[PaardencoachBoek] Half Weg – Een waargebeurd verhaal uit de bajes-boerderij
“We komen allemaal gebroken aan op de boerderij – spiritueel, mentaal, emotioneel, fysiek, en financieel kapot. Maar ieder van ons heeft een sprankje hoop. Het leven dat we in ons dragen, heeft een zachte stem. Anders zou niemand van ons hier zelfs maar naartoe gekomen zijn.” –Eliza (bewoner)
Meteen op de eerste bladzijde van Half Weg word je het verhaal ingezogen. Een bende paarden is op strooptocht op een boerderij in the middle of nowhere in de VS, die door gevangenen bewoond en gerund wordt.
De bewoners, voornamelijk verslaafden die lange straffen uitzitten, worden volledig gedomineerd door de paarden. Iedereen is bang voor ze.
Dit is het moment dat Ginger Gaffney, de auteur, in beeld komt. Als paardentrainer wordt ze gevraagd om de agressieve paarden te temmen en de bewoners te leren paardrijden.
Na anderhalf jaar als vrijwilliger met de paarden en bewoners te hebben gewerkt, volgde Gaffney een opleiding tot schrijver en verwerkte haar ervaringen in dit autobiografische boek.
De combinatie tussen paardenkennis én schrijversvaardigheden is vrij uniek. Meestal ontbreekt een van de twee. Dit boek neemt je echter vanaf het eerste moment mee in het verhaal, waardoor je het niet meer weg wil leggen.
Hoewel geen therapeut/paardencoach, heeft Gaffney steeds oog voor de spiegel die de paarden haar en de bewoners voorhouden. De paarden op de boerderij zijn beschadigd door ervaringen in het verleden, net als de bewoners. Door het (opnieuw) beleren krijgen de paarden een nieuwe kans om succesvol mee te doen in de mensenwereld.
Dit is precies het proces wat ook de bewoners van de boerderij doorlopen. Ze leren vaardigheden die ze nodig hebben om (opnieuw) in de maatschappij mee te kunnen doen. Door het zorgen voor de paarden leren ze waardevolle lessen over zichzelf en over het samenwerken met elkaar.
Gaffney beschrijft het gedrag van de paarden tot in de kleinste details. Een oor dat beweegt, een ooglid dat knippert, ze ziet alles en leert ons als lezers waar je op moet letten in de interactie met paarden. Ook in beschrijvingen van de lichaamstaal van de bewoners valt haar observatievermogen op.
Bijzonder is bovendien de zelfreflectie die Gaffney laat zien. Hoewel het verhaal lijkt te gaan over de paarden en bewoners van de boerderij, gaat het in essentie om haar persoonlijke proces.
Ze voelt zich in de mensenwereld een buitenbeentje en kiest ervoor met (probleem)paarden te werken, niet met mensen. Alleen bij de paarden kan ze zichzelf zijn.
De gevoelens die ze beschrijft zullen voor veel paardenmensen herkenbaar zijn.
De zachtheid en het geduld waarmee Gaffney met de bewoners omgaat staat in contrast met de soms hardhandige manier waarop agressieve paarden getemd worden.
Dit gebeurt met methodes die in de VS niet ongewoon zijn en daar waarschijnlijk zelfs als soft gezien zullen worden vergeleken met de meer traditionele (cowboy) methodes van het “breken” van paarden. Gelukkig betreft dit slechts korte passages!
Kortom, Half Weg is een heerlijk boek dat goed geschreven is. Het behandelt herkenbare thema’s in de interactie tussen mensen en paarden en welke lessen wij daaruit kunnen leren over onszelf.
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2024
Het citaat hierboven staat op het voorblad van het boek (geciteerd met toestemming).
Titel: Half Weg (oorspronkelijke titel Half Broke)
Auteur: Ginger Gaffney
Uitgeverij: Bloemendal
Verkrijgbaar oa bij: Media Boekservice
WINACTIE! We mogen namens Uitgeverij Bloemendal een exemplaar van dit ontroerende boek weggeven. Wil jij dit boek winnen? Beantwoord dan de volgende vraag en zet je antwoord hieronder bij de reacties: Wat spreekt jou het meest aan in dit boek? Reageren uiterlijk donderdag 30 april om 23.59 uur. Vrijdag 1 mei wordt de winnaar bekend gemaakt in onze nieuwsbrief (klik hier om je aan te melden).