Loslaten voor control freaks

[Gastblog] Loslaten voor control freaks

EquiDay Teambuildig“Stap de roundpen in en leid het paard door de slalom”. Dit was een van de opdrachten die we zaterdag moesten doen tijdens onze teambuildingdag met de vrijwilligers. Easy! Toch?

Jawel, natuurlijk. Maar ik mocht er GEEN techniekjes bij gebruiken. Wel mocht het halster met leadrope aan, als ik dat wilde.

Gelukkig was er iemand dapperder dan ik, en ging als eerste enthousiast de roundpen in. Zonder leadrope, leidde ze het paard probleemloos en met een grote grijns door de slalom.

Hoewel ik prima weet hoe ik met mijn trucjes een paard door de slalom kan drijven, is dat zelfvertrouwen behoorlijk ver weg als ik die niet mag gebruiken.

Het touw er maar aan dan. Ik zag mezelf namelijk al enthousiast staan doen om het paard (een tinker ook nog) in beweging te krijgen, terwijl paardlief in slaap sukkelt bij de uitgang en zich van mijn aanwezigheid totaal onbewust lijkt…

Gelukkig was ons coachpaard best welwillend, zeker met halster, maar hij had ook wel zijn eigen ideeen. Dus hield ik hem goed in de gaten, want ik werd liever niet door hem naar het gras gesleurd en daar zag ik hem wel toe in staat. Pfew, een hele opluchting toen we samen zonder al te grote kleerscheuren het einde van de slalom bereikten.

En dan staat er natuurlijk zo’n coach bij om daar wat van te zeggen. Alhoewel, ik moest vooral zelf analyseren en dat had ik gaandeweg natuurlijk allang gedaan. Ik ben een controlefreak. Niet dat ik alles super strak in orde heb (integendeel, zullen mensen zeggen die me kennen), maar ik wil wel graag alles zelf in de hand houden. Ik laat niet gauw iets aan een ander over, als ik er belang aan hecht dat iets goed gebeurt. Als iets niet lukt, voelt dat al gauw als falen, dus dat vermijd ik door de controle erover te houden.

En dan… over 2 weken ga ik alles overgeven aan al die vrijwilligers, die mee waren op de teambuilding-dag. EquiDay, toch een beetje mijn kindje, geef ik dan uit handen aan deze groep geweldige mensen. Je snapt dat dat elk jaar wel even slikken is. Ik bind mezelf de handen op de rug en blijf herhalen: alles gaat goed, ze kunnen dit. De eerste uren roep ik elke 5 minuten iedereen op via de portofoons om te checken, tot ze dit zat zijn en me straal gaan negeren.

Dus, als je over 2 weken op EquiDay rondloopt en je denkt: wow, wat fijn geregeld allemaal! Denk dan even aan mij, handen op de rug, mond dichtgetaped, druk bezig met loslaten.

Loslaten, een kort woordje, maar best een heel ding.

┬ęSandra Boertien, 2017

Sandra Boertien organiseert samen met Eveline Asjes twee keer per jaar het evenement EquiDay. EquiDay is met ca 2500 bezoekers het grootste paardvriendelijke evenement van Nederland met shows van bekende mensen uit binnen en buitenland. De eerst volgende editie van EquiDay is op zaterdag 8 april. Meer informatie vind je op de website.

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail