel aan het coachen alleen zocht ik handvaten om verder te komen. Ik ben rond gaan zoeken op internet, naar een coachingscongres geweest maar voor mij sprong Wendela eruit omdat zij de opleiding online aanbiedt. Aangezien ik in Zweden woon was dat voor mij de ideale oplossing! Inmiddels heb ik de opleiding (bijna) afgerond en ben ik volop aan het coachen op mijn Sun Dance Ranch in Zweden. En elke sessie opnieuw bewijst me dat dit is wat ik wil doen, wat goed is en wat me past!

Stuga's op de ranch

Stuga’s op de ranch

De paarden

Ik heb een kudde van zo’n 20 paarden die vrij leven. Dat wil zeggen 24 uur per dag het hele jaar door buiten leven (zonder dekens). ’s Nachts in een grote nachtpaddock met grote loopstal, afdakken en hooirekken, met onbeperkt hooi. Overdag in een van de vele weides met gras, bos en riviertjes zodat ze lekker PAARD kunnen zijn! Daardoor zijn het super goede coachpaarden. Ook even leuk om te vermelden: alle paarden (ongeacht ras, leeftijd of verleden) rijden bitloos (ook met gasten!). Allemaal rijden ze barefoot (zonder ijzers), ja: ook in het rotsige Zweden! Dat is meteen ook een beetje mijn missie om al mijn gasten te laten zien dat het ook ANDERS kan! En dat paarden zoveel gelukkiger en makkelijker in de omgang zijn als ze niet zo veel (lees: helemaal niet!) worden opgesloten in een stalletje en geen pijnlijk bit in hoeven.

Locatie 

De Sun Dance Ranch is een western ranch in Zweden. Het ligt aan de grootste rivier van Zweden: de Klarälven en aan de voet van een geweldig gebergte, midden in de natuur! Hier kun je in de achtertuin, vossen, hertjes, bevers en zelfs elanden zien lopen. Dieper in de bossen misschien zelfs wel een wolf of beer! Verder hebben we 4 huisjes voor gasten, een grote saloon, western souvenirshop en minicamping.

Coaching

ZonsondergangEr is een wereld voor me open gegaan toen ik begon met coaching en ik blijf me verbazen wat paarden ons allemaal te vertellen hebben. Zo mooi dat ik ‘vertaler’ van hun boodschappen mag zijn en zo ook andere mensen kan helpen met deze geweldige manier van bewustwording en ‘healing’!!

En mooi dat Wendela zich zo inzet het naar buiten te brengen via deze serieuze en gerespecteerde Centrum voor Paardencoaching.

Contact

Anita Teunissen
Sun Dance Ranch 
Yggenäs Björkhaga
68362 Ekshärad
Zweden
0046 563 40122 (home)

046 76 8200579 (mobile)

Email is de meest geschikte methode om contact op te nemen ; info@sundanceranch.eu

www.sundanceranch.eu
VAT SE720301800201

https://www.facebook.com/SunDanceRanch.eu