Bijscholing door Tracie Faa-Thompson en Rachaël Draaisma
Raising the bar in Equine-Assisted Interventions
We kijken uit naar een unieke driedaagse bijscholing waarin de Schotse Tracie Faa-Thompson en Nederlandse Rachaël Draaisma hun krachten bundelen. Met humor, oog voor detail, vakkennis en ervaring word je meegenomen in de wereld van de Animal Assisted Play Therapy™ en het speurwerk. Aan de hand van presentaties met foto’s en video’s, demonstraties en oefeningen met paarden maak je kennis met verschillende werkvormen uit de Animal Assisted Play Therapy™ (dierondersteunde speltherapie). Je gaat vol inspiratie en een rugzak met nieuwe werkvormen naar huis!
of
Voor cliënten van alle leeftijden
De bijscholing is gericht op paardencoaches en equitherapeuten die bekend zijn met het werk van Tracie en Rachaël, waarin paardenwelzijn voorop staat. Hoewel vaak gedacht wordt dat speltherapie alleen voor kinderen geschikt is, richt deze bijscholing zich ook op paardencoaches die met volwassenen werken.
De werkvormen van Animal Assisted Play Therapy™ en speurwerk met paarden vormen deze dagen de basis. De werkvormen zijn geschikt voor alle leeftijden. Tijdens deze paard-mens interacties speelt spel een doorslaggevende rol. Belangrijk is het om een dusdanige activiteit op te starten dat de client leert van de activiteit die hij doet. Woorden zijn daarbij niet nodig. Plezier wel!
In deze driedaagse gaan we uiteraard oefenen met werkvormen met de paarden. Daarnaast worden voorbeelden uit de praktijk gedeeld, waarbij karaktereigenschappen en behoeften van paarden worden meegenomen en deze op een juiste manier worden gekoppeld aan de hulpvragen van klanten. We bespreken in hoeverre werkvormen door paard, paardencoach en cliënt als plezierig worden ervaren. Wat zijn de condities die nodig zijn om mens en dier te laten spelen?
Docenten
Tracie Faa-Thompson (UK)
Tracie Faa-Thompson is een geregistreerde niet-directieve speltherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van (getraumatiseerde) kinderen en ouders in het adoptie-of pleegouderproces. Tracie onderwijst social work studenten en net afgestudeerde social workers. Ze is een trainer hechtingstheorie en veerkracht in tegenspoed. Als clinical hypnotherapeut, integreert Tracie EMDR met Emotional Freedom Technique als een effective aanpak bij trauma. Haar passie is om buiten te werken in de natuur.
Afkomstig uit een Schots/Roman Travelersgezin, is Tracie opgegroeid met meerdere honden en paarden als integraal onderdeel van haar cultuur. Zij is de oprichtster van Turn About Pegasus, een door paarden geassisteerd programma toepasbaar voor uiteenlopende problemen van cliënten. Tracie gelooft dat zelfs wanneer cliënten verschrikkelijke traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, de kracht van spel en lachen even louterend is als tranen.
Achtergrond
Tracie is de auteur van talrijke handboeken, artikelen en trainingsprogramma’s over hechting en veerkracht, levensverhalenwerk, broer en zus contact bij adoptie, introductie van adoptiegezinnen en kinderen, EAL/EAP en Animal Assisted Play Therapy. Ze is co-auteur (samen met Dr. Risë VanFleet) van het boek Animal Assisted Play Therapy dat de felbegeerde Maxwell Award 2018 won in de categorie Human Animal Bond. In het Nederlands uitgegeven onder de titel Speltherapie met behulp van Dieren.
BA Social Work, MA Crim, PG NDPT, Clin Hypno, Cert EAGALA, Certified Non-directive Play Therapist; Filial Therapist, Cert Animal Ethology and behaviour consultant – Instructor, dip consultant AHC, Supervisor & Filial Therapy Instructor. IIAAPT Instructor, supervisor, International trainer and speaker.
Rachaël Draaisma (NL)
Rachaël is een expert in het lezen van lichaamskenmerken en communicatieve signalen van paarden. Verschillende kenmerken en gedragingen (soms zeer gedetailleerd) worden geduid en worden gelinkt naar verschillende stadia van spanning of ontspanning.
Een andere pijler in Rachaëls werk en leven met paarden is het aanbieden en uitbouwen van exploratie oefeningen en speurwerk. Rachaël heeft een methode ontwikkeld om paarden aan te leren om een voetstappen spoor te volgen, zodat zij verloren personen of voedseltassen kunnen vinden. Speuren heeft heel veel voordelen voor het paard, op zijn gedrag, zijn hersenontwikkeling en lijf. Maar speuren met paarden is net zo verrijkend voor mensen en kan als een nieuwe discipline worden gezien voor mens en paard.
Gedragsdeskundige (sinds 2003 ), onderzoeker en schrijver van het boek Kalmerende Signalen van Paarden en Speurwerk van Paarden. Deze boeken zijn wereldwijd uitgegeven en in meerdere talen vertaald.
Luisteren met je ogen
Tracie en Rachaël werken al meer dan 10 jaar samen om de kunst van het observeren en luisteren met je ogen naar voren te brengen. Daarnaast vinden ze elkaar in hun zoektocht om de behoeften en het plezier van het paard te vinden, en te behouden, als zij in interactie zijn met de mens. Hun overtuiging is dat zij altijd de leerling zijn van wat paarden met ons communiceren. En dat als we bij elke gelegenheid oefenen door te luisteren met onze ogen, onze vaardigheden zullen toenemen.
Wat kan je verwachten?
- We gaan er vanuit dat je bekend bent met het werk van Tracie en Rachaël. In deze driedaagse gaan we een praktische verdiepingsslag maken op de theorie die in hun boeken beschreven staat. Je kan dus verwachten dat de focus ligt op het werken met paarden in de praktijk.
- Dagelijks beginnen we met een inleiding van de dag en het programma. Dit wordt ondersteund met video en fotomateriaal.
- Vervolgens gaan we verschillende werkvormen oefenen (en ervaren) uit de Animal Assisted Play Therapy™ en het speurwerk. Elk blok bestaat uit het voorbespreken van het doel en nut van de werkvorm, demonstratie (en ervaring) van de werkvorm met paarden en tenslotte het nabespreken van de werkvorm en reflecteren op de uitvoering daarvan.
- De taakverdeling tussen de docenten is dat al wisselend één de werkvorm zal demonstreren en de ander ondertussen, met de deelnemers die observeren, de signalen van de paarden zal bespreken. In de nabespreking wordt nadrukkelijk ook aandacht besteed aan het welzijn van het paard, de mate van plezier die het paard in de werkvormen heeft en hoe je dit eventueel nog kan vergroten.
- Elke dag sluiten we af met een vragenrondje. Hiervoor hoef je niet perfect Engels te kunnen, Rachaël is Nederlands en kan de vragen voor Tracie vertalen.
- Voor de werkvormen met paarden hebben we beschikking over verschillende paarden en een binnenbak met tribune. Er is een geluidsinstallatie aanwezig. Houd er rekening mee dat je vanwege de grootte van de groep niet alles zelf kan ervaren als coach of cliënt, maar we zorgen dat het demonstreren van de werkvormen altijd interactief is met de observatoren.
- Kortom: het leren van oefeningen uit Animal Assisted Play Therapy™ en speurwerk staan centraal.
Voor wie?
- Toelatingseis: Gecertificeerde paardencoaches/equitherapeuten (twijfel je of je voldoende gekwalificeerd bent? Neem dan contact met ons op.)
- De bijscholing is gericht op paardencoaches die werken met volwassenen en/of kinderen en jongeren. We proberen te zorgen dat het voor alle doelgroepen toepasbaar is, maar soms zal je zelf wat aanpassingen moeten doen (jij kent jouw cliënten tenslotte het best).
- Je hoeft géén speltherapeut te zijn of kennis te hebben van speltherapie. Let op: je wordt zelf ook geen speltherapeut in deze drie dagen, maar dat spreekt voor zich).
- Luistervaardig in het Engels (voertaal is Engels tijdens deze bijscholing, maar tijdens de oefeningen kan je met de andere deelnemers Nederlands praten en jouw vragen aan Tracie kunnen we ook in het Engels vertalen voor je)
- We gaan er vanuit dat je bekend bent met het werk van Tracie en Rachaël. Je weet wat kalmerende signalen zijn en kan ze (meestal) herkennen.
- Het is aan te bevelen om van te voren de boeken “Speltherapie met inzet van dieren”, “Kalmerende signalen van paarden” en “Speurwerk met paarden” door te nemen, zodat je bekend bent met de onderliggende theorie en werkwijze. Dit is niet verplicht. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om ter plekke een boek in te kijken en aan te schaffen.
Praktische informatie
- Data: 22-23-24 november 2024
- Tijd: 10.00-17.00 uur
- Locatie: Tinkerhoeve de Bonte Parels in Zenderen (Overijssel, Nederland)
- Lunch: wij zorgen dagelijks voor een (vegetarische) lunch.
- Kosten: 1200 euro bij betaling in 1x (BTW-vrij)
- Termijnbetaling: Het is mogelijk om in vier maandelijkse termijnen te betalen, dit kost inclusief administratiekosten maandelijks 310 euro (BTW-vrij).
- Toelatingseisen: Gecertificeerd paardencoach of equitherapeut (je hoeft géén speltherapeut te zijn).
- Voertaal: Door de docenten wordt Engels gesproken, de deelnemers moeten dit wel kunnen verstaan maar hoeven zelf geen Engels te spreken.
- Inclusief certificaat van deelname.
Aanmelden
Wil je meedoen? Kies dan hieronder voor betaling in één keer (1200 euro, de goedkoopste optie) of termijnbetalingen (vier maandelijkse betalingen van 310 euro). Je komt dan in een nieuw venster waar je het inschrijfformulier kan invullen. Na het invullen van het formulier kom je in een beveiligde betaalomgeving. Let op: pas nadat wij jouw (eerste) betaling ontvangen hebben is je inschrijving definitief. Als je te lang wacht met betalen kan de groep al vol zijn. We sturen je dan een bericht dat je op de wachtlijst geplaatst bent.
of
Erkend Opleidingsinstituut
Het Centrum voor Paardencoaching is geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Het CRKBO heeft ons vrijgesteld van BTW. De prijs op de website is de prijs die je betaalt, er komt niets meer bij.
Andere vragen?
Heb je nog vragen over de opleiding? Twijfel je of het wel bij je past? Of zijn er andere dingen waardoor je nog niet kan beslissen of je mee wil doen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.
Dit doe je door ons een mail te sturen met jouw vraag (contact@cvpc.nl) of een mail te sturen met jouw telefoonnummer, dan bellen we je terug.
De kleine lettertjes
Bij aanmelding ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Centrum voor Paardencoaching. Bekijk de annuleringsvoorwaarden goed voordat je je aanmeldt.
Als je niet aan de toelatingeisen voldoet, dan krijg je geen toegang tot de opleiding. Het CVPC controleert dit na aanmelding. Mocht je al betaald hebben dan wordt dit gecrediteerd.
De volledige betaling dient voldaan te zijn voor de start van de opleiding (uiterlijk één werkdag voor de startdatum). Zonder betaling wordt geen toegang verleend tot de opleiding. Door middel van de betaling bevestig je je deelname en ga je een betalingsverplichting aan. Bij vroegtijdig stoppen met de opleiding en/of afwezigheid tijdens de lesdagen blijft deze betalingsverplichting onverminderd van kracht.
Op deze opleiding zijn de algemene voorwaarden van het CVPC van toepassing (inclusief leveringsvoorwaarden en privacy beleid). Bij aanmelding dien je de voorwaarden gelezen te hebben en hiermee akkoord te gaan.