[PaardencoachBoek] Leiden met je hart

Recensie: Leiden met je hart – Lessen van een leven met paarden door Allan J. Hamilton

19462_Leidenmetjehart_OS_3D_LoRes_72DPIHet eerste wat opvalt aan het nieuwe boek van Allan J. Hamilton is het formaat. Het is een stuk handzamer dan zijn (dikke!) vorige boek Zen Mens, Zen Paard. Precies het goede formaat voor een drukke, werkende moeder zoals ondergetekende. Leiden met je hart bestaat uit korte, losse verhalen. Ze zijn los van elkaar te lezen, zodat ze ook met de continue onderbreking van spelende kinderen prima te volgen zijn zonder dat je steeds weer de draad op moet pakken. De meeste verhalen zijn zo kort dat je ze in een minuut gelezen hebt.

 

De verhalen zijn ingedeeld in categorieën: Onderwijzen en leren; Mindfulness: Aandacht en intentie; Geluk najagen; Leiden en volgen; Energie en emotie; Doorbreken. De eerste twee categorieën bevatten aanzienlijk meer verhalen dan de overige. Het boek gaat dan ook niet zozeer over leiderschap over het paard, als over het onderwijzen/trainen van paarden en leiderschap over jezelf en je eigen emoties.

Ik heb het tot nu toe steeds gehad over “verhalen”. Eigenlijk zijn het niet echt verhalen. De uitgever noemt het op de achterflap “essays”. Dit dekt echter ook niet helemaal de lading. De ondertitel (Lessen van een leven met paarden) is een betere aanduiding. Het zijn korte stukjes met daarin steeds een les over paarden of over het leven in het algemeen. In het voorwoord schrijft de auteur: “Dit boek is ontstaan uit die gedachten en beelden die ik op mijn gekreukelde notitiekaartjes krabbelde, op blocnotes met ezelsoren en op de achterkant van oude recepten wanneer ik mijn zakken leegde voordat ik mijn spijkerbroek in de was deed.”

Veel verhalen bevatten een advies over het trainen van paarden. De visie van de auteur sluit aan op de methode van Natural Horsemanship; hij zoekt naar een partnerschap met het paard. Andere verhalen geven tips voor je persoonlijke leven. Mij persoonlijk spreken het meest de verhalen aan die gaan over mindfulness. Zo trekt hij bijvoorbeeld de vergelijking tussen het aantrekken van je kleren en het trainen van je paard. Als je elke dag met aandacht je kleren aantrekt, train je jezelf in mindfulness, waarmee je weer je voordeel kan doen bij het trainen van paarden.

Wat mij minder aanspreekt is dat veel van de verhalen een wat belerende toon hebben. Het woord “moeten” komt er veel in voor. Ik hoor de “strenge dokter” tussen de regels door (Allan J. Hamilton is neurochirurg van beroep). In het deel over ‘onderwijzen en leren’ lees ik echter dat zijn visie is dat je als onderwijzer geen advies moet geven maar je student (of paard) zelf moet laten ervaren wat het antwoord is. Hij ziet de rol van onderwijzer/trainer meer als begeleider in het zoeken naar je eigen antwoorden. Een visie waar ik me overigens helemaal in kan vinden. Hij had deze visie wat meer door kunnen voeren in de toonzetting van de ‘lessen’ die in de verhalen gedeeld worden.

Concluderend is ‘Leiden met je hart’ een leuk, makkelijk te lezen boek over het trainen van paarden en de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Het zet je aan het denken over de lessen die je zelf leert van je eigen paarden. En als je door de belerende toon heen kan lezen is het een mooie kans om mee te kijken over de schouder van een ervaren horseman.

©Wendela den Tonkelaar, Centrum voor Paardencoaching BV, 2018

Heb jij het boek ook gelezen? Laat ons weten wat je er van vond!

Lessen van een leven met paarden
Originele titel: Lead with your heart – Lessons from a live with horses
Auteur: Allan J. Hamilton
Bloemendal Uitgevers, 2017
Verkrijgbaar oa bij Media Boekservice

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail