Praktijkdagen

Cognitief Coachen met Paarden – Praktijkdagen

Hieronder vind je alle informatie over de praktijkdagen die je nodig hebt. De lijst met data en locaties zal af en toe geupdate worden, je wordt hierover tijdig geinformeerd. Geef je op tijd op voor de dagen waar je aan mee wil doen om teleurstellingen te voorkomen.

Data Praktijkdagen 2018

Praktijkdagen 2019

Praktijkdagen 2020

 • Zat 11 januari – Beusichem – GV3
 • Zat 25 januari – Putten – HS3
 • Zat 8 februari – Arnhem – PO4
 • Zat 22 februari – Beusichem – GV4
 • Zat 2 maart – Elst – HS4

 

 • Na deze data worden alle thema’s weer herhaald en/of nieuwe thema’s toegevoegd, nieuwe data volgen tijdig

LET OP: Wil je wél meedoen aan een bepaald thema maar kan je niet op deze datum OF zit het vol? Laat ons dan weten aan welk thema je mee wil doen, dan prikken we een nieuwe datum.

Verdiepende Praktijkdagen

Elke ‘Verdiepende Praktijkdag’ heeft een ander thema. Deze dagen zijn bedoeld om te oefenen met dit thema, er wordt dus (bijna) geen theorie behandeld. De thema’s kunnen los van elkaar gevolgd worden. Je mag zo vaak deelnemen als je wil, ook als je hetzelfde thema vaker wil oefenen. Je bepaalt zelf welke praktijkdagen je nodig hebt om een goede paardencoach te worden.

Alle thema’s op een rijtje:

 • Horsemanship 1 (HS1): Herkennen van paardentypes (persoonlijkheden) van coachpaard en warming up en cooling down van het coachpaard
 • Horsemanship 2 (HS2): Herkennen en vertalen van feedback signalen van het coachpaard
 • Horsemanship 3 (HS3): Herkennen en vertalen van signalen mbt de welzijn van het coachpaard (oftewel: omgaan met weerstand van het coachpaard)
 • Horsemanship 4 (HS4): Herkennen en vertalen van interactie in een (semi) wilde paardenkudde (excursie olv gids)
 • Gespreksvaardigheden 1 (GV1): Basis gespreksvaardigheden voor paardencoaches
 • Gespreksvaardigheden 2 (GV2): Motiverende gespreksvoering voor het begeleiden van veranderingsprocessen bij cliënten
 • Gespreksvaardigheden 3 (GV3): Herkennen van en effectief reageren op weerstand bij cliënten
 • Gespreksvaardigheden 4 (GV4): Transfer naar de praktijk, hoe je zorgt dat de cliënt plannen maakt voor het dagelijks leven (en uitvoert!)
 • Persoonlijke Ontwikkeling 1 (PO1): Zelfkennis: Kwaliteiten en Valkuilen
 • Persoonlijke Ontwikkeling 2 (PO2): Zelfkennis: Persoonlijkheid
 • Persoonlijke Ontwikkeling 3 (PO3): Warming up en cooling down van de coach
 • Persoonlijke Ontwikkeling 4 (PO4): Eigen thema’s van de coach in de coachingsessie
 • Algemene oefendagen (per regio): Oefenen met proefcliënten onder supervisie van een docent (gebruik dit voor je eigen werkpunten en/of ter voorbereiding van het examen).

Praktische Informatie Verdiepende Praktijkdagen

Tijdstip: Alle Verdiepende Praktijkdagen starten om 9.30 uur en eindigen om 17.00 uur. Vanaf 9 uur is er inloop met koffie en thee, zodat je rustig kan aankomen op de locatie. (Uitzondering: HS4 (excursie) is van 10.00-15.00 uur.)

Locaties: Alle praktijkdagen vinden plaats op één van de vestigingen van het Centrum voor Paardencoaching. Kijk in de lijst met data op welke locatie deze dag plaatsvindt. Bij aanmelding krijg je de adresgegevens en informatie over aanrijdroutes, parkeren, etc. Carpoolen wordt gestimuleerd en kan ook door ons bemiddeld worden.

Catering: Alle praktijkdagen zijn inclusief koffie, thee, water en lunch. Voor vegetarische opties bij de lunch wordt gezorgd. Heb je allergieën, geef dit dan op tijd aan ons door. (Uitzondering: Bij HS4 (excursie) moet je je eigen picknick meenemen.)

Aanmelden: Meld je via onderstaande stappen. Let op: Je moet je minimaal 2 weken van te voren aanmelden om mee te kunnen doen! (Annuleren kan ook tot 2 weken van te voren.)

Let op: Wil je gratis dagen inwisselen (of dagen die je al betaald had)? Dat kan alleen via email!

 1. Klik op de link van de betreffende praktijkdag (bovenaan deze pagina in het overzicht van de data kan je op de link klikken!)
 2. Wil je je meteen voor meerdere dagen aanmelden? Dan moet je eerst op de link van datum A klikken, dan opent er een nieuw venster met de online betaalomgeving, vervolgens ga je terug naar deze pagina (waar je nu bent) en klik je op de link van praktijkdag B. Er opent weer een nieuw venster, maar nu zie je praktijkdag A én praktijkdag B staan. Dit herhaal je net zo lang totdat alle gewenste praktijkdagen in je betaalomgeving staan. Pas daarna ga je verder met afrekenen. Houd er rekening mee dat je alles wel in één keer moet betalen. Als je liever per datum wil betalen dan moet je steeds een nieuwe bestelling doen.
 3. Klik op ‚afrekenen’ en dan op ‚Ik ben al klant’
 4. Vul je emailadres in, je gegevens worden nu automatisch opgehaald.
 5. Kies een betaalwijze. Je betaling moet voor aanvang van de praktijkdag binnen zijn. Annuleren kan tot 2 weken van te voren. Je krijgt dan je geld terug of je kiest een andere datum.
 6. Je ontvangt nu automatisch de factuur in je mailbox.
 7. Je krijgt ca 2 weken voor de praktijkdag van de betreffende docent een mail met het adres van de locatie en eventuele voorbereidende opdrachten.

Meenemen: Op alle praktijkdag wordt veel geoefend. Vaak is er enkel een buitenbak. Zorg dus voor weersbestendige kleding en eventueel reserve kleding. Neem zelf een aantekeningenblok en pen mee en eventueel een videocamera als je opnames wil maken om later terug te kijken.

Eigen paard mee: Op enkele praktijkdagen is het mogelijk om je eigen paard mee te nemen. Dit is op geen enkele dag verplicht, er is altijd de mogelijkheid om met onze paarden te werken. Wil je je eigen paard meenemen, overleg dan even met de docent over de mogelijkheden. Wij zorgen dan voor een stal of paddock zodat je paard een prettig verblijf heeft.

Kosten

 • Studenten TotaalPakket (voor registerdiploma): Je volgt gratis alle 12 de inhoudelijke praktijkdagen en 1 oefendag. Deelname is verplicht en wordt geregistreerd.
 • Voor studenten (algemeen): Je mag aan zo veel dagen deelnemen als je wil. De kosten hiervoor zijn 100 euro per dag (vrijgesteld van BTW).
 • Voor Coaches-CVPC: Alle praktijkdagen zijn opengesteld voor ons eigen team van coaches. Voor Coaches-CVPC bedragen de kosten 100 euro per dag (vrijgesteld van BTW).
 • Overige deelnemers: Oud-studenten kunnen nog steeds deelnemen aan de praktijkdagen. De kosten hiervoor zijn 150 euro per dag. Bij inschrijving hebben de huidige studenten voorrang, vraag dus altijd eerst of er plek is. Aanmelden kan alleen via email.
 • Uitzondering: De excursies duren maar een halve dag en kosten 50 euro (btw-vrij)

SAMSUNG CSC

Uitgebreide informatie per thema

Lees de uitgebreide informatie per thema goed door voordat je je aanmeldt voor een van de themadagen. Als je het lastig vindt om zelf te bepalen welke praktijkdagen voor jou het meest nuttig zijn neem dan contact op met je docent om te overleggen.

Gespreksvaardigheden 1: Basis gespreksvaardigheden voor paardencoaches

Docent: Melanie van Hoeve

Zodra je in gesprek gaat met mensen ontstaat er een interactie. Als coach is het van belang om die interactie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Cliënten hopen er vaak op dat jij nu eindelijk die persoon bent die hun problemen gaat oplossen. Als coach weten we dat vooral de cliënt zelf aan het werk moet gaan.

Hoe zorg je ervoor dat hier niet al de eerste weerstand ontstaat, maar dat cliënten zich openstellen voor jou en het paard en tot inzichten komen die ze verder helpen? Hoe jij als coach communiceert, speelt een belangrijke rol.

Herken je een of meer van onderstaande situaties?

 • Je bent nieuw in de coachingswereld en weet nog niet goed hoe je het verschil maakt tussen een coachingsgesprek en een ‘gewoon’ gesprek
 • Soms lijk je langs elkaar heen te praten; ondanks alle moeite die je doet lijk je maar niet door te dringen bij de cliënt.
 • Er speelt zoveel bij de cliënt dat het je maar niet lukt om structuur aan te brengen in je sessie
 • Ook al weet je dat het niet mag en niet helpend is, toch lukt het niet om zonder oordeel te zijn. Je vindt van alles van je cliënt.

Wat zou het dan prettig zijn om:

 • De juiste aansluiting te vinden, waardoor je cliënt en jij elkaar begrijpen en stappen kunnen maken
 • Middels een aantal eenvoudige gepsrekstechnische vaardigheden structuur in je gesprek te brengen en te weten hoe je met elkaar verder kunt
 • Nieuwsgierig te blijven en je oordeel niet van negatieve invloed te laten zijn op de coachingsessie

Tijdens deze praktijkdag gaan we in op een aantal basisprincipes uit de communicatie die je kunnen helpen om gesprekken richting te geven en structuur aan te brengen. Maar misschien het allerbelangrijkste: we gaan aandacht besteden aan die houdingsaspecten die jou helpen om je cliënten het gevoel te geven dat ze gehoord, gezien en begrepen worden. Kortom, dat wat van jou een professionele coach maakt.

Gespreksvaardigheden 2: Motiverende gespreksvoering voor het begeleiden van veranderingsprocessen bij cliënten

Docent: Melanie van Hoeve

Binnen de gezondheidszorg wordt veel gebruik gemaakt van “Motiverende Gespreksvoering” om clienten te begeleiden naar ander gedrag. In het Cognitief Coachen met Paarden zetten we deze ‘evidence based’ (wetenschappelijk onderbouwde) methode ook in, maar dan in combinatie met de paarden.

Herken je de volgende situaties?

 • Soms zegt een cliënt ergens mee aan de slag te willen, maar is het gedrag van de cliënt daarmee in tegenspraak (of geeft het paard een heel ander signaal terug)
 • De cliënt geeft aan al heel lang bezig te zijn met zichzelf en het lijkt maar niet te lukken om verandering aan te brengen in zijn leven
 • Je soms het gevoel krijgt dat jij (of het paard) de oplossing moet aanleveren voor de problemen van de cliënt

Wat zou het dan prettig zijn om:

 • De kern van de ambivalentie (twijfel over veranderen) te kunnen benoemen waardoor de klant zich gehoord en begrepen voelt
 • Aan te kunnen geven dat veranderen van gedrag tijdsintensief is en dat je samen een realistisch tijdspad kunt opstellen
 • Dat de klant zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn veranderproces

Tijdens deze praktijkdag ga je ervaren welke rol Motiverende Gespreksvoering kan hebben tijdens de coaching. De dag staan in het teken van leren door ervaren en je eigen veranderproces zal dan ook ruimte en aandacht krijgen in deze intensieve dag. Ambivalentie onderzoek en andere strategieën uit MGV zullen de revue passeren. We bekijken met elkaar hoe je deze strategieën ook binnen de paardencoaching kunt benutten.

Gespreksvaardigheden 3: Herkennen van en effectief reageren op weerstand bij cliënten

Docent: Melanie van Hoeve

Gedurende een coachtraject is er sprake van een wisselwerking tussen coach, cliënt en paard. En soms ontstaat er wrijving. deze wrijving noemen we ‘weerstand’. Bijvoorbeeld omdat de feedback van het paard wel erg confronterend is of omdat het in de praktijk brengen van de gewenste aanpassingen toch op meer moeilijkheden stuit dan de klant had voorzien. Of misschien ben jij als coach met alle goede intenties net iets te dwingend geweest in je advies of aanbeveling. Ongeacht hoe het ontstaat, je wilt er als coach goed op kunnen reageren.

Herken je de volgende situaties?

 • De cliënt heeft duidelijke weerstand tegen verandering en blokkeert daarmee zijn eigen proces.
 • Bij elke sessie zijn de afspraken van de vorige keer niet nagekomen (huiswerkopdrachten niet gedaan etc.) en komt de cliënt met allerlei excuses waarom het niet gelukt is.
 • De cliënt lijkt heel graag te willen veranderen, maar komt zelf niet met ideeën over een aanpak en leunt dan erg op jou.

Wat zou het dan prettig zijn om:

 • Effectief te kunnen reageren op de weerstand in plaats van de ander proberen te overtuigen en daarmee je eigen energielek te creeeren
 • Je eigen weerstand te erkennen en los te kunnen laten dat het jouw verantwoordelijkheid is zonder onverschillig te worden.
 • Veranderbereidheid te herkennen en effectieve vragen te kunnen stellen waardoor de denkdruk bij de cliënt blijft.

Tijdens deze dag gaan we heel bewust aan de slag met voorbeelden uit de praktijk (liefst je eigen praktijk) om aan de hand daarvan te oefenen met effectief reageren. Hoe kun je je eigen gedragsrepertoire uitbreiden zodat de begeleiding jouw minder energie kost en de uitkomst gepaard gaat met een actievere cliënt.

 

Gespreksvaardigheden 4: Transfer naar de praktijk, hoe je zorgt dat de cliënt plannen maakt voor het dagelijks leven (en uitvoert!)

Docent: Melanie van Hoeve

Het belangrijkste aspect van elke coachingstraject is dat de cliënt er ook daadwerkelijk iets aan heeft in het dagelijks leven. Hoe zorg je ervoor dat dat wat in de paardenbak gebeurt effect heeft op het werkelijke leven van de cliënt? Het is belangrijk om aan het eind van elke sessie voor een goede “transfer” te zorgen (overgang van de coachingsessie naar de dagelijkse praktijk).

De cliënt kiest voor een coachingstraject omdat hij de verwachting heeft dat het hem iets oplevert. Als coach wil je de waarde voor de cliënt zo hoog mogelijk maken. In de wetenschap wordt dit “ROI” (Return On Investment) genoemd. Dit doe je door te zorgen voor een goede transfer en een goed praktijkplan.

Herken je de volgende situaties?

 • De cliënt heeft weinig vertrouwen in zijn eigen capaciteiten om niet alleen in de paardenbak open te kunnen communiceren, maar ook in het dagelijkse leven.
 • De uitspraken van de cliënt doen je geloven dat er echt een veranderwens is, maar de stappen die iemand wil zetten blijven uit.
 • Soms ben je zelf huiverig over de kans van slagen van een plan en vermoed je dat de cliënt een aantal aspecten over het hoofd ziet, maar je wilt de cliënt ook niet ontmoedigen

Wat zou het dan prettig zijn om:

 • Op een positieve manier iemand in zijn kracht te zetten, zonder dat iemand je complimenten gaat bagataliseren.
 • Een handvat te hebben om samen met de cliënt een plan te kunnen opstellen dat concreet genoeg is om mee uit de voeten te kunnen en echt door de cliënt zelf is opgesteld.
 • Dicht bij jezelf te kunnen blijven en je zorgen op een constructieve manier uit te kunnen spreken.

We zullen deze dag met elkaar vanuit casuisitiek uit de eigen praktijk de puntjes op de i zetten en ons eigen actieplan vorm geven. Op die manier zorgen we ervoor dat wat we in de diverse sessies hebben geleerd ook daadwerkelijk zijn weg gaat vinden naar ieders dagelijkse praktijk.

SAMSUNG CSC

Horsemanship 1: Herkennen van paardentypes (persoonlijkheden) van coachpaarden en warming up en cooling down van het coachpaard

Docenten: Jorien Meuleman en Jo-Anne de Weerd

Wat jou als paardencoach onderscheidt van reguliere coaches is uiteraard de samenwerking met je coachpaard. Zonder coachpaard geen paardencoach. Om als paardencoach en coachpaard een echt team te worden is het belangrijk dat je je verdiept in de persoonlijkheid van je paard.

De meeste paardencoaches werken met verschillende coachpaarden. Dit is ideaal omdat je het coachpaard kan afstemmen op de cliënt, de coachvraag en de omgeving waarin de coaching plaatsvindt. Maar hoe weet je welk paard je moet kiezen? Als je meer weet over de persoonlijkheden van diverse paarden kan je een onderbouwde keuze maken.

Tijdens deze dag ga je ervaren welke typen (persoonlijkheden) paarden er zijn en hoe je ze kunt herkennen. Dit doen we door middel van een kudde observatie bij een hechte kudde die 24/7 samenleven. In de kudde zitten verschillende paardentypes die je gaat leren herkennen.

Vervolgens gaan we aan de slag met verschillende paarden om te ervaren hoe verschillend elk paard reageert op mensen. Je leert precies op welke signalen je moet letten én hoe je het beste kan omgaan met verschillende types paarden.

We maken gebruik van een paardentype model dat gebaseerd is op de ‘Horsenalities” van Parelli Natural Horsemanship. Dit is een model dat vanuit de paardenpsychologie onderbouwd is en je een praktisch systeem in handen geeft om in korte tijd te herkennen met welk type paard je te maken hebt. Net als mensen zijn paarden niet in hokjes te stoppen maar hebben ze wel bepaalde aangeboren kenmerken met elkaar overeenkomstig. Dit model wordt wel een van de grootste doorbraken in het moderne natural horsemanship genoemd, omdat het recht doet aan de uniekheid van elk paard.

Als paardencoach heb je de verantwoordelijkheid over het coachpaard waar je op dat moment mee werkt. Om het welzijn van het coachpaard zo goed mogelijk te garanderen is het belangrijk dat je voor- en na elke sessie aandacht besteed aan de mentale gesteldheid van het paard.

Wanneer het coachpaard mentaal niet goed in balans is aan de start van een coachingssessie kan hij niet goed coachen. Dit kan elke dag verschillend zijn. Is het paard net voor de sessie ergens van geschrokken, was er onrust in de kudde of heeft hij gewoon zijn dag niet, dan kan dit de sessie enorm beinvloeden. Daarom is het van belang om áltijd een warming up te doen met het coachpaard, zodat het paard optimaal voorbereid is op de coaching.

Hoewel paarden van nature erg geschikt zijn om mensen te coachen is het (in tegendeel tot wat veel mensen denken) niet iets dat ze geen moeite kost. Coachpaarden kunnen het erg zwaar hebben met een sessie en dit moeilijk los laten. Sommige paarden gaat dit makkelijker af dan anderen. Sommige sessies zijn zwaarder dan anderen. Een sessie die voor jou als coach heel licht aanvoelde kan plotseling voor het paard heel zwaar blijken te zijn. Er zijn coachpaarden die weten hoe ze dit zware gevoel weer kwijt kunnen raken en er zijn paarden die hier hulp bij nodig hebben.

Daarom is het van belang om het coachpaard altijd te begeleiden door middel van een cooling down voordat het paard weer teruggaat de kudde in. De vorm van de cooling down is elke keer anders. Op deze praktijkdag leer je wát je moet doen en wáárom je dat moet doen.

Horsemanship 2: Herkennen en vertalen van feedback signalen van het coachpaard

Docenten: Jorien Meuleman en Jo-Anne de Weerd

Geen enkel paard is hetzelfde en geen enkel paard is elke dag én elk moment hetzelfde. Naast dat je dus moet weten welke persoonlijkheid het paard van nature heeft, moet je ook kunnen herkennen welk (natuurlijk) gedrag het paard laat zien op het moment van de coaching. Alleen als je dit kan herkennen kan je het onderscheid maken tussen natuurlijk gedrag van het paard en signalen die het paard geeft als feedback op de cliënt.

Wanneer je de signalen van het coachpaard niet goed kan vertalen dan kan je eigenlijk net zo goed geen paarden gebruiken in je coaching. Het paard zal zich ook snel nutteloos voelen en weinig of geen feedback meer geven aan de cliënt. Tenzij je een enorm vasthoudend type paard hebt, dan zal hij de signalen net zo lang blijven herhalen tot je er iets mee doet. Het gedrag wordt dan vaak zo opdringerig en groot dat het gevaarlijk wordt.

Kortom, het herkennen en vertalen van de feedback van het coachpaard is dus een van de belangrijkste vaardigheden van de paardencoach. Dat is dan ook precies waar we deze dag mee gaan oefenen. 

Een aantal voorbeelden van signalen van het paard tijdens coachingssessies:

 • Je paard gaat bij de uitgang staan terwijl je nog niet eens bent begonnen.
 • Je paard gaat als een idioot te keer, blijft maar heen en weer rennen.
 • Je paard gaapt, kauwt, likt en gaat liggen.. is hij nou zo moe?
 • Je hebt een slalom uitgezet en in plaats van dat je paard keurig mee loopt met de cliënt blijft hij bij elke pion staan om hem vervolgens om te gooien.

Tijdens deze praktijkdag gaan we oefenen met verschillende coachingssessies zodat we de signalen van coachpaarden direct in de praktijk kunnen observeren én vertalen. Je leert hoe je onderscheid maakt tussen natuurlijk gedrag van het paard en signalen die als feedback bedoeld zijn. En uiteraard bespreken we wat de betekenis van de feedback van het paard is.

Horsemanship 3: Herkennen en vertalen van signalen mbt het welzijn van het coachpaard (oftewel: omgaan met weerstand van coachpaarden)

Docenten: Jorien Meuleman en Jo-Anne de Weerd

Tijdens de coachingsessies geeft het paard niet alleen feedback aan de cliënt, het paard communiceert ook met de paardencoach over zijn eigen welzijn. Voor de paardencoach is het van belang om onderscheid te kunnen maken tussen deze twee typen signalen.

Wanneer je signalen met betrekking tot het welzijn van het coachpaard over het hoofd ziet kan je op lange termijn de relatie met je coachpaard ernstig verstoren. Bovendien kan het negeren van signalen van het paard in sommige gevallen leiden tot situaties die ronduit gevaarlijk zijn voor de cliënt, bijvoorbeeld op het moment dat het coachpaard de bak uit wil en de cliënt voor de uitgang staat.

Veel paardencoaches geven op als het paard niet meer mee wil werken aan de coaching. De weerstand van het paard wordt helaas vaak op een verkeerde manier geinterpreteerd. Het is meestal niet zo dat het paard niet meer mee wíl werken aan de coaching, maar dat hij dit niet kan/durft doordat hij zich niet veilig genoeg voelt. Als je weet hoe je op dat moment het paard kan helpen om zich veilig genoeg te voelen om te coachen, dan bouw je op de lange termijn een goede relatie op met het coachpaard én help je de cliënt op een betere manier.

Situaties waarin het coachpaard hulp van de paardencoach nodig heeft om door te kunnen gaan met de coaching:

 • Het paard is ergens van geschrokken dat buiten de sessie heeft plaatsgevonden (bijvoorbeeld een blaffende hond)
 • Er is onrust in de kudde van het coachpaard, wat het coachpaard heeft gemerkt/gezien en hem ook onrustig maakt
 • De spanning die bij de cliënt zit is het paard te veel geworden, hij kan dit niet kwijt en kan niet meer verder met de coaching
 • Tijdens de gesprekken die coach en cliënt tussen de oefeningen door hebben voelt het coachpaard zich in de steek gelaten
 • Er speelt iets bij de paardencoach zelf (spanning) waardoor het coachpaard van slag raakt en zich niet veilig genoeg voelt om verder te gaan

Op deze praktijkdag ga je direct oefenen met weerstand bij paarden. Je leert hoe je dit moet herkennen én hoe je het paard kan helpen in deze situaties. Op het moment dat jij weet hoe je elk paard in elke situatie veiligheid kan bieden, zal je meteen resultaat merken bij de coachpaarden waar je mee werkt. Tijdens deze praktijkdag oefen je met je eigen paard of met verschillende types paarden van ons, zodat je weet hoe je op verschillend gedrag moet reageren.

Horsemanship 4: Herkennen en vertalen van interactie in een kudde (semi) wilde paarden (excursie)

Docenten: Jorien Meuleman /Jo-Anne de Weerd en Josien van der Poel

Onder leiding van een ervaren gids en paardengedragsdeskundige (Josien van der Poel) vindt een excursie plaats. In het natuurgebied Plantage Willem III (te Elst, Utrecht) leven (semi) wilde Konikspaarden. Josien volgt deze kudde’s al vanaf het moment dat ze voor het eerst in het gebied geplaatst werden (ca 20 jaar geleden). De kudde’s worden goed beheerd.

Doordat het gaat om wilde kudde’s is de inhoud van de excursie van te voren onbekend. Centraal staat het observeren van het natuurlijke gedrag van de paarden. Elk seizoen zijn er andere dingen te zien.

De excursie zelf duurt 3 uur. Vooraf is er een voorbespreking zodat je gericht weet waar je op moet letten tijdens de excursie. Na afloop is er een nabespreking. We bespreken hoe je het geleerde toe kan passen in je praktijk als paardencoach. Je zal veel lopen en staan. Er zijn geen faciliteiten aanwezig (toiletten, cafe, enz). De excursie gaat bij elk weerstype door.

Deze praktijkdag is korter dan de andere praktijkdagen (10.00-15.00 uur) omdat we in een natuurgebied zijn waar geen faciliteiten zijn. Je wordt vooraf via email informeerd over het programma en wat je allemaal mee moet nemen.

 

Persoonlijke Ontwikkeling 1 (PO1): Zelfkennis: Kwaliteiten en Valkuilen

Docent: Lonneke van Pelt

Elke coach is uniek. Tijdens de opleiding tot paardencoach willen we je dan ook stimuleren om je eigen stijl te vinden als coach. Je hoeft geen kopie te worden van ons. Door je zelfkennis te vergroten krijg je meer inzicht in wie jij zelf eigenlijk bent als coach. Welke stijl past het best bij jou? Hoe kom jij het best tot je recht?

Tijdens deze praktijkdag krijg je inzicht in:

 • Je eigen kwaliteiten als coach en hoe je deze kan inzetten om het beste uit jezelf en de coaching te halen
 • Jouw persoonlijke valkuilen en hoe je deze kan vermijden
 • Jouw uitdagingen als coach en hoe je jezelf hier verder in kan ontwikkelen

Persoonlijke Ontwikkeling 2 (PO2): Zelfkennis: Persoonlijkheid

Docent: Lonneke van Pelt

Als coach neem je altijd jezelf mee in je werk. Door je zelfkennis te vergroten weet je hoe je het beste uit jezelf kan halen als coach. Op deze praktijkdag gaan we dieper in op jouw eigen persoonlijkheid. Je ontdekt hoe jouw persoonlijkheid in elkaar zit aan de hand van de feedback van de paarden. De paarden kijken ‘onder de waterspiegel’ hoe jij diep van binnen in elkaar zit. Niet alleen leer je hierdoor jezelf beter kennen, je ervaart ook direct van jouw (toekomstige) cliënten ook ervaren!

Tijdens deze praktijkdag:

 • Leer je welke verschillende persoonlijkheden er zijn
 • Ontdek je door de feedback van de paarden hoe jouw persoonlijkheid in elkaar zit
 • Leer je in hoeverre jij matcht met diverse verschillende typen cliënten
 • Leer je in hoeverre jij matcht met diverse verschillende typen coachpaarden

Persoonlijke Ontwikkeling 3 (PO3): Warming up en cooling down van de coach

Docent: Lonneke van Pelt

Voor coaches is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun eigen welzijn. In de Horsemanshipdagen besteden we uitgebreid aandacht aan het voorbereiden van de coachpaarden op de sessie en de nazorg na de sessie. Maar hoe bereid jij jezelf eigenlijk het beste voor op een sessie? En hoe laat je de sessie na afloop weer los?

Als je niet goed weet hoe je voor jezelf moet zorgen kan je (op lange termijn) ook niet voor anderen zorgen. Als je bijvoorbeeld niet goed in het hier en nu aanwezig bent, kan je er niet 100% zijn voor je cliënt tijdens de sessie. Als je de sessie niet goed los kan laten en daardoor nachtenlang wakker ligt, kan je de volgende cliënt minder goed helpen. Om je klanten de beste hulp te kunnen bieden moet je dus eerst goed voor jezelf zorgen.

In deze praktijkdag:

 • Krijg je tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een sessie
 • Ervaar je de kracht van mindfulness oefeningen om in het hier en nu te komen
 • Oefen je met verschillende vaardigheden die je kan inzetten om de sessie los te laten
 • Je ontdekt wat voor jou persoonlijk een goede warming up is voorafgaand aan een coachingsessie
 • Je ontdekt wat voor jou persoonlijk een goede cooling down is na een coachingsessie

 

Persoonlijke Ontwikkeling 4 (PO4): Eigen thema’s van de coach in de coachingsessie

Docent: Lonneke van Pelt

De ervaring leert dat coaches regelmatig tegen dezelfde dingen aanlopen. Je wordt elke sessie weer met jezelf geconfronteerd en dat kan best pittig zijn. Het werk van de coach is eigenlijk constant werken aan jezelf.

Veel voorkomende thema’s van coaches:

 • Grenzen aangeven aan je cliënten
 • De hulpverlenersrespons
 • Omgaan met dubbele agenda’s
 • Omgaan met (of loslaten van?) je eigen verwachtingen
 • Leren ‘zacht’ te werken (achterover hangen ipv trekken aan de cliënt)

Op deze praktijkdag krijg je informatie over de meest voorkomende thema’s zodat je voorbereid bent als je hier zelf tegenaan loopt. Daarnaast gaan we met de paarden aan de slag met jouw eigen thema’s zodat je hier direct mee aan het werk kan. Je kan hiervoor eventueel een praktijkcasus meenemen.