[PaardencoachBoek] De Paardenjongen – De zoektocht van een vader naar de belevingswereld van zijn autistische zoon
Je kent The Horseboy (Nederlands: De Paardenjongen) waarschijnlijk wel van de film met de gelijknamige titel. De film is een documentaire waarin een gezin gevolgd wordt dat met hun (ernstig) autistische zoontje een tocht te paard door Mongolië maakt. Over onder andere deze tocht heeft de vader van het gezin, Rupert Isaacson, een boek geschreven. Het boek is, naar mijn mening, beter dan de film en is dan ook een internationale bestseller. Als je erin begint dan leg je het boek niet meer weg.
Isaacson beschrijft het boek vanuit zijn eigen perspectief, zijn zoektocht als vader die het beste wil voor zijn kind, Rowan. Dit zal voor ouders van kinderen met autisme herkenbaar zijn. Eigenlijk voor alle ouders, want wil niet iedereen het beste voor zijn kind en is niet iedereen bereid om daar de gekste dingen voor te doen?
Elke paardenliefhebber zal de bijzondere kracht van paarden herkennen in het boek. In het begin van het verhaal leert Rowan de merrie Betsy kennen, het paard van de buurman. Hij heeft meteen een band met Betsy en uiteindelijk zal hij zijn eerste woorden spreken rijdend op haar rug.
Dit brengt de vader ertoe om te paard door Mongolië te reizen en daar een aantal bekende sjamanen te bezoeken (traditionele natuurlijke genezers), op zoek naar “genezing” van Rowan. Het stuk met de sjamanen is voor mij persoonlijk wat te spiritueel. Ook in de overtuiging dat Rowan “genezen” moet worden kan ik mij niet helemaal vinden (hier komt Isaacson overigens in zijn tweede boek op terug, waarin hij juist een lans breekt voor de toegevoegde waarde van autistisch-denken voor onze maatschappij (neurodiversiteit)).
Gelukkig is daar ook nog Kirsten Neff, de moeder van Rowan. Zij is psycholoog (wetenschapper) en inmiddels wereldberoemd door haar onderzoek op het gebied van zelfcompassie. Dankzij haar komen er veel wetenschappers aan het woord in het boek. Waardoor je als lezer een breder beeld krijgt van zowel de praktijk van het leven met een kind met autisme, als de theorie.
Het is een ontroerend verhaal waarbij ik afwisselend heb gehuild en hardop heb gelachen. Isaacson schrijft met veel humor en heeft een vlotte schrijfstijl. Het boek leest makkelijk weg en zal je nog lang bijblijven. Als paardencoach kan je er veel inspiratie uithalen voor met name het werken met kinderen die anders denken. En je zal de belevingswereld van kinderen met autisme en hun ouders beter begrijpen.
Het boek is uit 2009. Inmiddels heeft Isaacson een internationale methode opgezet, Horseboy Method, om kinderen met autisme en hun familie te begeleiden met inzet van paarden. Ook in Nederland worden bijscholingen georganiseerd voor paardencoaches.
De Paardenjongen – De zoektocht van een vader naar de belevingswereld van zijn autistische zoon (oorspronkelijke titel: The Horseboy)
Rupert Isaacson
Uitgeverij Cargo
Verkrijgbaar in de lokale boekwinkel (ISBN: 9789023467021) en online via Media Boekservice, een kleinschalige (web)winkel in paardenboeken.