Waarom paarden niet piekeren

Copy of PiekerenHeb je dat ook wel eens, dat je ’s nachts wakker ligt en de gedachten maar door je hoofd blijven malen? Of dat je een beslissing moet nemen, maar je komt er niet uit. Je weegt de voors en tegens tegen elkaar af in je hoofd. Je bent er dagen mee bezig, het lukt je maar niet om de knoop door te hakken. Of iemand heeft iets tegen je gezegd en dat blijft maar door je hoofd malen (meestal was dat dan niet iets aardig en positiefs…).

Piekeren. Iedereen heeft er wel eens last van. Iedereen…. behalve paarden.

Paarden gaan heerlijk zorgeloos door het leven. Bedenk eens hoe dat voor jou zou zijn. Als je niet meer zou piekeren, dan zou je ’s ochtends veel uitgeruster wakker worden. Je zou overdag enorm veel tijd overhouden voor veel positievere overpeinzingen. En je zou veel sneller beslissingen kunnen nemen.

Het lastige van piekeren is dat we ons er vaak niet van bewust zijn. Vaak realiseer je je pas achteraf dat je ’s avonds niet in slaap kon komen doordat je aan het piekeren was. Er is niemand die zegt “Zo nu ga ik eens even lekker een uurtje piekeren”.

Andere mensen zien ook niet snel aan jou dat je aan het piekeren bent. Het speelt zich allemaal in je hoofd af, iemand anders kan dat aan de buitenkant niet zien. Je wordt dus ook niet door anderen gewaarschuwd dat je (te veel) aan het piekeren bent en daar mee op moet houden.

Het is niet voor niets dat paarden niet piekeren. Piekeren levert namelijk niets op. Let op, ergens weloverwogen over na denken kan wellicht wat opleveren. Piekeren echter, leidt over het algemeen nergens toe. Het enige wat het je oplevert is slaaptekort, energieverlies en stress.

Van paarden kunnen wij, mensen, leren hoe we kunnen stoppen met piekeren. Paarden volgen een simpele formule die er voor zorgt dat piekeren gewoonweg onmogelijk is. Een simpele formule, maar voor velen een groot geheim.

 Het geheim van paarden om niet te piekeren is dat paarden altijd verbonden zijn met het “hier en nu”. Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar het betekent gewoon dat een paard alleen nadenkt over wat er nu gebeurt op de plek waar hij op dat moment is.

Een paard denkt dus niet na over het verleden of over de toekomst. Hij is bezig met wat er nu, op dit moment in de tijd, gebeurt. Een paard denkt ook niet na over wat er op dit moment op andere plekken gebeurt en wat hij dus wellicht mist of waar hij liever had willen zijn. Hij is bezig met het “hier” zijn.

Dit is de simpele reden dat paarden niet piekeren. Piekeren gaat altijd over het verleden, de toekomst of een andere plek dan waar je nu bent. Als je verbonden bent met het “hier en nu” dan kan je dus simpelweg niet piekeren.

Kortom, het geheim van paarden om niet te piekeren is je te verbinden met het hier en nu. Als je net als de paarden bezig bent met wat er zich nu op dit moment op deze plek afspeelt, dan pieker je niet. Dit levert je een betere nachtrust, meer energie en minder stress op.

Nu hoor ik graag van jou. Waar lig jij ’s nachts wakker van? En wat is jouw beste tip tegen piekeren?

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2015

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail