Is mijn paard geschikt als coachpaard? Doe de voorwaardentest!

geschiktheid coachpaard-2Als co-coaches zijn de paarden een essentieel onderdeel van ons werk. Dit betekent dat het van groot belang is om een geschikt coachpaard te selecteren.

Of een paard geschikt is als coachpaard voor jou is van veel factoren afhankelijk. Elke paardencoach zit namelijk in een andere situatie. En elke coachsessie is anders. Maar de basisvoorwaarden waar het coachpaard aan moet voldoen zijn voor elke situatie hetzelfde.

Als het paard aan deze basis voorwaarden voldoet kan je gaan onderzoeken of het paard geschikt is als co-coach in jouw specifieke situatie. Als het paard niet aan de basis voorwaarden voldoet moet je een ander coachpaard zoeken.

Daarom doe ik altijd een ‘voorwaardentest’ met elk paard om te kijken of het paard in aanmerking komt om te testen als coachpaard.

Er zijn drie redenen waarom het belangrijk is om de voorwaardentest te doen:

  1. Het paard heeft zelf geen keuze of hij een coachpaard wordt of niet. Dus is het jouw verantwoordelijkheid om de juiste keuze te maken.
  2. Veiligheid en welzijn van de cliënten.
  3. Veiligheid en welzijn van het paard.

Hieruit kan je concluderen dat het van belang is voor het slagen van de coachsessie om de voorwaardentest te doen.

Zelf bespreek ik deze voorwaarden altijd met de eigenaar van het paard. Als het om jouw eigen paard gaat kan je zelf natuurlijk aangeven of het paard aan deze voorwaarden voldoet.

Voorwaardentest voor coachpaard:

  1. Is dit paard in het verleden mishandeld geweest?
  2. Is dit paard eenkennig?
  3. Is dit paard bang voor mensen of voor onbekenden?
  4. Staat dit paard altijd alleen en nooit bij anderen?
  5. Of staat dit paard altijd buiten de kudde, ook als ze samen op de wei staan?
  6. Is het paard ziek of geblesseerd?

Heb je op één van de vragen ‘ja’ geantwoord? Dan is het paard niet geschikt.

Heb je overal ‘nee’ geantwoord? Dan kan je gaan testen of het paard geschikt is.

Als je een startende paardencoach bent overleg dan altijd met een ervaren coach (bijvoorbeeld met mij of een andere collega). Er zijn namelijk nog veel meer factoren van invloed op de keuze van het coachpaard (naast de basis voorwaarden). Een ervaren coach kan aangeven of dit paard geschikt is voor jouw situatie.

Kortom, om te bepalen of een paard geschikt is als coachpaard moet hij aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Dit is van essentieel belang voor het slagen van de coachsessie. Deze voorwaarden test je in de voorwaardentest. Als het paard voor deze test geslaagd is dan kan je verder gaan met de volgende testen. Elke situatie is immers anders en vraagt om andere voorwaarden.

Is jouw paard geschikt als coachpaard? Ik ben benieuwd naar jouw reactie en lees het graag op mijn blog!

 

PS Wil je meer weten over paardencoach worden? Bekijk dan de gratis videoserie over hoe ook jij met paarden mensen kan helpen.

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2014

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail