Harriette de Kool-Slot

 

Harriette De Kool-Slot, Equivista

Harriette de KoolPaarden zijn altijd eerlijk en in het nu. Er is geen vrees voor de toekomst, geen wrok uit het verleden. Een paard reageert op wat er in het heden is. Hoe het reageert hangt af van natuurlijke aanleg, karakter en aangeleerd gedrag.

In mijn ervaring geeft het werken met paarden rust omdat je daarbij jezelf ook moet concentreren op het nu. Door die rust kun je ontspannen. In een ontspannen toestand kun je het beste leren.

Als client bij een paardencoach kun je van deze gelegenheid gebruikmaken om meer inzicht in jezelf te krijgen (wat doe je en waarom doe je dit) en om je bewuster te worden van het effect van je gedrag op je omgeving (wat brengt je gedrag teweeg). Als je dan ook nog kunt uitproberen hoe je iets kunt veranderen aan dat gedrag om andere effecten te krijgen, dan is dat heel waardevol en leerzaam.

Achtergrond informatie

Harriette de KoolNa mijn universitaire opleiding als bedrijfskundige heb ik jaren gewerkt als informatie-analist en management information consultant. Eerst in dienst bij diverse bedrijven en later als zelfstandige consultant heb ik veel mensen getraind en geholpen hun werk makkelijker te maken.

In mijn eigen tijd trainde ik mijn paarden volgens de methodes van natural horsemanship, gericht op wederzijds vertrouwen en samenwerking zonder angst, dwang of onderdrukking. Ik merkte dat ik dat steeds meer ook in de omgang met mensen ging toepassen. De gunstige effecten waren onmiskenbaar.

padrinoIn de afgelopen 5 jaren hebben mijn paarden en ik veel interactie gehad met allerlei mensen en kinderen, en hun geholpen meer balans te vinden in hun leven. De oprichting van een stichting voor paardrijden voor kinderen met speciale behoeftes was daar een uitvloeisel van.

In juli 2014 heb ik met succes de opleiding Leef Je Droom van het Centrum voor Paardencoaches afgerond om mij nu te richten op het coachen met de inzet van mijn paarden. Hierin combineer ik mijn ervaring in het trainen van mensen en mijn analytische vaardigheden met de kennis van mijn paarden en de nieuw opgedane kennis tot een nieuw beroep hier op Aruba, het coachen met paarden.

Waar ik me graag op richt bij het coachen met paarden is de perceptie die mensen van zichzelf hebben. Door clienten naar zichzelf te laten kijken via de ogen van het paard, kunnen ze veel leren over wat hun lichaamstaal over hun zegt. Door zich bewuster te worden van die lichaamstaal, kunnen ze duidelijker gaan communiceren en ontstaan er misschien minder misverstanden.

Dit kan voor zowel mensen in de zakelijke wereld als voor particulieren heel veel tijd opleveren en wellicht minder frustratie.

De coachpaarden

Mijn coachpaarden komen allen uit een moeilijke situatie, namelijk die van de toeristische buitenritjes, waar ze als automaten werden gebruikt. Zij hadden niet veel vertrouwen meer in de mensen. Ongeveer 8 jaar geleden kwam de eerste bij mij, vorig jaar de derde. Elk van deze paarden bloeide op door de persoonlijke, consistente en liefdevolle aandacht zonder dwang. Dat lijkt makkelijk, maar was het niet. Er waren momenten van frustratie, boosheid en wanhoop. Uiteindelijk waren het de acceptatie van ieders persoonlijkheid en de toewijding om het op deze manier te doen de leidraad die mij hielpen om het vertrouwen van deze paarden te winnen en aan positieve ontwikkeling  te blijven werken.

De paarden leven met elkaar in een paddock met open stallen waar ze, binnen de mogelijk­heden die er zijn, zo natuurlijk en vrij mogelijk kunnen leven. Veel grondwerk en ongedwongen interactie hebben hun vertrouwen in de mens hersteld. Ze zijn weer nieuwgierig geworden naar wat we komen doen.

Intussen hebben ze hun vaardigheid als coachpaard bewezen, elk met hun eigen karakteristieke aanpak.

2015-03-21-3149 (1)Het coachen gebeurt in de paddock achter mijn huis waar de paarden leven. Er is een roundpen in de paddock om de oefeningen met het paard te doen. Verder is er plekje in de schaduw om even te zitten voor de voor- en nabespreking. Met groepen wordt de voorbespreking meestal elders gehouden. Voor drankjes wordt gezorgd. Vanwege de hitte worden sessies normaalgesproken vroeg in de ochtend of laat in de middag gehouden.

Geïnteresseerden die vanuit Nederland een serie coaching sessies willen combineren met een vakantie op Aruba kan ik assisteren bij het zoeken naar een passend logies en adviseren over andere activiteiten.

Contact

Equivista , vestiging Aruba,

contact via telefoon +297 5940345 of whatsapp

website www.equivistacoaching.com

email equivista@gmail.com

vind ons op facebook Equivista coaching