Boek: Mijn trainingsmethoden in woord en beeld

boeken (4)Boek recensie: Mijn trainingsmethoden in woord en beeld. Ervaringen gebaseerd op het levenslang trainen van kampioenen. Gids voor een geweldloze training.
Geschreven door Monty Roberts

Monty Roberts heeft, samen met een aantal anderen, een belangrijke voortrekkersrol gespeeld in de ontwikkeling van het natural horsemanschip en het paardvriendelijk en geweldloos omgaan met paarden. Het is dan ook geweldig dat deze ‘super paardenfluisteraar’ dit boek geschreven heeft en ons openhartig een kijkje in zijn paardenfluister-keuken geeft.

Het boek is prachtig en praktisch uitgevoerd. De inhoudsopgave wijst je –als je haast hebt- snel naar de bladzijde die er op na wilt slaan. Net als ‘Een paard liegt niet’ van Chris Irwin staat dit boek staat vol tips voor mensen die met paarden werken. Ongelofelijk nuttige tips. Met alles wat er geschreven wordt over de geweldloze training, kun je je voordeel doen in de omgang met je paard.

Monty Roberts beschrijft uitgebreid in Hoofdstuk 4 hoe een join-up uitgevoerd dient te worden. Ook beschrijft hij hoe tot zijn methode is gekomen, dat een join-up en zadelmak maken zeker niet in een half uur moeten gebeuren en geeft hij voortdurend aan voor een geweldloze omgang met paarden te zijn. Tegenwoordig is er volop discussie over de methodes van Monty Roberts. Wat mij betreft het is goed dat deze discussies gevoerd worden. Voor mezelf heb ik mijn eigen gouden regel: doe nooit iets waar je zelf over twijfelt of geen goed gevoel bij hebt! En zie je aan je paard dat iets niet oké is? STOP dan! Bezin je en vraag advies.

Een heikel punt dat in dit boek aan de orde komt is het inprenten van veulens. Of je het eens bent met inprenten van een veulen (Hoofdstuk 10, Goed gedrag inprenten, Inprenttraining voor veulens blz. 181) of niet, het principe en de werkwijze wordt heel duidelijk en uitgebreid beschreven. Dit is erg verhelderend. Helaas blijf ik minpunten van het inprenten zien. Vooral het mogelijkerwijs verstoren van het natuurlijke proces tussen merrie en veulen blijft bij mij de boventoon voeren.

In de hoofdstukken 7 tot en met 10, en ook in hoofdstuk 11 lees je uitgebreid over allerlei problemen die je met je paard kunt tegenkomen. Monty Roberts beschrijft gedetailleerd alle mogelijke oplossingen voor problemen variërend van staken en uitbreken tot steigeren. De werkmethoden worden tijdens het lezen al snel duidelijk. Fijn is ook dat Monty Roberts ook de mogelijke knelpunten noemt. Daarbij blijft hij voortdurend aangeven dat alles in rust en zonder geweld uitgevoerd moet worden, zodat het voor zowel paard als mens veilig is.

Echter, soms wordt het paard, door de oplossing van Monty Roberts, geconfronteerd met het feit dat iets niet anders is en dat er geen ontkomen aan is. Zoals bij de oplossing voor het paard dat gaat hangen (Hoofdstuk 9, blz. 170 Het paard dat gaat hangen). Het paard wordt veilig in een speciale omheinde ruimte gezet, aan een touw dat meegeeft. Dan wordt het paard alleen achtergelaten om de fobie te overwinnen (zie foto’s blz. 173). Het paard heeft hier geen enkele andere keuze dan uiteindelijk stil te gaan staan. Ik vraag me af of hiermee de fobie is overwonnen of is ingeruild voor een andere, en ik vraag me ook af of de resultaten blijvend zijn. Ondanks dat aangegeven wordt dat het paard de keuze heeft om te stoppen, denk ik dat het paard zo onvrijwillig stopt met het ongewenste gedrag. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan het paard de tijd te geven het zelf uit te vinden en te leren.

Oftewel: de oplossingen zijn er zeker, je moet je alleen afvragen of dat ook de oplossing is waar jij in gevoel achter staat. Je kunt ook besluiten een andere weg te volgen, bijvoorbeeld door samen met je paard te leren en te onderzoeken. Je kunt proberen te kijken door de ogen van het paard. Of je paard volgen en het paard de tijd geven geheel zelfstandig te ontdekken en te leren (je zult versteld staan hoeveel je dan zelf leert en hoe jullie band zicht verdiept). En misschien heb je zelf een oplossing bedacht, die je liever eerst nog wilt proberen. Een en ander is natuurlijk totaal afhankelijk van jezelf, het paard, de omgeving en het gevaar dat het ongewenste gedrag oplevert. Schakel bij twijfel altijd een deskundige in. Het even snel proberen van iets dat je net gelezen hebt kan namelijk desastreuze gevolgen hebben!

Ook dit boek heb ik gelezen vanuit het oog van de paardencoach. Echter, anders dan in ‘Een paard liegt niet’, staat het boek niet vol notities en uitroeptekens. Vanuit paardencoach oogpunt zijn voor mij persoonlijk de belangrijkste hoofdstukken: hoofdstuk 1 de aard van het paard, hoofdstuk 2 de taal van het paard en hoofdstuk 4 Join-Up. En uit hoofdstuk 4 vooral het Join-up woordenboek, de communicatie en de communicatie gebaren. Met dit in je hoofd kun je namelijk nog beter observeren wat er bij paard en coachee gebeurt/te zien is. En ook het gebruik van het lichaam en de gebaren van de coachee, kunnen je nog meer informatie verschaffen als je dit gelezen/bestudeerd hebt.

Dit boek levert nogal wat stof tot kritisch nadenken, niet alleen over Monty Roberts zijn methodes, maar ook over de methodes die je zelf elke dag toepast, zowel bij jezelf, je paard(en) als bij je coachees. Kritisch zijn mag. Leren en ontwikkelen zijn voor ons paardencoaches van ‘levensbelang’. Dat hierdoor je werkwijze en methoden veranderen in de loop der tijd is alleen maar mooi. Het geeft aan dat je niet stil staat, net zoals Monty Roberts’ leren nooit stilstaat, wat we uit de mooie en zo ware laatste zinnen van het voorwoord kunnen opmaken:

‘Leren moet een proces zijn dat continue verandert en nooit ophoudt. Een open geest is essentieel. Tijdens het schrijven van dit boek ontdekte ik diverse nieuwe methoden die waardevol lijken te zijn voor het trainen van paarden. Mijn leerlingen zullen me vaak het volgende citaat horen zeggen: ‘Mijn manier is de beste – voor mij vandaag.’ Daarna zal ik ze vertellen: ‘Als je me een betere manier laat zien, zal het morgen de mijne zijn.’

© Margreet Noordanus / PaardenInzicht Takes you to the next level!
www.paardeninzicht.nl / info@paardeninzicht.nl

Mijn trainingsmethoden in woord en beeld. Ervaringen gebaseerd op het levenslang trainen van kampioenen. Gids voor een geweldloze training. Geschreven door Monty Roberts

Verkrijgbaar via http://www.mediaboek.nl/

Als jij het boek ook gelezen hebt zijn wij heel benieuwd naar jouw mening! Laat je reactie hieronder achter

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail