Lang leve de lastige gesprekkenlichaamstaalSoms moet je lastige gesprekken voeren in het dagelijks leven. Je wil bijvoorbeeld je grenzen aangeven of iemand ergens op aanspreken. Daarbij wil je niet vervelend overkomen, ruzie maken of vriendschap verbreken. Kortom, jij bent degene die soms negatieve zaken ter sprake moet brengen. Je doet dat misschien liever niet, maar het hoort er nou eenmaal bij.

In het dagelijks leven geef je een ander niet alleen complimenten en positieve feedback, maar voert soms ook kritische gesprekken. Deze moeilijke gesprekken kunnen gaan over het aangeven van je grenzen, kritiek, fouten van een ander, boos zijn op een ander, etc.

Ook deze moeilijke gesprekken wil je natuurlijk zo goed mogelijk voeren. Je weet dat je feedback wilt geven op een ander en waarom. Maar hoe zorg je er nou voor dat het niet over komt als een preek?

Je wil als persoon sympathiek overkomen en niet als de ‘boe-man’ met zijn preken… De manier waarop je overkomt in het gesprek heeft alles te maken met jouw lichaamstaal.

Dit is iets dat bij uitstek geschikt is om tijdenspaardencoaching te oefenen. De inhoud van het gesprek daar heeft het paard geen boodschap aan. De lichaamstaal tijdens het gesprek echter wel. In mijn ervaring zorgt het samen met een coachpaard goed voorbereiden van je lichaamstaal tijdens een lastig gesprek voor hele goede resultaten.

Je kan de inhoud van het gesprek nog zo goed voorbereiden, als je lichaamstaal negatief is dan blijft het een ‘preek’ in plaats van een gesprek. Als daarentegen je lichaamstaal ondersteunend en begripvol is, dan is het niet zo erg als de inhoud niet perfect is.

Non-verbale communicatie bepaalt voor 85% het gesprek. De sleutel zit dus in het veranderen van je lichaamstaal. Dit is echter nog niet zo makkelijk.

Lichaamstaal is voor 95% onbewust. En als je je niet bewust bent van je gedrag, dan kan je het ook niet veranderen.

Tijdens de paardencoaching volg ik altijd een vast stappenplan om te oefenen met het veranderen van je lichaamstaal. Om je lichaamstaal te veranderen moet je drie dingen doen:

  1. Bedenk van te voren wat je wil communiceren
  2. Communiceer bewust met je lichaamstaal
  3. Zorg voor de juiste intentie vanuit jezelf

Om te beginnen bepaal je wat je wil communiceren. Hoe wil je overkomen in het gesprek? En wat verwacht je van de ander? Wil je een echt gesprek of alleen eenrichtingsverkeer?

Als je niet hebt nagedacht over wat precies je doel is met het gesprek, dan kan je ook geen invloed uitoefenen op je lichaamstaal. Net zoals je het gesprek inhoudelijk voorbereidt, bereid je ook je non-verbale communicatie voor.

Vervolgens bedenk je welke lichaamstaal past bij jouw doel. Als je bijvoorbeeld graag een gesprek wil voeren, waarbij je gesprekspartner ook inbreng heeft, dan gebruik je passende lichaamstaal. In dat geval neem je een open houding aan, houd je oogcontact en zorg je dat je allebei comfortabel zit.

Tenslotte het meest onderschatte element: de juiste intentie. Dit is het gevoel dat jij hebt bij het gesprek. Lichaamstaal komt voor het grootste deel voort uit jouw intentie.

Stel dat je bijvoorbeeld boos bent op iemand die een fout heeft gemaakt. Dan zal die boosheid te zien zijn in je lichaamstaal. Hierdoor zal je gesprekspartner jouw ‘gesprek’ opvatten als een preek en niets terugzeggen.

Als je wil dat het een echt gesprek wordt, waarbij de ander ook wat inbrengt, dan moet je je intentie veranderen. In plaats van boosheid of naast die boosheid kan je ook nieuwsgierig zijn. Je bent nieuwsgierig naar de reden van de fout en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Als je het gesprek in gaat met een nieuwsgierige houding, dan is je lichaamstaal heel anders. Je gesprekspartner krijgt hierdoor de mogelijkheid om te reageren en nu wordt het een echt gesprek in plaats van een preek.

Kortom, wanneer je een moeilijk gesprek met iemand wil voeren om je grenzen aan te geven of iemand ergens op aan wil spreken dan is je lichaamstaal daarbij heel belangrijk. Door van te voren te bedenken wat je wil communiceren, bewust te communiceren met je lichaamstaal en met de juiste intentie te communiceren, worden lastige gesprekken effectieve gesprekken.

©2015, Wendela den Tonkelaar, Centrum voor Paardencoaching

Wat is jouw ervaring met lastige gesprekken? Deel het via de reacties hieronder!

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail