Video: Veiligheidscheck van het coachpaard

Veiligheid is het belangrijkste element van een paardencoachsessie. De sessie moet zowel fysiek als mentaal veilig zijn voor zowel paard als mens.

Als het paard zich niet veilig voelt dan is het niet ethisch om hem als coachpaard in te zetten. Als de cliënt zich niet veilig voelt dan kan hij/zij niets leren. Kortom, veiligheid staat altijd voorop.

Een van de instrumenten die je heel goed kan helpen om de veiligheid te garanderen is de ‘veiligheidscheck’. Of je nou al heel vaak samengewerkt hebt met een bepaald coachpaard of voor het eerst met een coachpaard aan de slag gaat, je doet altijd van te voren een veiligheidscheck.

Tijdens het selecteren van een nieuw coachpaard helpt de veiligheidscheck je om een goede keuze te maken. En als je al vaker met het paard hebt samengewerkt dan gebruik je de veiligheidscheck om te observeren hoe het paard vandaag in zijn vel zit.

De veiligheidscheck vindt plaats tijdens de warming-up van het coachpaard. Dit doe je op het moment dat de cliënt nog niet aanwezig is. En natuurlijk heb je een reserve coachpaard klaarstaan voor het geval de veiligheidscheck negatief uitpakt.

Hoe je de veiligheidscheck precies uitvoert laat ik je zien in deze korte video.

 

Reacties op deze video zijn van harte welkom, reageren kan hieronder!

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2013
Deel:
facebooktwitterlinkedinmail