De les van Blue: Ik blijf bij je

Tijdens de coachweek “IK met PK” in Zweden, maken we bijzondere dingen mee. De komende dagen delen we de aantekeningen uit onze reisverslagen met je. Hieronder vind je de les die Blue, een van de paarden van de Sun Dance Ranch, ons te leren had.

De les van Blue: Ik blijf bij je

Les_van_BlueNa de lange reis van gister (voor iedereen toch wel weer spannend hoor kinderen en dieren thuis achterlaten, helemaal alleen naar Schiphol, spannend!) zijn we gister allemaal heel vroeg naar bed gegaan. Uitrusten stond heel hoog op het wensenlijstje van de deelnemers. Laat het hier nou net de ideale plek zijn om dat voor elkaar te krijgen. Rust genoeg hier 😉

Vandaag begonnen de sessies paardencoaching. Iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen verwachtingen over. Ik ook, tegen beter weten in. Je weet als je hier komt dat paardencoaching confronterend kan zijn. Dat vertel ik duidelijk in de intake, maar het is juist ook waar mensen voor komen, om meteen tot de kern door te dringen en van daar uit stappen te gaan maken.

En toch… Toch was het vanochtend weer een verrassing dat de eerste die de paardenbak in stapte meteen met een aspect van zichzelf geconfronteerd werd waarvan ze helemaal niet verwacht had dat dat deze week aan de orde zou komen. Binnen twee minuten was ze in tranen.

Blue, een kleine, brede quarterhorse had een gevoelige snaar geraakt. Dat wist hij, maar hij liep er niet van weg, sterker nog hij bleef onverstoorbaar staan en legde hij hoofd tegen haar buik.

Wij, mensen, zijn vaak bang dat als we ons openstellen en onze emoties laten zien, anderen ons afwijzen. Vaak ontstaat dit door negatieve ervaringen in het verleden. Gebeurtenissen die je onbewust de boodschap meegegeven dat het „gevaarlijk” is om je open te stellen. Dat je afgewezen zal worden als je laat zien wie je echt bent.

Blue liet ons vandaag zien dat je niet weg hoeft te lopen voor je emoties. Hij liet ook zien dat hij je alleen kan helpen als je je openstelt voor zijn hulp. Doe je dat, dan blijft hij ook bij je. Dan is hij er voor je en neemt de tijd die jij nodig hebt. Met alle geduld en liefde van de wereld bleef hij staan, met zijn hoofd tegen haar buik, net zo lang totdat het goed was.

Er stapte een andere vrouw uit de bak dan dat er naar binnen was gegaan. Dank je wel Blue.

Na alle emoties was er gelukkig ook tijd om een beetje de toerist uit te hangen in de Zweedse natuur. Ik heb foto’s gemaakt zodat je een beetje kan meegenieten.

11053374_1502654943389064_2569609411895419310_n

©2016, Wendela den Tonkelaar, Centrum voor Paardencoaching

Herkenbaar? Deel je ervaring via de reacties hieronder!

PS Meer weten over de coachweek in Zweden? Klik hier voor alle info en de reisdata!

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail