Bijscholing CCP

Bijscholing Cognitief Coachen met Paarden™

Tweedaagse bijscholing voor paardencoaches 

 • beste_paardencoachBen je al opgeleid als basis-paardencoach en wil je je nu verdiepen in Cognitief Coachen met Paarden™?
 • Wil je werken met psychologisch onderbouwde methodes? En alles weten over het waarom achter paardencoaching?
 • Wil je kwalificeren voor onze vervolgopleidingen?
 • Dan is deze bijscholing echt iets voor jou!

Hieronder lees je alles over de bijscholing Cognitief Coachen met Paarden™ (CCP). Deze bijscholing is alleen bedoeld voor mensen die al een basis-opleiding tot paardencoach gedaan hebben bij een ander opleidingsinstituut. De bijscholing geeft toelating tot de vervolgopleidingen van het Centrum voor Paardencoaching. Het is niet mogelijk om vrijstelling te krijgen voor (onderdelen van) deze bijscholing.

(Ben je nog geen paardencoach? Klik dan hier om naar de pagina van de reguliere opleiding te gaan.)

Herken je jezelf in één (of meerdere) van onderstaande beschrijvingen?

 • Ik heb (elders) een opleiding tot paardencoach gedaan en nu wil ik mezelf verder verdiepen in een andere methode.
 • Ik heb al een opleiding tot paardencoach gedaan, maar om verschillende redenen is het er nog niet van gekomen om het echt in de praktijk te brengen.
 • Ik ben al opgeleid als paardencoach, maar ik kan de feedback van de paarden nog niet goed lezen en vertalen, hier wil ik me meer in verdiepen.
 • Ik wil graag meer weten over het waarom achter paardencoaching. Ik werk nu vooral op gevoel, maar ik wil met een onderbouwde methode werken, ook naar klanten toe.
 • Ik wil een vervolgopleiding volgen bij het Centrum voor Paardencoaching. Maar ik heb de basisopleiding ergens anders gedaan, waardoor ik nog niet bekend ben met de methode Cognitief Coachen met Paarden.

Steeds meer (startende én ervaren) paardencoaches zijn opzoek naar meer verdieping. Het Centrum voor Paardencoaching sluit hier op aan door het aanbieden van deze bijscholing en de vervolgopleidingen die je daarna kan doen.

 

In de bijscholing CCP leer je precies wat je nodig hebt om succesvol paardencoaching in te zetten voor de ontwikkeling van mensen, onderbouwd met psychologische principes. Daar is niets zweverigs aan!

 

De methode Cognitief Coachen met Paarden™ is gebaseerd op (wetenschappelijk onderbouwde) psychologische principes. Hierdoor zorg je ervoor dat je cliënten kan helpen om het beste uit zichzelf te halen en lange termijn effecten te bereiken. Je weet wát je doet en waaróm je het doet.

Paarden kijken door een andere bril naar mensen dan wij. Ze zien je zoals je écht bent. Paarden kijken niet (alleen) naar het gedrag dat iemand vertoont, maar (vooral) naar de onderliggende patronen.

Deze onderliggende patronen (cognities) kan je onderverdelen in persoonlijkheid, gedachten en gevoelens. Dit maak je tot wie je bent. Vaak is dit iets anders dan wat de buitenwereld ziet, het paard kijkt dus eigenlijk naar je binnenwereld. Op deze drie gebieden is heel veel (wetenschappelijk) psychologisch onderzoek gedaan. Er is dus veel bekend over hoe dit werkt, waarom het zo werkt en wat je er aan kan veranderen. Daar is niets zweverigs aan!

Dit zijn de dingen waar we in het Cognitief Coachen met Paarden mee aan de slag gaan. Als CCP-coach leer je te kijken zoals een paard. We richten ons dus niet op de symptomen (het negatieve gedrag) maar op de oorzaak. We kijken hoe iemand écht is, diep van binnen. Dat maakt deze methode zo effectief.

Waterspiegel-model


De methode Cognitief Coachen met Paarden™ is gebaseerd op 6 pijlers


Model_CCPAlle zes de pijlers van de methode CCP zijn met elkaar verbonden. Alleen door je uitgebreid in deze zes pijlers te verdiepen kan je een effectieve coachingsessie neerzetten. Je weet dan niet alleen wat je moet doen, maar ook waarom je het doet.

Natuurlijk is een deel van het werk van (elke) coach gebaseerd op “gevoel/intuïtie”. Binnen de methode CCP is daar ook voldoende ruimte voor. Een goede coachingsessie is echter niet alléén gebaseerd op de intuïtie van de coach. Een goede coachingsessie is gebaseerd op bewezen effectieve principes uit de psychologie gecombineerd met een door de coach bewust ontwikkeld gevoel voor mensen en paarden.

Zelfs aan de ontwikkeling van je gevoel/intuïtie kan je werken met psychologische principes. Wij werken met duidelijke richtlijnen en stappenplannen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

In de bijscholing CCP leer je hoe je met deze 6 pijlers een effectieve coachingsessie verzorgt waarmee je cliënten helpt het beste uit zichzelf te halen

Het combineren van de zes pijlers van de methode CCP zorgt voor de volgende resultaten:

 • Je weet precies hoe je de coachvraag af moet stemmen op de persoonlijkheid van de cliënt, zodat de cliënt daadwerkelijk in het dagelijks leven iets heeft aan de sessies;
 • Je weet precies welk paard je in kan zetten bij welke coachvraag en hoe je ervoor zorgt dat de omgeving waarin de coaching plaatsvindt bijdraagt aan het effect;
 • Je weet precies welke psychologische principes je op welk moment in het coachingtraject in kan zetten om te zorgen dat het effect van de coaching op het dagelijks leven van de cliënt vergroot wordt;
 • Je weet hoe je jezelf en je eigen intuïtie in kan zetten in de coaching om zowel de cliënt als het coachpaard tijdens de coachingsessie te helpen om het beste uit zichzelf te halen;
 • Je kan de juiste werkvorm bij de coachvraag van de cliënt inzetten doordat je inzicht hebt in de persoonlijkheid van de cliënt, jouw eigen talenten als coach, de vraag achter de coachvraag en de mogelijkheden die de omgeving biedt;
 • SAMSUNG CSCJe kan de juiste werkvorm selecteren die bij je coachpaard past doordat je rekening houdt met het (mentale en fysieke) welzijn van dit specifieke coachpaard op deze specifieke dag op deze specifieke plek;
 • Je bent je bewust van je eigen grenzen, de grenzen van je coachpaard(en) en de grenzen van de omgeving waarin de coaching plaatsvindt, waardoor je (indien nodig) tijdig bepaalde cliënten en/of bepaalde coachvragen door kan verwijzen naar de juiste collega.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Intensieve tweedaagse praktijktraining in de methode CCP

De kern van deze bijscholing wordt gevormd door twee dagen intensieve training in de praktijk. We gaan praktische aan de slag met het uitvoeren van paardencoachingsessies, waarbij je direct feedback krijgt van de docenten. Je ziet meteen hoe alle zes pijlers van CCP in de praktijk uitgevoerd worden en hoe ze allemaal met elkaar samenhangen.

Na deze praktijktraining:

 • weet je hoe je een sessie kan uitvoeren waarbij zowel paard als mens volledig in hun waarde gelaten worden en het beste uit zichzelf kunnen halen;
 • SAMSUNG CSCbegrijp je de lichaamstaal die het paard gebruikt om zijn feedback te geven en hoe je deze feedback naar je cliënt kan vertalen;
 • kun je cliënten helpen om de feedback van paarden daadwerkelijk te gebruiken in hun dagelijks leven (privé of werk);
 • kun je de veiligheid waarborgen in een sessie;
 • weet je om te gaan met weerstand van cliënten;
 • kun je de juiste werkvormen selecteren en succesvol inzetten;
 • werk je gestructureerd en kan je dat ook weer loslaten als het nodig is;
 • weet je hoe je het juiste coachpaard selecteert (met behulp van een praktische methode);
 • weet je hoe je het paard mentaal en fysiek voorbereid op de sessie (met behulp van onze unieke “coachpaarden warming up”);
 • kan je na afloop van de sessie het paard de nazorg bieden die hij op dat moment nodig heeft (met behulp van onze unieke “coachpaarden cooling down”).

 

Online module over de theorie achter de methode Cognitief Coachen met Paarden

Om te zorgen dat we de praktijktraining daadwerkelijk voor de praktijk kunnen gebruiken en geen tijd kwijt zijn met de theorie, hebben we alle theorie samengevat in een online module. Dit online materiaal staat al vóór de tweedaagse voor je ter beschikking.

In deze online module leer je alles over de zes pijlers van CCP. Hiermee leer je wat de kern van de methode is (het “waarom”) én ga je praktisch aan de slag om het direct zelf in de praktijk te brengen. Je hebt gewoon vanuit je eigen huis (via internet) toegang tot deze module en kan alles geheel op je eigen tempo bestuderen en uitvoeren.

De module bestaat uit:

 • Uitgebreide video’s met theorie
 • Handige mp3 om te downloaden
 • Checklisten en handouts om zelf mee aan de slag te gaan
 • Praktijkvoorbeelden van het Centrum voor Paardencoaching op video. De video kan je zo vaak bekijken als je wil zodat je van ons de kunst kan afkijken!
 • Vaardigheidstraining en praktijkopdrachten die je zelf uitvoert met je eigen paard(en). Dit is het belangrijkste onderdeel van de hele bijscholing, want paardencoaching leer je alleen door het te DOEN.
 • Toegang tot een besloten forum (gefaciliteerd via Facebook). Op dit forum kan je meteen al in contact komen met je studiegenoten en elkaar helpen met tips en adviezen.

Optioneel: Video examen (online) met persoonlijke feedback (Uniek in Nederland!) (extra kosten: 50 euro)

SAMSUNG CSC

Het is niet verplicht om examen te doen als je deelneemt aan de bijscholing.

Op het moment dat jij klaar bent om je examen af te leggen neem je je examen op op video en deelt dit met ons. Je doet het examen dus op jouw vaste locatie met jouw vaste coachpaard(en). We willen zien dat jij een team vormt met je coachpaard. Alle aspecten van de methode Cognitief Coachen met Paarden dienen terug te zien te zijn in de video.

Van te voren krijg je een uitgebreide instructie waarin staat uitgelegd hoe het examen in zijn werk gaat. Maak je dus geen zorgen over de techniek, dit wijst zich allemaal vanzelf. Naast de video lever je ook een geschreven verslag in. Je krijgt schriftelijke feedback op je video examen. Deze feedback bespreek je persoonlijk met een van de docenten in je eindgesprek.

Je bepaalt zelf het moment waarop je examen doet (max na 6 maanden). Haal je het examen niet, of heb je meer dan 6 maanden nodig? Dan kan je (tegen extra kosten) net zo vaak een herkansing doen als je nodig hebt.

Je sluit deze bijscholing af met een certificaat dat je kan inlijsten en aan de muur van je paardencoachpraktijk kan hangen!

Extra verdieping voor wie echt alles wil weten

Als deelnemer aan deze bijscholing kan je gebruikmaken van een aantal diensten die het Centrum voor Paardencoaching alléén aan studenten biedt. Dit geeft je de unieke kans om deze bijscholing zoveel diepgang te geven als je zelf wil. Het is niet noodzakelijk, maar wel ontzettend leuk 😉

>>Optioneel: Verdiepende Praktijkdagen (kosten: 100 euro per keer)<<

Elke maand heb je de gelegenheid om mee te doen aan verdiepende praktijkdagen over diverse onderwerpen. In totaal worden 12 verschillende onderwerpen aangeboden en meerdere malen herhaald. Deze praktijkdagen vinden plaats op verschillende locaties in Nederland en worden begeleid door een aantal experts van het CVPC.

De praktijkdagen zijn alleen toegankelijk voor onze studenten. Op deze dagen maak je een verdiepingsslag rondom een bepaald thema. Deze thema’s hangen uiteraard allemaal samen met de zes pijlers van CCP, zoals de cooling down van het coachpaard, gespreksvoeringstechnieken bij weerstand, etc. Dit geeft je extra gelegenheid om bepaalde onderdelen van de methode meer uit te diepen in de praktijk.

Aangezien iedereen die onze bijscholing volgt een andere achtergrond heeft en andere talenten heeft helpen wij je graag om de juiste praktijkdagen te kiezen voor jouw situatie.

Let op: het is niet verplicht om deze praktijkdagen te volgen om je certificaat te halen.

Kudde observatie

>>Optioneel: Persoonlijke begeleiding van de docenten<<

Speciaal voor onze studenten biedt het docententeam extra mogelijkheden voor persoonlijke begeleiding. Deze begeleiding kan op afstand plaatvinden, bijvoorbeeld door video-feedback, gesprekken via Skype of telefonische begeleiding. Of je kan in de praktijk begeleid worden op je eigen locatie of een van onze vestigingen.

Dit is een unieke kans om één-op-één begeleiding te krijgen in jouw ontwikkeling als paardencoach. Of het nu om persoonlijke thema’s gaat waar je tegenaan loopt of om jouw professionele vaardigheden, wij staan klaar om je verder te helpen. Uit ervaring weten we dat dit net het puzzelstukje kan zijn wat studenten meteen vele stappen verder brengt.

Als je behoefte hebt aan extra begeleiding of extra verdieping op een bepaald onderdeel dan neem je contact op met het docententeam. In overleg bepalen we samen wat voor jou de meest passende begeleiding is. Voor deze extra begeleiding worden extra kosten in rekening gebracht.

CVPC-coachteam & vervolgopleidingen

Na afronding van de bijscholing CCP kan je solliciteren om lid te worden van het CVPC-coachteam en de licentie CVPC-COACH te behalen. Dit betekent dat je je als coach kan aansluiten bij het Centrum voor Paardencoaching en onderdeel kan worden van het team. Klik hier voor meer informatie hierover.

Daarnaast heb je toegang tot de vervolgopleidingen “IK met PK”, “Teams met PK” en “KIDS met PK”. Deze intensieve opleidingen bieden je geheel nieuwe mogelijkheden voor je werk in de praktijk.

Ontwikkelaar Cognitief Coachen met Paarden

Wendela den Tonkelaar

Wendela den Tonkelaar is doctorandus in de psychologie, paardencoach en oprichter van het Centrum voor Paardencoaching.  Ze is de auteur van diverse boeken over paardencoaching en inmiddels een van de bekendste paardencoaches van Nederland.

Wendela wordt gezien als een van de meest vernieuwende opleiders van Nederland. Zij heeft al jaren geleden het initiatief genomen om de nieuwste (online) technieken in te zetten voor de praktische begeleiding tijdens de opleiding van studenten. Daarnaast zet ze steeds weer de nieuwste psychologische kennis in voor de begeleiding van cliënten. Hiermee levert ze een belangrijke bijdrage aan het vakgebied.

Wendela is de ontwikkelaar van de methode CCP die in deze bijscholing centraal staat. In deze methode heeft ze al haar kennis van de psychologie van paarden en mensen verwerkt, gecombineerd met een jarenlange praktijkervaring met klanten uit zowel het bedrijfsleven als de particuliere markt. Al deze kennis en ervaring is voor jou beschikbaar gemaakt op een praktische en toegankelijke manier.

De bijscholing wordt verzorgd door één of meerdere docenten van het CVPC-docententeam.

De inhoud van de bijscholing Cognitief Coachen met Paarden™ nog eens kort op een rij:

 • Tweedaagse intensieve praktijktraining in de methode CCP
 • Uitgebreide online module met theorie en praktijkopdrachten en deelname aan het online forum;
 • optioneel: video examen op een zelf te bepalen moment (binnen 6 mnd)
 • optioneel: deelname aan 12 verdiepende praktijkdagen
 • optioneel: extra persoonlijke begeleiding (live of online)
 • Niet wachten tot de startdatum maar direct aan de slag met het online studiemateriaal!
 • Studiebelasting: ca 32 uur, waarvan 16 uur praktijkdagen en 16 uur zelfstudie, oefenen met je eigen paard en zelfreflectie.

Je bent in deze bijscholing zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Afhankelijk van jouw achtergrond en ervaring zullen sommige delen van de methode voor jou al bekende informatie bevatten, anderen bevatten nieuwe inzichten die je direct toe kan passen. De onderdelen die voor jou al bekend zijn sla je over, met de andere onderdelen ga je extra oefenen. Je werkt op je eigen tempo en hoeft je niet aan te passen aan de groep. Je kan je naar keuze aanmelden voor extra verdiepende praktijkdagen. Je kan examen doen op het moment dat je het gewenste niveau bereikt hebt (uiterlijk na 6 maanden).
SAMSUNG CSC

Erkend Opleidingsinstituut

CRKBO_InstellingHet Centrum voor Paardencoaching is geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Onze opleidingen worden afgesloten met een examen waarmee je een CRKBO-erkend certificaat kan behalen. Onze studenten krijgen regelmatig vergoeding voor onze opleidingen vanuit hun werkgever. Na je opleiding kan er naar het erkende certificaat gevraagd worden door klanten en opdrachtgevers.

Het CRKBO heeft ons vrijgesteld van BTW. De prijs op de website is de prijs die je betaalt, er komt niets meer bij.

Investering

Jouw investering in deze uitgebreide bijscholing is slechts 4x 99 euro (btw-vrij). Betaling geschiedt in maandelijkse termijnen, waarbij de eerste termijn voor aanvang van de tweedaagse praktijktraining binnen moet zijn.

Je kan natuurlijk ook in 1x betalen. Je krijgt dan extra korting en betaalt nog maar 375 euro (btw-vrij). De betaling dient voor de tweedaagse praktijktraining binnen te zijn.

De kosten voor deze bijscholing zijn aftrekbaar van de belasting. De belastingdienst betaald dus 40-60% mee. Als zelfstandig ondernemer (ZZP-er) kan je zelfs de gehele kosten voor de opleiding opvoeren als bedrijfskosten en de btw aftrekken (vraag hiervoor een speciale btw-factuur bij ons aan).

Laagste prijs: 375 euro (bij betaling in 1x, btw-vrij)

Betaling in 4 termijnen: Slechts 99 euro per maand (BTW-vrij)

Let op: Onze opleidingen zijn erkend door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Iedereen die slaagt voor het examen krijgt een erkend certificaat.

BTW-vrij: Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW. De prijs op de website is de prijs die je betaalt, er komt geen btw bij. Heb je een eigen bedrijf of betaalt je (btw-plichtige) werkgever? Dan kunnen we op verzoek een btw-factuur voor je maken. Er komt dan 21% btw op de prijs die op de website genoemd wordt. Je kan de kosten dan geheel als bedrijfskosten aftrekken en de btw verrekenen.

 

Aanmelden

Je kan je pas aanmelden voor de opleiding na het intake gesprek, dit gesprek vraag je aan door hieronder je naam en email adres achter te laten. Je krijgt dan (direct) automatisch een e-mail om een afspraak met ons te maken voor een intakegesprek. Bovendien krijg je een korte vragenlijst over jouw persoonlijke achtergrond, die je ter voorbereiding in moet vullen.

Het intakegesprek is geheel vrijblijvend, je zit nog nergens aan vast! Na afloop van dit gesprek beslissen we samen of je definitief deel zal nemen aan de bijscholing.

Als je besluit om deel te nemen aan de bijscholing krijg je na betaling direct toegang tot de online module.  Je hoeft dus niet te wachten tot de tweedaagse training, maar je kan direct aan de slag met studeren!

Data praktijktrainingen 2019:

 • Wintergroep: 16-17 februari 2019 (Putten, Veluwe)
 • Voorjaarsgroep Midden: 22-23 juni 2019 (Putten, Veluwe)
 • Zomergroep Zuid: 31 augustus  – 1 september 2019 (Banholt, Zuid Limburg, Nld)
 • Herfstgroep: 14-15 september 2019 (Putten, Veluwe)

 

Schrijf je nu in voor een intakegesprek!

Ja, ik wil een (gratis en vrijblijvend!) intake gesprek
 
Naam
Telefoon
E-mailadres*
*Je ontvangt direct via email de intake vragen en meer informatie over het intake gesprek. Het gesprek is geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Werkt het formulier niet? Stuur dan een mail naar contact@cvpc.nl met daarin vermeld “Bijscholing intake CCP”.

Garantie

Wij zijn ervan overtuigd dat deze bijscholing enorm waardevol is en doen er alles aan om te zorgen dat dat ook voor jou zo is.

Mocht het echter toch zo zijn dat je om wat voor een reden dan ook niet tevreden bent, dan krijg je de garantie dat je je geld terug krijgt. Als je vóór het eind van de eerste praktijkdag aangeeft dat je wil stoppen krijg je je geld terug (met uitzondering van 120 euro aanmeldkosten).

 

Vragen

Heb je nog vragen over de bijscholing? Twijfel je of het wel bij je past? Of zijn er andere dingen waardoor je nog niet kan beslissen of je mee wil doen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Dit doe je door ons een mail te sturen met jouw vraag (contact@cvpc.nl) of een mail te sturen met jouw telefoonnummer, je wordt dan door ons teruggebeld.

PS De kleine lettertjes:

Deze bijscholing is alleen toegankelijk voor studenten die al ervaring als (basis)paardencoach hebben. De eindbeslissing welke studenten zullen worden toegelaten ligt bij het CVPC.

Bij aanmelding kan gekozen worden voor betaling in één keer (met korting). Deze betaling dient volledig voldaan te zijn voor de start van de tweedaagse. Wanneer wordt gekozen voor betaling in (maandelijkse) termijnen dient de eerste betaling voldaan te zijn voor de start van de tweedaagse praktijktraining.

Door middel van de betaling bevestig je je deelname en ga je een betalingsverplichting aan. Bij vroegtijdig stoppen met de opleiding en/of het niet slagen voor het examen blijft deze betalingsverplichting onderverminderd van kracht.

Op deze bijscholing zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

 


 

 

Veel gestelde vragen:

“Kan ik de methode CCP eerst een keer zelf ervaren?”

We organiseren een aantal keer per jaar (gratis!) een kennismakingsmiddag speciaal voor mensen die interesse hebben in de methode CCP en in onze opleidingen. Tijdens deze middag kan je meedoen aan mini-coachings, ontmoet je de docenten, maak je kennis met een van de locaties van het CVPC en ontmoet je wellicht meteen al je mede-studenten! Klik hier voor meer informatie en de eerste volgende data.

“Wat heb ik nodig voor deze bijscholing?”

Deelname vraagt van jou:

 • vermogen tot zelfreflectie;
 • gemotiveerde inzet;
 • bereidheid om je open te stellen in een groep en de groep te steunen;
 • zelfdiscipline;
 • openstaan voor zelfontwikkeling.

Je hebt ook een aantal praktische zaken nodig:

 • beschikking over één of meerdere coachpaard(en) voor het examen;
 • een videocamera/fototoestel/telefoon met video-opname functie;
 • computer waar je de video-opnames op kan zetten (met behulp van een kabeltje of een sd-kaart-lezer) of de mogelijkheid om de video opnames direct op het internet te uploaden;
 • toegang tot internet;

Maak je verder geen zorgen over de technische zaken, zoals bijvoorbeeld hoe je een video-opname met ons moet delen via internet. Je hoeft hiervoor geen computernerd te zijn, ik vertel je in Jip-en-Janneke-taal precies wat je moet doen. :)

“Hoeveel tijd kost deze bijscholing mij?”

De bijscholing kost je in ieder geval twee dagen tijd voor de praktijktraining en nog een extra dag voor de (online) theorie. Als je geen examen gaat doen dan hoef je nu alleen nog maar het geleerde toe te passen in je eigen praktijk.

Als je wél examen wil doen dan heb je tijd nodig om daarvoor te oefenen. Je voert het examen uit met je vaste coachpaard(en). Dit betekent dat je met dit paard(en) moet gaan oefenen, zodat jullie een sterk team vormen. Alleen het volgen van de tweedaagse is niet voldoende, je moet écht in de praktijk aan de slag!

Hoeveel tijd je nodig zal hebben om met de methode CCP te oefenen is per persoon anders. Dit komt doordat iedereen een andere achtergrond heeft. In een persoonlijk gesprek kunnen we je helpen om in te schatten hoeveel tijd jij hiervoor nodig zal hebben.

We gaan er vanuit dat alle studenten die minimaal 2x per maand coachen/oefenen met coachen binnen 6 maanden hun examen gehaald zullen hebben.

“Wat heb ik aan het certificaat dat ik krijg na afronding van deze bijscholing?”

Het certificaat laat aan jouw klanten zien dat jij een professional bent die met deze bijscholing extra waarde creeërt voor zijn/haar klanten. Dit geeft klanten vertrouwen in jou en je werk. Het certificaat is erkend door de Nederlandse overheid (CRKBO-erkend certificaat).

Daarnaast is dit certificaat een van de eisen die gesteld worden aan paardencoaches die zich bij het team van het Centrum voor Paardencoaching aan willen sluiten. Je kan hiermee solliciteren om als freelancer voor het CVPC te werken en je kan de licentie CVPC-COACH behalen. Lidmaatschap van ons team geeft je vele voordelen, een interessant netwerk en fijne collega’s.

Tenslotte is dit certificaat vereist om deel te kunnen nemen aan de vervolgopleidingen van het CVPC. Als je jezelf verder wil ontwikkelen als paardencoach dan kan je deelnemen aan deze intensieve vervolgopleidingen van 6 maanden. Je kan kiezen voor de opleiding tot kindercoach, de opleiding voor teamcoaching of je kan je verder verdiepen in individuele coaching door middel van het IK met PK model.

“Ik twijfel steeds zo….”

Vaak zit hier een angst achter om spijt te krijgen van je beslissing. Het uit laten komen van je dromen is spannend. En dat mag het ook zijn. Als deze spanning je echter tegenhoudt om daadwerkelijk je droom uit te laten komen, dan moet je misschien concluderen dat deze weg niet voor jou is weggelegd. Als je namelijk zeker weet dat dit is wat je wil, dan durf je die stap te nemen, ondanks dat je het spannend vindt.

Twijfel heeft ook vaak te maken met de kosten. Wanneer het gaat om het investeren in deze bijscholing, dan gaat het om een investering in de toekomst van jezelf, je paard en je loopbaan. De dingen die je in deze bijscholing zal leren en de groei die je zelf zal ervaren, zullen de rest van je leven van waarde voor je zijn. Bovendien verdien je je investering weer terug met werk dat je het liefste doet.

Tenslotte is het goed om je te realiseren dat deze gevoelens van twijfel ook voor jouw eigen (toekomstige) klanten zeer herkenbaar zullen zijn. Zij zullen het spannend vinden om te kiezen voor paardencoaching. Het helpt dan wanneer je als coach zelf het goede voorbeeld geeft. Je laat jezelf coachen als coach, je ontwikkelt jezelf en ook als je het spannend vindt dan doe je het toch.
“Ik heb niet zo veel klanten, zal ik nou wel investering in een bijscholing?”

Ik (Wendela) investeer al jarenlang elk jaar een enorm bedrag in mijn eigen ontwikkeling en professionele bijscholing (ik durf je niet eens te zeggen hoeveel!). Elk jaar verdien ik deze investeringen dubbel en dwars terug. Niet alleen op financieel gebied, maar ook (veel belangrijker) in de resultaten die ik mijn klanten kan bieden en in de relaties met de mensen die mij dierbaar zijn.

Bedenk eens hoeveel tijd het kost als je alles zelf zou moeten uitzoeken en zelf zou moeten opbouwen. Alleen al de checklisten die je van ons krijgt gaan je uren (dagen, maanden?!) werk besparen. Daarnaast hebben wij alle relevante psychologische onderzoeken voor je doorgenomen zodat je ook hiermee enorm veel tijd bespaart. En dan hebben we het nog niet eens over de praktijkervaring die je opdoet…

Jouw investering is (in de meeste gevallen) aftrekbaar van de belasting als studiekosten. Dit betekent dat de belastingdienst (gemiddeld) 40% meebetaalt! Ben je al zelfstandig ondernemer, dan krijg je zelfs nog veel meer belastingvoordeel (ca 60%) én de btw is voor jou aftrekbaar waardoor de bijscholing nog goedkoper wordt!

Na aftrek van het belastingvoordeel blijft er nog maar een klein bedrag over. Bereken nu eens hoeveel sessies je moet geven om deze bijscholing terug te verdienen. Een goede paardencoach vraagt ca 150 euro per sessie, je hoeft dus maar 3 sessies te geven om winst te maken. Je hebt deze investering super snel terugverdiend. Terwijl je je klanten tegelijkertijd meer waarde biedt!