Video: Controle versus Loslaten

Controle versus loslaten is vaak een thema in coaching. Sommige mensen hebben zo’n grote controle behoefte dat ze moeite hebben om dingen los te laten. Andere mensen hebben juist moeite om controle over dingen in hun leven te krijgen.

Mensen die een (te) grote controle behoefte hebben, willen zelf alle touwtjes in handen houden. Dit zie je letterlijk terug in de interactie met het paard. Door te variëren in verschillende manieren om het paard aan het touw te leiden, kan je verschillende vormen van controle ervaren.

In deze video zie je een werkvorm die je kan inzetten om het thema ‘controle versus loslaten’ in beeld te brengen. De video duurt ongeveer 6 minuten. Ik lees jouw reactie graag hieronder!

 

© Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2013

Wat zijn jouw ervaringen met deze werkvorm? Laat het weten via de reacties!

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail
 • Wicher van Rijssen

  Monty Roberts deed (deze?) oefeningen zonder touw met een paard die hij nog maar een half uur kende

 • paardeninzicht

  Inderdaad een groot en steeds terugkomend thema bij de coachee’s. Heel mooi uitgebeeld in deze video en de reactie van het paard op het vasthouden is precies zoals je heel vaak ziet.
  Soms is het lopen en loslaten voor de coachee nog een stap te ver, dan gebruik ik een tussenvorm: in stilstand de teugel laten vieren.
  Het paard spiegelt het moment dat de coachee ontspant, altijd op een prachtige wijze, waarna het lopen met ‘gevierde teugel’ een schitterende bevestiging voor de coachee is.

 • http://www.innovotrainingen.nl Linda Verdiesen

  Absoluut een effectieve oefening die verhelderd is voor de coachee.
  En de glimlach op het gezicht van de coachee, die vaak volgt, bevestigt dat.