[PaardencoachBoek] Dialoog tussen Mens en Paard

IMG_0916Boekrecensie: Dialoog tussen Mens en Paard – Een coachingsvorm die je vrij maakt

 

Toen ik hoorde dat Zefanja Vermeulen en Jessica Krul een boek hadden geschreven over paardencoaching was ik meteen benieuwd. Er zijn niet zo veel Nederlandstalige boeken over paardencoaching, dus dit boek moest ik meteen hebben! Bovendien was ik benieuwd naar de “dialoog methode” die Zefanja en Jessica ontwikkeld hebben. Ik kan er op internet vrij weinig informatie over vinden. Wel weet ik dat beide dames al jarenlang werkzaam zijn in dit vakgebied en goede resultaten bereiken. Maar hoe doen ze dat nou?

Het boek begint veelbelovend. De schrijfsters beginnen namelijk echt bij het begin met een samenvatting van de geschiedenis van het paard. Dit is een bijzondere insteek. Andere boeken over coachen met paarden laten de historie van het paard vaak achterwege of stippen die/deze (maar niet ‘het’) slechts kort aan. Persoonlijk denk ik dat dit een belangrijk onderwerp is dat vaak onderschat wordt. De paarden zoals we deze nu kennen, zijn gevormd door 50 miljoen jaar (!) evolutie. Die miljoenen jaren evolutie haal je er niet zo maar uit, ook niet met moderne fokprogramma’s. Wanneer je als paardencoach het paard als volwaardig collega wilt kunnen zien moet je dus iets weten over de ontwikkelingsgeschiedenis van paarden.

Zoals je merkt was ik meteen enthousiast over de inhoud van het boek. Wat me tegenvalt is dat het op een slechte manier geschreven is. De zinnen zijn vaak slecht opgebouwd, waardoor het voor mij moeilijk is lekker door te lezen. Nu moet ik zeggen dat ik een nogal kritische lezer ben. Wellicht heeft iemand anders minder moeite met de schrijfstijl.

Zefanja en Jessica zijn geen auteurs, ze zijn paardenmensen. Ik denk dat ze het schrijven van het boek beter aan iemand anders over hadden kunnen laten. Maar dat doet niets af aan de inhoud van het boek. Dat is uiteindelijk waar het om gaat. Je kan nog zo goed schrijven maar als de inhoud nergens op slaat, heeft niemand wat aan je boek. Wat dat betreft zit het bij dit boek dus wel goed.

De beschrijving van de evolutie van het paard wordt gevolgd door een wederom belangrijk onderwerp, een beschrijving van de zintuigen van het paard. Ook dit onderwerp blijft in de meeste boeken over paardencoaching onderbelicht. Ik was dan ook blij te zien dat alle zintuigen in dit boek uitgebreid behandeld worden. De schrijfsters hebben een grote paardenkennis en dat is goed terug te zien in dit hoofdstuk.

Alsof dat nog niet genoeg is, volgt er nóg een onderwerp dat ik vrijwel altijd mis in andere boeken, het welzijn van het coachpaard. Er wordt ingegaan op de basisbehoeftes van paarden, de basisemoties, de optimale huisvesting en het verzorgen van de paarden. Naar mijn mening is kennis van dit alles onmisbaar om het paard goed als collega coach in te kunnen zetten. Natuurlijk zijn er ook boeken geschreven die uitsluitend over bijvoorbeeld de huisvestiging van paarden gaan. In dit boek is echter de belangrijkste informatie samengevat met daarbij de relevantie voor de coachingspraktijk.

Aan het eind van het boek ontdek je eigenlijk pas wat de dialoog methode inhoudt. Die wordt relatief kort behandeld. Dat is jammer. Wie weet komt er nog een tweede deel waarin dieper op deze coachingsmethode ingegaan wordt. Een heel mooie aanvulling vormen de ervaringen van de schrijfsters zelf. Interessant is ook dat wanneer ze schrijven over hun eigen ervaringen en vooral over hun eigen paarden, de schrijfstijl ineens verandert en het boek wél goed te lezen is. Dit levert de mooiste stukken uit het boek op.

IMG_0917Kortom, dit boek is een goede aanvulling op de al bestaande boeken over paardencoaching. In tegenstelling tot veel andere boeken legt het de nadruk op het paard en in mindere mate op de mens. De schrijfsters zijn echte experts op het gebied van paarden en hebben een mooie samenvatting gemaakt van alle relevante kennis. Het is geen handleiding voor paardencoaches. Het is een boek dat eigenlijk iedereen die met paarden omgaat zou moeten lezen, zodat je zelf de dialoog met het paard beter aan kan gaan, daarbij moet je dan maar over de slechte stijl heen stappen.

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2017

 

Dialoog tussen Mens en Paard
Een coachingsvorm die je vrij maakt
Auteurs: Zefanja Vermeulen en Jessica Krul
Uitgeverij boekscout.nl Soest
Bestellen op: http://www.dialoogtussenmensenpaard.nl/product/boek-dialoog-mens-en-paard-coachingsvorm-vrij-maakt/

 

Heb je dit boek gelezen? Of ben je benieuwd naar het boek? Deel hieronder jouw mening!

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail