Boek: The cognitive horse

The Cognitive Horse – An inspiring journey towards a new co-existence – Francesco De Giorgio en José Schoorl (Engels)

Hoe raar vonden ze het toch altijd dat ik met mijn paard ging wandelen en ‘rondstruinen’. Hoe vreemd was het dat ik vlak voor het donker werd op speurtocht ging: te voet samen met mijn paard door het bos. Nog vreemder keek men als ik vreselijk moest lachen omdat ik weer geschrokken was van een zwijn of een haas, terwijl mijn paard Durban dit allang gesignaleerd en aangegeven had. Maar hij wist ook dat ik zou schrikken omdat ik het dier niet signaleerde tot het voor mijn voeten wegsprong. Je wilt niet weten hoeveel plezier Durban hierin had: de spanning opvoeren en dan lachen om mijn reactie….

Hoeveel uurtjes ik heb rondgestruind met niet alleen mijn eigen paarden maar ook bijvoorbeeld met de dravers die ik mocht verzorgen, ik heb geen idee. Wel weet ik dat er altijd vreemd tegen aangekeken werd. Terwijl het voor mij de normaalste zaak van de wereld was om samen met het paard op te trekken, dingen samen te doen en een hecht team te vormen. Dit zit verankerd in mijn gevoel en wezen. Vandaar dat ik altijd problemen heb gehad met het ‘leider moeten zijn’ en ‘moeten domineren’. Als ik al eens iets probeerde in die trant werd mij door de paarden altijd al snel duidelijk gemaakt dat ik ‘een idioot’ was en dat het ‘zo zeker niet ging werken’ waarna ik snel weer verder ging met het leren samenwerken.

Toch word je vaak anders verteld: dit zit zo ongeveer van oudsher in onze genen. Dieren zijn minder dan wij, hebben geen verstand, laat staan emoties en kunnen niet communiceren. Niet overtuigd? Lees dan eens Psalm 32, vers 9: ‘Weest niet als een paard, als een muildier zonder verstand, Welks trots men bedwingt met toom en bit, opdat het u niet te na kome.’

Sinds die tijd is er voor de paarden veel veranderd: van werk- en legerpaard werd het paard een sport- en recreatiedier. Was dit altijd een verandering ten goede? Vooral daar waar het om geld (vaak veel) geld gaat in de paardensport en –fokkerij, kun je daar vraagtekens bij zetten. Gelukkig zijn de (wetenschappelijke) kennis en kunde enorm toegenomen, is er voor iedereen voldoende informatie ter beschikking, wordt er meer en meer aandacht aan het welzijn van het paard besteed en komen we al meer tot de ‘ontdekking’ dat het paard zelf kan leren, communiceren, uitvinden, emoties heeft, kan lachen, gelukkig kan zijn en nog veel meer………

Ook met de komst van het natural horsemanship veranderde er veel. Voor een breed publiek werd het mogelijk op een paardvriendelijke manier met het paard om te leren gaan. Helaas draait het bij veel van deze methoden mijns inziens nog altijd veel te veel om het domineren en opgedrongen leiderschap.

En dan lees ik The Cognitive Horse – in de ogen van anderen doen schrijvers Francesco De Giorgio en José Schoorl vast nog wel veel vreemdere dingen dan ik……… Al lezende besef ik vanaf de eerste bladzijde dat ikzelf nog veel meer kan doen op het pad dat ik ooit ben ingeslagen. Ongelofelijk fijn dat in The Cognitive Horse alles zo duidelijk uitgelegd staat en dat je er meteen mee aan de slag kunt. Het is een kwestie van samen ontwikkelen en samen leren. Duidelijk is ook dat ik er nog lang niet ben: want tja wie heeft er nou nooit haast, of wie moet er niet snel het paard ‘in de houtgreep’ nemen als de dierenarts komt. We kennen het allemaal! Als gezegd ik moet nog veel leren: vooral het nemen van de tijd, het nemen van alle tijd van de wereld. The Cognitive Horse wijst me hier op zeer liefdevolle en inspirerende wijze op, vandaar dat ik zo ongelofelijk blij ben met dit prachtig uitgevoerde boek.

Op elke bladzijde van de The Cognitive Horse – An inspiring journey towards a new co-existence, krijg je meer inzicht, leer je, ga je anders kijken en kom je tot de conclusie dat je diep dankbaar mag zijn dat de paarden überhaupt samen met je op willen trekken.

Samen leren, samen ontdekken, de wereld ligt aan de voeten van jou en de paarden. De liefde en de warmte die het boek uitstraalt, gun ik iedere paardenliefhebber en ieder paard. Ik wens en hoop dan ook vanuit de grond van mijn hart, dat we al meer uit onze comfortzone durven stappen om er achter te komen dat je samen met je paard daadwerkelijk een relatie kunt ontwikkelen die vrij is van spanningen, vrij is van dominantie en vrij is van controle en opgedrongen leiderschap.

Op de vraag wat dit boek bijdraagt aan de ontwikkeling van jezelf als persoon en van jou als paardencoach, hoef ik eigenlijk niet in te gaan. Samen met je paard ontdekken, leren, ontwikkelen en inzicht krijgen, zorgt ervoor dat jij en je coachpaard een uniek team gaan vormen. Dat geeft je als coach alles wat je nodig hebt om je coachees samen met het paard, in dat unieke teamverband, nog veel beter te kunnen coachen dan je ooit voor mogelijk had gehouden!

© Margreet Noordanus / PaardenInzicht Takes you to the next level!
www.paardeninzicht.nl / info@paardeninzicht.nl

The Cognitive Horse – An inspiring journey towards a new co-existence – Francesco De Giorgio en José Schoorl is verkrijgbaar via: http://www.learning-animals.org/en/book-cognitive-horse

Heb jij het boek al gelezen? Of ga je het nog lezen? Wij zijn benieuwd naar jouw mening over het boek. Laat het ons hieronder weten!

 

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail