Recensie: Paardentaal – Communiceren met paarden in hun eigen taal – Sharon Wilsie & Gretchen Vogel
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het boek Paardentaal is het boek waar ik al jaren op gewacht heb. Natuurlijk zijn er al veel boeken geschreven waarin geprobeerd wordt de paardentaal te duiden.
Sommige daarvan zijn ronduit slecht en niet gebaseerd op enig onderzoek. Andere hebben een stevige onderbouwing, maar zijn zo wetenschappelijk geschreven dat het moeilijk is je er door te worstelen.
Wat ik vooral miste in andere boeken is een beeldend overzicht van de signalen die paarden geven en een concreet stappenplan waarin je leert hoe je daarvan gebruik kunt maken. Dat is precies wat Paardentaal biedt.
Het staat vol met foto’s en tekeningen van paardengedrag. De hoofdstukken zijn logisch ingedeeld volgens een 12 stappenplan. Daar tussendoor staan blokjes met praktijkvoorbeelden. Het register is duidelijk.
Mijn dochter van vijf is ook meteen enthousiast als we het boek binnenkrijgen. Ze is dol op paarden én op talen. Ze wil graag dat ik het boek voorlees. Het is 205 bladzijden dik.
Ik besluit me te beperken tot het hoofdstuk over de ‘paardenknoppen’, iets wat natuurlijk voor een kleuter erg tot de verbeelding spreekt. Als we later bij haar lievelingspony zijn wijst ze me meteen de begroetingsknop aan.
Dit vat eigenlijk wel mooi samen wat dit boek met je doet. Je leest er een stukje in en wil daarna meteen naar je paard om het toe te passen in de praktijk.
Toen ik in het boek begon was ik vooral geïnteresseerd in de signalen van de paarden en de betekenis daarvan. Wat zeggen paarden als ze met elkaar communiceren? Dat is voor mij al van jongs af aan fascinerend.
Maar dit boek gaat over meer dan alleen de communicatie tussen de paarden onderling. Het gaat er ook over hoe jij, als mens, kan communiceren met je paard. Een conversatie opbouwen noemt de auteur dat. In elk hoofdstuk staan er concrete conversatie-tips. De basis daarvan ligt in het beheersen van je eigen ademhaling en je emoties. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook daarvoor geeft het boek concrete tips en oefeningen.
Het eerste hoofdstuk gaat niet eens over paarden, het gaat over jezelf. Over hoe je in jezelf een “Innerlijk Nulpunt” moet vinden voordat je de conversatie met het paard aangaat.
Ik herken veel waarmee ik in de paardencoaching met mijn klanten bezig ben. Die zijn ook vaak op zoek naar hun Innerlijke Nulpunt, een punt van rust in de drukte van het dagelijks leven. Ik kom dan ook tot de conclusie dat de auteur (onbedoeld?) veel tips meegeeft voor een betere conversatie met jezelf, niet alleen met je paard.
Een deel van de hoofdstukken (vanaf stap 9) gaan over het trainen van paarden en hoe je daarin de paardentaal kan toepassen. Voor mijn werk als paardencoach heb ik hier minder aan. Ik kan me voorstellen dat de methode die de auteur gebruikt in het trainen van haar paarden wel moet aansluiten bij je eigen visie op trainen/rijden. Het beschrijft met name hoe je in het grondwerk de paardentaal gebruikt. Alleen de laatste stap is echt helemaal op het rijden gericht: hoe je vanaf de rug van het paard de paardentaal kan inzetten. Het klopt dus dat het verder losstaat van het doel dat je met het rijden hebt.
Wat mij persoonlijk erg aanspreekt is dat op de foto’s in het boek gewone mensen en gewone paarden staan afgebeeld. Daarmee bedoel ik dat het geen foto’s zijn van shows, met glimmende chique paarden en mooie effecten. In de inleiding staat dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is een methode voor trainen/rijden te beschrijven, je kan de ‘conversaties’ toepassen op alle methodes (dressuur, western, enz). Je proeft wel een invloed van de stroming Natural Horsemanship in het boek. Op de meeste foto’s zie je Sharon Wilsie in haar spijkerbroek in de wei. De paarden waar ze de conversaties mee voert zijn gewone ‘huis tuin en keuken’-paarden. Dit geeft een echt, authentiek beeld.
Misschien denk je nu dat de vormgeving amateuristisch is, maar dat is niet het geval. Het boek ziet er heel overzichtelijk uit, met handige gekleurde blokken met extra tips en goede onderschriften onder de foto’s. Het is geen show-boek, maar een echte praktijkgids. Een boek dat je meeneemt naar de wei, waar je gewoon in je spijkerbroek op zoek gaat naar je Innerlijke Nulpunt en van daaruit de conversatie aangaat met je paard.
Kortom, als je net als ik houdt van praktische, no-nonsense stappenplannen en bovendien een fascinatie hebt voor paardentaal, dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen. Als paardencoach biedt het je een methode om op meer gelijkwaardig niveau samen te werken met je vierbenige collega in de coachingsessies. Daarnaast biedt het voor iedereen met paarden goede handvatten om vanuit de dialoog een mooie band op te bouwen met je paard.
Update 2020: De (engelstalige) DVD van Sharon Wilsie over Paardentaal is nu ook in Nederland verkrijgbaar! Hierop zie je alles uit het boek in video uitgelegd.
©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2018-2020
Heb jij het boek ook gelezen? Laat hieronder je reactie achter!
Paardentaal Communiceren met paarden in hun eigen taal
Originele titel: Horse Speak
Auteurs: Sharon Wilsie & Gretchen Vogel
Bloemendal Uitgevers, 2017
Te koop oa via Media Boekservice