Video: Hoe weet je of de cliënt bang is voor paarden?

Stel je voor dat je nog nooit een paard van dicht bij hebt gezien, laat staan dat je een paard hebt aangeraakt of (nog erger!) grondwerk met een paard hebt gedaan… Dan is het best spannend als je voor het eerst een sessie paardencoaching meemaakt, toch?!

In mijn ervaring is ongeveer 90% van de cliënten in paardencoaching vooraf (in meer of mindere mate) bang voor het paard. Het is voor de coach van belang om vooraf te weten hoe groot deze angst is en in hoeverre dat de coaching in de weg zit. Om daar achter te komen vraag je in ieder geval niet “Ben jij bang voor paarden?”. Hoe je er dan wel achter komt? Dat zie je in deze (korte) video!

Klik op het plaatje hieronder om de video te bekijken. De video duurt ongeveer 6 minuten. Ik lees jouw reactie graag hieronder!

© Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2013

Wat zijn jouw ervaringen in het herkennen van angst bij cliënten? Deel je reactie hieronder!

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail
 • http://www.puurmeij.nl Wendy Meij

  Ik vind het een mooie manier om de spanning bij de deelnemer te toetsen. Het maakt het ook meteen duidelijk dat er spanning mag zijn. Omdat de deelnemer ook aan kan geven wat hem kan helpen om die spanning minder te maken, is er al een stap in de coaching gezet. Dank je wel Wendela voor deze tip !
  Succes en groetjes Wendy

  • http://leiderschapstips.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hoi Wendy

   Graag gedaan! En jij bedankt voor je reactie :)

   Inderdaad is het ook belangrijk dat deelnemers weten dat spanning er mag zijn. En dat ze dat ook naar buiten mogen brengen. Dat is ook meteen leerzaam voor andere situaties in het leven.

   Groeten
   Wendela

 • elsbeth

  Beste Wendela,
  wat een goed idee om via videobeelden tips uit te brengen. Ik vond deze tip erg nuttig en duidelijk uitgelegd. De werkvorm herken ik ook wel vanuit mijn opleiding maar dan in de vorm van schalen van bv 1 t/m 10.
  Ik vraag me wel af wat je er dan praktisch aan kan doen om iemand zich minder bang te laten voelen zodat hij toch bij het paard durft te gaan staan.

  • http://leiderschapstips.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hoi Elsbeth

   Dank je wel voor je reactie! Goed om te lezen dat het herkenbaar voor je is!

   Wat betreft jouw vraag wat je er aan kan doen om angst weg te nemen bij mensen, Daar kan je heel veel verschillende dingen aan doen. Bij elke persoonlijkheid past een andere methode. Het voert een beetje ver om dat hier allemaal te gaan beschrijven (misschien wel een goed idee voor een andere video!).

   Maar ik zal alvast mijn allerbeste tip met je delen. Ik vraag altijd aan mensen wat zij zelf de beste methode vinden om hun angst minder te laten worden. Ze kunnen dan ook zelf bepalen of ze daar mijn hulp voor nodig hebben (of van iemand anders?!) of dat ze dat alleen kunnen. Ik vind het erg belangrijk dat mensen zelf inzicht krijgen in hun angst en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Dit vertaal ik dan ook samen met deze persoon naar andere situaties in zijn/haar leven die spanning oproepen. Daar kan je dan namelijk dezelfde methode toepassen om die spanning minder te laten worden.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groeten,

   Wendela

   • http://www.djeneroussoul.nl Marlies Dewaide

    Hoi Wendela, zeker een goede tip en leuk dat je dit via video deelt. Vanuit mijn ervaring is het dat als client of coachee durft te vertrouwen, dat de angst veelal weg is / weg ebt. Wordt echter gevoeld dat de angst toch ergens blijft vastzitten, dan is jouw methode een goede om uit de schulp te laten kruipen. Ik ga em zeker toepassen, dank je wel. Hartelijke groet, Marlies

 • http://gravatar.com/elinevdveen Eline

  Leuke tip, dank je wel.