[PaardencoachBoek] De Lange Weg Naar Huis – De reis van een vader en zijn autistische zoon
‘De lange weg naar huis’ (oorspronkelijke titel: The long ride home) is het vervolg op de internationele bestseller De Paardenjongen (The Horseboy). In dit boek beschrijft auteur Rupert Isaacson hoe het verder gaat met zijn autistische zoon, Rowan. Het boek begint als ze terug zijn van de reis door Mongolië uit het eerste boek.
Rowan heeft nog steeds autisme en Isaacson en zijn vrouw proberen manieren te vinden om hem nog verder te “genezen”. Ze gaan weer op reis, naar verschillende continenten, om traditionele genezers te bezoeken. Thuis proberen ze ondertussen het leven van Rowan zo in te richten dat hij goed kan functioneren. Daarnaast hebben ze een ranch opgezet waar andere kinderen met autisme (en hun families) onderwijs en begeleiding kunnen krijgen. Uiteraard spelen paarden hier een grote rol bij.
In de loop van het verhaal richt Isaacson zich steeds meer op de kwaliteiten van de kinderen die hij begeleidt en het belang van neurodiversiteit in de maatschappij (de variaties in het menselijk brein, waardoor verschillende manieren van denken ontstaan, die je kan gebruiken om bijvoorbeeld complexe problemen op te lossen). Het doel om Rowan te “genezen” verdwijnt naar de achtergrond en Isaacson richt steeds meer op wat nodig is om Rowan goed te laten functioneren. Hij benadrukt de kwaliteiten en talenten van Rowan en de andere kinderen op hun ranch. Dit heeft meteen een positief effect op hun ontwikkeling.
In tegenstelling tot het eerste boek is in het tweede boek de hoofdrol meer weggelegd voor Isaacson zelf (de vader) en minder voor Rowan (de zoon). Isaacson beschrijft zijn eigen zoektocht langs diverse wetenschappers en traditionele genezers om te begrijpen wat autisme is en waar het vandaan komt. Hij beschrijft het effect van het leven met een autistisch kind op zichzelf en zijn huwelijk. En hoe hij andere gezinnen, wereldwijd, is gaan helpen. Isaacson onderzoekt vervolgens hoe het komt dat het samenzijn met paarden (en met name het paardrijden) een positief effect heeft op de kinderen waar hij mee werkt. In het boek deponeert hij zijn eigen hypothese hierover. Hoewel hij in zowel zijn boeken als zijn lezingen zijn eigen hypotheses nogal stellig als de ‘waarheid’ neerzet, is het zeker interessant om je hier verder in te verdiepen. Je kan er als paardencoach veel uithalen over wat effectief is om in te zetten en waarom. Dit geldt niet alleen voor cliënten met autisme, maar voor allerlei hulpvragen waarin stress en overprikkeling een rol spelen.
Persoonlijk vind ik dit tweede boek leerzamer en beter toepasbaar in mijn werk als paardencoach. Je moet wel tegen een portie spiritualiteit kunnen, maar het levert je ook veel inzichten uit de moderne wetenschap op en een kijkje in de keuken bij inmiddels een wereldwijd bekende methode om kinderen met autisme te begeleiden met inzet van paarden (Horseboy Method). Ook in Nederland worden bijscholingen in deze methode gegeven voor paardencoaches.
De Lange Weg Naar Huis – De reis van een vader en zijn autistische zoon
Rupert Isaacson
Uitgeverij Cargo
Verkrijgbaar in de lokale boekwinkel (ISBN: 9789023497134) en online via Media Boekservice, een kleinschalige (web)winkel in paardenboeken.