5 tips tegen stress uit de paardencoaching – ontspanningsoefeningen met paarden

5 tips tegen stress uit de paardencoaching

oefeningen_tegen_stressWie heeft er tegenwoordig geen last van stress? Ik zelf in ieder geval wel. Eerlijk gezegd ken ik maar weinig mensen die zo stressbestendig zijn dat ze na een paar weken werken nog net zo ontspannen zijn als tijdens de vakantie op het strand.

Als paardencoach kom ik dit thema dan ook regelmatig tegen bij mijn klanten. Heel veel mensen willen graag een stressvrij leven. Helaas is dit geen realistische wens in onze westerse maatschappij. Wat echter wél mogelijk is, is leren beter om te gaan met die stress. Je kunt leren beter te ontspannen zodat je meer rust en ruimte ervaart in je leven.

Er is veel onderzoek gedaan naar stress reductie. De resultaten uit deze onderzoeken heb ik verwerkt in de oefeningen met paarden die ik gebruik tijdens coachingstrajecten. Een aantal van deze oefeningen kan je zelf ook toepassen.

Voordat je deze oefeningen gaat uitvoeren wil ik je op het hart drukken rekening te houden met de veiligheid en niets te doen wat potentieel gevaarlijk kan zijn. Als je twijfelt, vraag dan iemand erbij te blijven om de veiligheid in de gaten te houden. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met het welzijn van het paard. Voer de oefeningen alleen uit met paarden die zowel fysiek als mentaal gezond en in balans zijn.

Als je geen paard tot je beschikking hebt doe de oefeningen dan met een ander (huis)dier. Of maak een afspraak op een van onze vestigingen.

Oefening 1: Luisteren

Zorg dat je binnen gehoorsafstand bent van een paard. Zoek een paard dat aan het grazen is of hooi eet. Sluit nu je ogen en richt je aandacht op je gehoor. Luister naar het kauwen van het paard op het gras of het hooi. Dit is een ritmisch geluid. Luister een paar minuten enkel naar dit geluid.

Oefening 2: Aanraking

Aai het paard met je blote handen over zijn rug of zij. Beweeg je handen over de vacht in dezelfde richting als de haargroei. Probeer ritmische, grote bewegingen te maken die je steeds weer herhaalt.

Oefening 3: Ademhaling

Luister naar de ademhaling van het paard. Richt je aandacht uitsluitend op deze ademhaling. Je zal merken dat je na een tijdje vanzelf mee gaat ademen in hetzelfde ritme. Doe dit zolang als het prettig voor je voelt.

Oefening 4: Observeren

Kijk naar een kudde paarden in een weiland (of paddock). Kies hier één paard uit. Neem je voor de komende minuten alleen dit paard te volgen met je ogen. Observeer alle bewegingen van het paard. Ook als het lijkt alsof hij niets doet, zal je zien dat hij toch beweegt,

Oefening 5: Afwachten

Laat het paard in vrijheid in een weiland of paddock lopen. Ga zelf in het midden staan (of zitten). Kijk wat er gebeurt. Je hoeft niets te doen. Het paard hoeft niets te doen. Er is geen goed of fout. Probeer zo nieuwsgierig als een kind te observeren wat er gebeurt. Als je een ongeduldig type bent zet dan een wekker op tien minuten. Elke keer als je deze oefening doet kan je de wekker vijf minuten later zetten.

Door het doen van deze oefeningen zal je merken dat je gaat ontspannen. Je gaat bijvoorbeeld gapen of valt misschien zelfs in slaap. Als je deze oefeningen dagelijks doet, nemen de schadelijke effecten van stress af. Je voelt je energieker, slaapt beter en kan meer genieten van de dingen die het leven waardevol maken.

©Wendela den Tonkelaar, CVPC, 2017

PS In het ebook IK met PK vind je nog veel meer oefeningen (met en zonder paarden). Download het ebook hier gratis!

Heb je (een van) de oefeningen gedaan? Deel je ervaringen hieronder!

Deel:
facebooktwitterlinkedinmail