De coach heeft alle antwoorden. Toch?

een coach heeft alle antwoorden, tochStartende coaches liggen hier vaak nachten lang wakker over. Ze maken zich zorgen over het orakel-probleem: de coach moet alle antwoorden hebben op alle mogelijke problemen die alle mogelijke cliënten kunnen hebben. Dat is nogal wat! Logisch dat veel coaches daar wakker over liggen.

Niet alleen startende coaches hebben hier last van. Ook ervaren coaches zijn hier steeds weer toe geneigd.

Ze willen overal een antwoord op hebben. Hoe meer ervaring ze opdoen, des te meer leggen ze zichzelf op dat ze alle antwoorden moeten hebben. Het is een valkuil waar veel coaches instappen: ze worden adviseur in plaats van coach. Ze adviseren cliënten hoe deze hun problemen het beste kunnen oplossen.

Echter, als coach ben je geen adviseur. Anders stond er ook wel ‘adviseur’ op je visitekaartje.

Laat ik deze mythe dus voor eens en altijd de wereld uit helpen: je hoeft niet alle antwoorden te hebben als coach!

Sterker nog, je bent een veel betere coach als je géén antwoorden hebt. De rol van de coach is immers niet om antwoorden te geven, maar om de cliënt te ondersteunen om zelf de antwoorden te vinden. Je begeleid de cliënt in zijn eigen zoektocht naar de oplossing van zijn/haar probleem.

Wil jij leren hoe je dit moet doen?
Wil je werken met een praktisch stappenplan?
Wil je niet het risico lopen om je visitekaartje te moeten wijzigen in ‘adviseur?

Dan kan ik je daarbij helpen. In de opleiding tot paardencoach ‘Leef je droom!’ leer ik je precies hoe te coachen zonder dat je alle antwoorden hebt.

Wat is jouw mening over dit onderwerp? Ik lees je reactie graag hier op mijn blog!

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2014

 

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail