Video: Veiligheidsregels

Veiligheid is het belangrijkste onderdeel van een coachingssessie. Als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden is de sessie geen succes voor zowel het paard als de cliënt.

Een cliënt die zich onveilig voelt staat niet open om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Hiermee schiet je het doel van de coaching dus voorbij.

Een paard dat zich niet veilig voelt is niet in staat om goed te coachen. Dit is niet alleen slecht voor de kwaliteit van je werk, maar ook niet eerlijk ten opzichte van het paard.

Kortom, het is van groot belang om als paardencoach veel aandacht te besteden aan de veiligheid in een sessie.

Een van de manieren om dat te doen is door aan het begin van de sessie de veiligheidsregels te bespreken. Dit doe ik zelf altijd het liefst vóórdat we naar de paarden toe gaan.

Dit heeft de volgende voordelen:

  1. de cliënt zal beter naar de veiligheidsregels luisteren als hij niet afgeleid is door het zien van de paarden;
  2. de cliënt voelt zich veilig doordat hij weet wat hij moet doen om het contact met het paard veilig te laten verlopen;
  3. de coach hoeft tijdens de sessie niet meer aan de veiligheidsregels te denken, omdat deze van te voren al besproken zijn, hierdoor kan de coach zich helemaal op de sessie zelf focussen.

In de volgende video zie je hoe ik tijdens een groepstraining de veiligheidsregels bespreek. Dit doe ik aan het begin van de dag, vóórdat we naar de paarden toe gaan. (Om privacyredenen zijn de deelnemers van deze groep niet in beeld gebracht.)

 

Wil je reageren? Laat je reactie dan hieronder achter!

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2014
Deel:
facebooktwitterlinkedinmail