TV opnames Vier handen op een buik

Centrum van Paardencoaching in TV programma Vier handen op één buik

Verslag door Wendela den Tonkelaar.

Opnames“Oja en trouwens, de opnames zijn overmorgen!” zei de producer nadat we net een uitgebreid gesprek hadden gehad over of wij wellicht een coachingsessie voor een tv programma zouden kunnen doen. Ik had in het gesprek aangegeven onder welke voorwaarden dat mogelijk is. De producer had van alles verteld over het programma. We konden ons beiden vinden in elkaars visie. We hadden een goede klik.

So far so good.

Ze was alleen even vergeten te vermelden dat de opnames al gepland stonden. Overmorgen. Oei, dat is wel erg kortdag!

Ik bel een van onze coaches, Laura. “Dat is prima, dan heb ik niet zo veel tijd om me er druk over te maken. Komt goed!” We spreken af dat Laura contact opneemt met de redactie. Zij zal met hun een intake gesprek voeren. De cliënt weet zelf namelijk nog niet dat ze een sessie paardencoaching gaat doen, voor haar is het een verrassing.

Ik bel een andere collega, Rick. De opnames zullen op zijn locatie plaatsvinden. “Overmorgen? Prima hoor, de paarden staan klaar. Die hoeven niets voor te bereiden.”

“TV makers gaan alleen maar voor de kijkcijfers. Inzoomen als iemand moet huilen, dat is zoooo vreselijk! Bovendien maken ze 3 uur opnames voor 10 minuten tv. Wat kan daar nou voor iets goeds uitkomen?”

Zo maar een paar oordelen waar mijn brein mee kwam toen ik met de producer van het tv programma in gesprek was. Heel vriendelijk en behulpzaam van mijn brein. Maar is het waar?

Ik besloot haar gewoon hiernaar te vragen. Ze kon er gelukkig wel om lachen. Ze zei dat ze zelf ook niet van emo-tv hield. Maar dat er wel veel gehuild werd in dit programma. Dat had misschien ook te maken met de hormonen van de deelnemers.

Ze stelde me gerust door te vertellen dat het een programma is voor de publieke omroepen. Iets minder inzoomen op de tranen dus. Gelukkig.

Maar toch.
Een sessie uitvoeren in opdracht van een tv producent.
Zonder dat de cliënt weet wat er gaat gebeuren.
Met een cameraploeg erbij.

Dat is wel even wat anders dan hoe we normaal gesproken te werk gaan…

Wij zorgen juist altijd voor zo veel mogelijk privacy tijdens een coaching. De aanwezigheid van een cameraploeg is geen normale situatie tijdens een sessie. Niet alleen staan er een aantal mensen die je amper kent te kijken naar jouw persoonlijke proces, ze richten ook nog eens een camera op je. Je weet dat het uitgezonden wordt er er gemiddeld een half miljoen mensen naar dit programma kijken.

Daar komt nog bij dat regisseurs de gewoonte hebben om de opnames steeds te stoppen en bepaalde stukken weer opnieuw op te nemen. Het kan dus zo maar gebeuren dat de cliënt of de coach tijdens de sessie ineens onderbroken wordt en gevraagd wordt om zijn laatste zin nogmaals te herhalen maar nu met zijn gezicht naar rechts, links, in het licht, uit de zon of dit allemaal tegelijk 😉 )

Het is niet moeilijk om te concluderen dat dit geen ideale situatie is voor een coaching.

Toch heb ik ja gezegd. Ik zal je uitleggen waarom.

De missie van het Centrum voor Paardencoaching is om iedereen te helpen om meer Innerlijke Kracht te onwikkelen met de hulp van onze PaardenKracht. Dit doen we vanuit de visie dat iedereen het verdient om het beste uit zichzelf en zijn leven te halen, ook (juist) als je zelf denkt dat je dat niet waard bent.

In het gesprek met de producer bleek dat zij deze visie delen. Ze proberen in hun programma mensen te helpen waarvan je als kijker het idee hebt dat alles tegen zit. Niet alleen om die ene persoon te helpen, maar juist om iedereen te helpen die thuis zit te kijken en zichzelf hierin herkent. Door het middel (televisie) kan je véél meer mensen bereiken.

Dit was voor ons de belangrijkste reden om mee te werken. Natuurlijk is het fijn om deze ene cliënt te helpen (geloof me, als je haar verhaal hoort, dan gun je het haar zó om de liefdevolle feedback van een paard te ontvangen!). Maar vooral de kans om hiermee heel veel anderen te helpen was voor ons doorslaggevend.

Dit programma heeft gemiddeld een half miljoen kijkers. Al zijn er daarvan maar een paar mensen die door het kijken naar dit programma gaan zien dat zij het óók waard zijn om voor zichzelf te kiezen, dat zij ook de paardenkracht in zichzelf kunnen vinden en dat ze gaan doen wat voor hun het leven waardevol maakt. Dan is het wat mij betreft al geslaagd!

Fragment

Bekende moeder Lucille Werner begeleidt jonge moeder Noemie. Bekijk hier alvast een fragment uit de aflevering!

De uitzending is op 6 maart om 20.25 uur te zien op NPO3. Heb je geen (Nederlandse) tv, dan kan je de uitzending na afloop bekijken via de website. Kijk je ook?

WAT VIND JE VAN DE VIDEO? LAAT JE HET ONS WETEN IN EEN REACTIE?

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail